Domov » Žurnál+ » Autor: Pro Dara bags s.r.o. Dara bags

Žurnál+

Tiskneme na koženku: ekologicky a stylově!

Pro Dara bags s.r.o. D. » Tvorba / 2019-08-18 07:00:01 /  Pridaj komentár / 8 lajkov

V druhé polovině roku 2018 jsme uveřejnili velkou novinku – naše vlastní tisky na koženku. Technologii, kterou jsme testovali a ladili několik měsíců. Pojďme si k tomu říct něco víc, protože tisk na koženku je obrovské téma roku 2019.

Už v minulosti jsme chtěli mít vlastní grafické tisky. Spolupracovali jsme se špičkovými grafičkami – Renátou Gebauerovou, Annou Bornovou a Evou Roverovou, které podle našich návrhů připravily grafiku a příslušná tisková data. Postupně jsme experimentovali s mnoha nosnými materiály – od bavlny až po syntetiku. Ale vždy se jednalo o tisk na textilní materiál. Textil jsme mohli kvůli konstrukci střihu použít jen na některé části, bylo potřeba jej pravidelně impregnovat a je přirozeně háklivý na nepřízeň počasí.

Koženka je jiná. Naprosto jiný typ materiálu, který nám umožňuje vytvářet nádherné velké tisky pro celokoženkové kabelky. Není potřeba ji nikterak impregnovat, lze ji očistit hebkým hadříkem a mýdlovou vodou, má mnohem vyšší nosnost a pevnost v tahu.

„Koženku si necháváme tisknout v České republice. Lidí, kteří by to uměli v takové kvalitě, jakou potřebujeme, je pohříchu málo. Ale já jsem je našla, díky čemuž je naše výroba ještě o trochu lokálnější. Nejsme závislí na dopravě potištěného materiálu ze zahraničí, navíc podporujeme české firmy, stejné jako jsme my,“ popisuje Darina Ermisová, zakladatelka značky Dara bags.

Je naše potištěná koženka cítit? „Ne, není. Používají formu latexového tisku. Latex je ve své původní inkoustové formě vodou ředitelný, po zaschnutí je nádherně barevně stálý, sytý a intenzivní, bez zápachu. Když si koženku pohladíte, nemáte vůbec pocit, že by drhla pod prsty, jako se stávalo u jiných technologií tisku,“ odpovídá Darina.

„Dalším obrovským přínosem téhle technologie tisku je její ekologičnost. Tiskové barvy neobsahují těkavé látky, rozpouštědla a toxické chemikálie. Tisky splňují normu Nordic Swan a Certifikát ekologického institutu GreenGuard, což je úžasné. Zákaznice se svých kabelek dotýkají denně, zdravotní nezávadnost v krátkodobém i dlouhodobém horizontu je naprostá nutnost,“ podotýká Dara.

Jak tisk probíhá? Firma, která tisk realizuje, používá plottery, velkoformátové tiskárny. Něco jako vaše domácí inkoustová tiskárna, jen mnohem větší. Tiskneme na celou šíři koženek v téměř neomezené délce. Grafik připraví tisková data, ta se odešlou jedním kliknutím do tiskárny a tisková hlava se rozjede – ba se přímo míhá nad materiálem k potištění. Hlava rozstřikuje jemné kapičky latexových inkoustů, díky čemuž má tisk fotografickou kvalitu. Za pár sekund inkoust zasychá a materiál se pomalu natáčí na roli.

Prozatím jsme připravili pár tisků, ze kterých máme skutečnou radost. Jsou to květinové motivy, mandaly a geometrické art deco obrazce. V budoucnu budeme tisknout všemožné motivy. „Ráda bych se v budoucnu věnovala i skutečnému umění. Třeba nyní jsme postupně začali tisknout MYWO, naší charitativní čárkovou kolekci od Petra Kolaře, také tiskneme Dušinky a připravujeme další grafiky,“ říká Darina Ermisová.

Komentáre

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

P
CZ
Darabags
Darabags
2031 predaných ks, 789 hodnotení

To nejlepší z Ostravy.
Dara bags vznikla v roce 2008 v Ostravě. Začínali jsme doslova na jídelním stole. Dnes šijeme stovky kabelek měsíčně a prodáváme do celého světa.

Informácie

Vecičky nájdete

V žurnáli sú spomínané:

 - Shopper no.318 - 10969077_Shopper no.318 by Darabags
 Páči sa 3 ľudom
63 €
 - Shopper no.323 Dušana Rapošová / VIKY - 10969102_Shopper no.323 Dušana Rapošová / VIKY by Darabags
 Páči sa 4 ľudom
81 €

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »