Jak se strýc Eman stal podomním obchodníkem

Bratranec Emil a strýc Eman, autor: Jiří Glet

Po tom nešťastném rautu, kdy se strýc Eman pokusil odcizit striptérce spodní prádlo, a byl při tom přistižen a následně vyhozen z práce, dlouho nemohl najít novou práci.

Reklama

Strýc Eman sice pravidelně navštěvoval nejrůznější výběrová řízení, ale když jej vrcholný management spatřil na chodbě v ošumělém obleku, s velkými zimními, okopanými botami, s jeho dobráckou ba prostomyslnou tváří, většinou nebyl pozván ani k pohovoru. Pak jej zpravidla z budovy vyhodila v odpoledních hodinách až uklízečka, jako velmi podivné individuum. Emilova žena Božena jej zpočátku trpělivě živila a na každé výběrové řízení mu podstrčila padesátikorunu, ale třetí měsíc mu již začala vyčítat, že jej živí z úspor, které nevytvořil.

Až jednou se na strýce Emana konečně taky usmálo štěstí a byl přijat do jedné firmy, jako podomácký prodavač Technického slovníku. Bylo mu podrobně vysvětleno, že má Technické slovníky prodávat po 599 Kč za kus a z každého prodaného slovníku obdrží 100 Kč provizi, ale jinak už žádný plat. Strýc Eman byl nadšen, spočítal si totiž, že kdyby prodal jen 10 slovníků denně, měl by provizi 1000 Kč, což by za měsíc dělalo nejméně 20 000 Kč, a to by ještě měl všechny víkendy volné.

Tak si pro začátek vzal domů 200 Technických slovníků a ráno si do kufru uložil deset kusů, vážily mimochodem 20 kg, a vydal se tramvají po Praze. První den ani další dny neprodal nic, a jak týdny běžely, postupně s sebou vláčel stále méně slovníků, až nakonec nosil v aktovce jen jeden, ale to se již nevozil tramvají, ale chodil po Praze pěšky. Jeho žena Božka mu totiž odmítala dále dávat peníze na tramvaj. Strýc Eman si marně lámal hlavu, proč lidé nemají zájem o technické vědy. Všechno však bylo marné, lidé o Technický slovník nejevili pražádný zájem a již to vypadalo, že se strýc Eman bude muset poohlédnout po jiné živnosti.

Humoristická povídka z knihy Bratranec Emil a Strýc Eman, kterou napsal spisoval Jiří Glet.

Povídka je zveřejněna s laskavým svolením pana Jiřího Gleta.

Celou e-knihu Bratranec Emil a Strýc Eman zakoupíte za 49 Kč na stránkách nakladatelství KOSMAS.

Reklama