Komentátor Guardian napaden v Londýně. Podle něj šlo o útok ultrapravice

Britský levicový komentátor Owen Jones byl na ulici napaden po oslavě svých 35. narozenin. Podle něj by veřejnost měla přestat přivírat oči před „hrozbou krajní pravice“. Právě ta podle něj stojí za tímto „očividně plánovaným útokem“.

„Vraceli jsme se v šesti z narozeninové party v baru Lexington v londýnské čtvrti Islington,“ řekl Owen Jones deníku Independent. Už od hospody je podle něj sledovala jiná skupinka mužů. „Ještě jsme se chvíli loučili a bavili se, když ti čtyři vystartovali přímo na mě. Nejdřív mě kopali do zad, pak do hlavy. Když se mě mí přátelé zastali, dostali ránu.“ Po napadení měl zakrvácená záda a rány na hlavě.

Owen Jones je levicový komentátor a aktivista, který se účastní řady demonstrací proti politice škrtů. Je gay a bojuje za práva sexuálních menšin. Kromě Guardianu píše i do jiných britských novin a časopisů – třeba do magazínu New Statesman. Pravidelně se umísťuje v žebříčcích nejvlivnějších levicových komentátorů.

Klíčové je uvědomit si, že nejde o mě. Lidé by se měli probudit a začít reagovat na projevy krajní pravice, která roste a je podporována i mainstreamovými politiky a médii.

„Za poslední rok se zvýšil počet výhrůžek smrtí a jiných hrozeb, které dostávám od příznivců krajní pravice,“ řekl Jones deníku Independent. „Před několika měsíci si Guardian nechal udělat bezpečnostní prověrku a bylo mi řečeno, že největší nebezpečí mi hrozí od příznivců krajní pravice, zvlášť když budou pod vlivem alkoholu. V tomto kontextu je naprosto nepředstavitelné, že by útok přišel od někoho jiného,“ dokládá Jones, proč se domnívá, že za útokem stojí sympatizanti britské krajní pravice. Nedávný průzkum ukázal, že počty jejích příznivců ve Velké Británie prudce rostou a jsou nejvyšší od třicátých let 20. století.

„Rozhodně nebudu měnit svoje chování. Co mám jako dělat?“ dodal Jones pro deník Independent. „Klíčové je uvědomit si, že nejde o mě. Lidé by se měli probudit a začít reagovat na projevy krajní pravice, která roste a je podporována i mainstreamovými politiky a médii.“ Na Jonesovo napadení reagovala řada labouristických politiků vyjádřením solidarity. Předseda Labour Party Jeremy Corbyn k tomu řekl: „Owen věří, že útok byl politicky motivovaný. Víme, že krajní pravice je v naší zemi na vzestupu. Útok na novináře je útokem na svobodu projevu a na naše základní hodnoty.“

 

 

Čtěte dále