Mariánskolázeňský festival připomene legendární herečku Audrey Hepburnovou

  10:02
Marienbad Film Festival, který se letos koná v termínu 28. až 31. srpna, už odtajnil program i hosty. Perlami letošní přehlídky bude restaurovaný snímek režiséra Alaina Resnaise Loni v Marienbadu a film s oscarovou herečkou Audrey Hepburnovou.

Festival zlákal k účasti jednoho z nejvýznamnějších evropských režisérů Bence Fliegaufa. V hlavní sekci Theatre Electrique osobně uvedou snímky oceňovaný argentinský režisér Eduardo Williams spolu s hercem Nahuelem Pérezem Biscayartem. Cenu Marienbad Prix převezme filmový kritik a dramaturg La Cinématheque française Bernard Payen.

Současné filmové tvorbě se věnuje hlavní sekce festivalu Theatre Electrique. Argentinský režisér Eduardo Williams, jehož krátké filmy byly uvedeny v sekcích filmového festivalu v Cannes a celovečerní debut Lidská vlna získal ocenění na filmovém festivalu v Locarnu, uvede v Mariánských Lázních svůj poslední krátký snímek Parsi. 

Produkčně na něm spolupracoval i herec Nahuel Pérez Biscayart, který si odnesl nejvyšší herecké ocenění z Evropských filmových cen za drama Robina Campilla 120 BPM (držitel Velké ceny poroty Cannes 2017). 

„Eduardo Williams je nadějí současné autorské světové kinematografie, o čemž svědčí jeho aktuální tvorba. Nahuel Pérez Biscayart je českému publiku známý od roku 2014, kdy na festivalu v Karlových Varech obdržel cenu za nejlepší herecký výkon v soutěžním filmu Jsem tvůj. Je pro nás velkou ctí, že budeme moci oba tyto talentované umělce v „Marienbadu“ uvítat,“ říká dramaturg festivalu Lubomír Konečný.

Na festival dorazí i nadějná francouzská filmová dvojice Esther Mysius a Camille Rouaud, kteří přivezou svůj krátkometrážní debut Gueule d’Isere a nový projekt z Mongolska Blanc Ninja.

Dorazí i Bence Fliegauf

Hostem Marienbad Film Festivalu bude i jeden z nejvýznamnějších evropských režisérů, držitel Stříbrného medvěda z Berlína za film Je to jen vítr a vítěz festivalu v Locarnu s filmem Mléčná dráha maďarský tvůrce Bence Fliegauf.

Domácí scénu bude reprezentovat trojice českých režisérů. Bohdan Karásek rozvíjí v konverzačním titulu Karel, já a ty úvahu o stálosti vztahů. Roman Štětina je jeden z mála českých umělců, který se věnuje práci se zvukem a propojuje ho s vizuálním uměním. Na festivalu představí triptych svých nových prací v neobvyklém propojení v rámci filmové projekce. 

Dramatik, dramaturg, filmař a živel Jan Kačena ve svých uměleckých projevech pracuje se záměrnou nedotažeností, kterou považuje za přidanou hodnotu.

„Do programu jsme zařadili například jeho ‚léblovský film‘ Člověk si sám se sebou vystačí, respektive nevystačí. Organicky a nenápadně se tak tematicky i ideově propojují jednotlivé sekce festivalu. Těchto nenápadných propojení je v programu vícero, je na divácích, aby si je pro sebe objevili,“ prozradil Konečný.

Na festival dorazí i producentka Martina Netíková, která bude prezentovat tvorbu výtvarníka a laureáta Chalupeckého ceny Marka Thera.

Marienbad Film Festival vzpomene také na režiséra, herce, výtvarníka a uměleckého šéfa Divadla Na zábradlí Petra Lébla.

V sekci Forum Marienbad se objeví experimentálně laděné filmy z celého světa vybrané na základě mezinárodní výzvy. „Do čtvrtého ročníku se přihlásilo celkem 142 děl ze 32 zemí, ze kterých jsme do soutěžní sekce vybrali 14 českých a 23 zahraničních projektů,“ prozradila ředitelka festivalu Zuzana Stejskalová.

Slavná road movie Dva na cestě

Sekce Retrospektiva je letos poprvé věnována dvěma ikonám filmového světa. Jsou to režisér Alain Resnais a herečka Audrey Hepburnová. „Každý rok budou mít diváci možnost vidět jeden film těchto umělců. Začínáme projekcí restaurované verze Resnaisova Loni v Marienbadu, který ocenila porota v roce 1961 na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách Zlatým lvem,” prozradil Lubomír Konečný.

Finální tečku za festivalem pak udělá slavná road movie Dva na cestě, v níž exceluje oscarová herečka po boku Alberta Finneyho.