TOPlist

Windows 10: Insideři dostávají další smršť novinek z příští velké aktualizace

Operační systém Windows 10

Další týden = další nové sestavení Windows 10. Insideři odebírající testovací verze v rychlém kanálu si mohou nově stáhnout sestavení s číslem 18963, ze kterého se v příštím roce vyklube velká jarní aktualizace. Tento update má údajně přinést velké změny pod kapotou, nicméně dojde i na viditelné novinky pro běžné spotřebitele. Spoustu z nich přináší i čerstvá testovací verze.

Správce úloh dostal teploměr

Inovován byl například Správce úloh, který nyní na kartě Výkon umí zobrazit nejen vytížení grafického adaptéru, ale i jeho teplotu. Funkce zatím funguje pouze u dedikovaných grafických karet, a to pouze v případě, máte-li nainstalované nejnovější ovladače (WDDM 2.4 a novější).

gpu

Konec bezjemenným virtuálním plochám

Pokud ve Windows 10 používáte virtuální plochy, možná vás potěší nová možnost jejich pojmenování. Na první pohled tak z okna multitaskingu poznáte, kterou plochu používáte pro práci, a kterou pro zábavu, pojmenování navíc přetrvává i po restartu počítače. Přejmenování lze vyvolat kliknutím pravého tlačítka myši, použít lze i emoji. Tuto novinku prozatím v první vlně dostává zhruba polovina Insiderů.

desktops

Novinky v nastavení

Několik inovací dorazilo i do systémového Nastavení, měnit lze odsud například rychlost kurzoru myši/touchpadu, což bylo dosud možné pouze ze starých Ovládacích panelů.

myš

Vylepšena byla i správa dodatečně nainstalovaných volitelných součástí Windows – vybírat a instalovat lze více funkcí najednou, funkce lze třídit podle data/názvu/velikosti instalace, přímo na hlavní stránce jsou k vidění naposledy přidané funkce, včetně kompletní historie instalací.

Mezi volitelné funkce se přesune i WordPad nebo Malování, takže je bude možné ze systému odinstalovat a znovu nainstalovat.

Poznámkový blok se stěhuje do obchodu

Od systému se rovněž vyseparuje aplikace Poznámkový blok, která je součástí Windows více než 30 let. Na rozdíl od Malování a WordPadu ale nebude dostupný v seznamu funkcí, ale v Microsoft Store. Díky tomu jej bude možné aktualizovat pravidelněji bez nutnosti čekat na vydání nové verze operačního systému. Poznámkový blok se v minulých letech dočkal několika nových funkcí, např. indikaci neuloženého obsahu, zalamování řádků, apod.

Jeden avatar vládne všem

Přímo v systému Windows bude možné od příštího jara změnit avatara přidruženého k účtu Microsoft. Dosud se skrze nastavení Windows měnil pouze výchozí obrázek přihlašovacího účtu k počítači, zatímco avatar k Microsoft účtu se měnil na speciálních webových stránkách. Nyní vše obsloužíte ze systémového nastavení, přičemž nový obrázek bude viditelný ve všech aplikacích a službách, do nichž se pomocí Microsoft účtu přihlašujete.

Změna se v testovací fázi neprojeví všude, Microsoft nejprve bude muset některé aplikace a weby upravit.

Ještě chytřejší vyhledávání

Spousta novinek dorazila také do systémového vyhledávání. Pro zrychlení byla například zavedena funkce opravy pravopisu, takže i když v textu zadaném do vyhledávače uděláte chybu, objeví se požadovaný výsledek. Bohužel funkce je zatím dostupná pouze pro anglické mutace systému.

search

Systémový vyhledávač také umí lépe pracovat s položkami v Nastavení – pokud se například na první pozici neobjeví položka, kterou jste vyhledávali, měla by se objevit na následujících řádcích v souvisejících položkách. I tato funkce je ale prozatím dostupná pouze v anglických verzích systému.

Známé chyby

Jako obvykle byly v novém sestavení opraveny některé chyby, pár z nich ale stále přetrvává:

  • V nabídce obnovení systému se nově ukazuje položka „cloud download“ pro opravu nefunkčního systému z cloudu. Tato funkce však není ve Windows zatím dostupná, nicméně zřejmě se dočkáme už v některém s příštích sestavení.
  • U vybraných aplikací nefungují tlačítka pro zavření / minimalizaci /maximalizaci okna. Klávesová zkratka ALT + F4 by ale měla fungovat za všech okolností.
  • Starší verze anti-cheat softwaru ve hrách mohou způsobovat pád systému
  • Některé čtečky SD karet od Realteku nefungují správně
Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku