TOPlist

Podívejte se, jak operátoři maskují antény vysílačů. Často jsou téměř neviditelné

Vodafone antena 8

Každý z vás už určitě někdy viděl klasický vysílač operátora (základnová stanice – BTS). Většinou jde o několik metrů vysokou konstrukci, která je vybavena anténami pro vysílání a příjem radiových signálů. Jsou ale místa, kde několikametrové stožáry jednoduše nelze umístit, typicky jde třeba o historická centra měst. Jak ale najít rovnováhu mezi požadavkem zákazníka na dostupnost signálu, a nároky památkářů?

Řešením jsou maskované antény, kterých je po celé České republice rozmístěno obrovské množství. My pro vás máme zajímavou galerii, na které jsou zachyceny antény operátora Vodafone na místech, kde byste je rozhodně nečekali. Operátor často využívá prvky budov, které již neslouží pro své účely. Ať už jde o staré komíny, střešní okna, či třeba ventilaci. Tam všude se dá umístit anténa.

Některá místa jsou poměrně náročná na dosažení či případné servisní zásahy, technici operátora na to ale jsou proškoleni. Podívejte se, kde všude se s nimi můžete setkat.

1) Anténa na domě v pražské Perlové ulici je schovaná do ciferníku hodin.

2) Antény jsou schované ve falešných komínech. Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze (Nemocnice pod Petřínem).

3) Antény jsou schované v červeném kříži na střeše budovy. Senovážné náměstí, Praha.

4) Antény jsou schované za vyměněnými žaluziemi, které tvoří architektonický prvek budovy. Z ulice není kamufláž vůbec patrná.

5) Tyto antény jsou na střeše jednoho z domů na Václavském náměstí. Laminátové kryty imitují výduchy ventilace.

6) Antény jsou sice umístěny nad reklamním panelem Baťa na Václavském náměstí, ale na první pohled celkem nenápadně a tvoří jeden celek poutače pražského obchodního centra. Nevzhledná kabelová trasa je vedena vnitřkem konstrukce.

7) Administrativní budova v pražském Karlíně také ukrývá antény. Jsou schované v konstrukci atria a slouží i k pokrytí sousedních budov.

8) Stezka v oblacích se vypíná nad obcí Dolní Morava. Na první pohled nejsou antény vidět.

9) Zámek Skalka v obci Vlastislav na Litoměřicku. Místo dvou krajních jímacích tyčí hromosvodů jsou nainstalovány antény a také bylo vybouráno a ze dřeva vystrojeno okno, tzv. volské oko.

Věděli jste, že…?

  • Společnost Vodafone má aktuálně v Česku více než 5000 vysílačů a díky tomu nabízí přístup k rychlému mobilnímu internetu LTE pro více než 99,3 procenta populace.
  • Další vysílače přibývají, za poslední rok zlepšil Vodafone pokrytí pro 43 tisíc obyvatel. Některé vysílače je nutné (například kvůli požadavkům památkářů) zamaskovat, což si můžete prohlédnout v galerii výše.
  • Síť Vodafonu a tedy i základové stanice s vysílači splňují všechny požadavky české legislativy ohledně zdraví a bezpečnosti. Pro zajímavost: naše vlny jsou několikanásobně slabší než televizní nebo rozhlasové.
  • Vysílače Vodafonu jsou vybaveny bateriemi, které zajišťují chod stanic i při výpadku dodávek elektrické energie. Pro případ delších výpadků má operátor navíc k dispozici náhradní zdroje, které technici dovezou do postižené lokality.
  • V případě mimořádných událostí a rozsáhlých výpadků dodávek elektrické energie Vodafone spolupracuje s Hasičským záchranným sborem ČR a distributory elektrické energie. Hustá síť vysílačů a nepřetržitý dohled nad sítí poskytuje právě v případě těchto mimořádných událostí okamžitý přehled o rozsahu výpadků elektrické energie (tzv. blackout) a tyto informace operátor dále sdílí s hasiči.

Autor článku Roman Hálek
Roman Hálek
Technologie 21. století mě inspirují a neustále popohání vpřed. Rád o nich píši a ještě radši je všechny zkouším. A pokud zrovna nesedím u klávesnice, s nadšením běhám, nebo se proháním na kole, a s nepatrně menším nadšením dálkově studuji vysokou školu.

Kapitoly článku