V Praze dnes začíná druhý ročník hudebního festivalu Věčná naděje

Koncertem k 100. výročí narození Gideona Kleina dnes v Praze začne druhý ročník mezinárodního hudebního festivalu Věčná naděje: Gustav Mahler a terezínští skladatelé 2019. Smyčcové trio pro housle, violu a violoncello v provedení Virtuosi Brunenses na Hudební a taneční fakultě AMU poslouží jako hudební předloha představení Baletu Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni v choreografii Zdeňka Prokeše. Festival se bude konat až do 25. srpna 2019 v Praze a Terezíně.
Balet Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni (zdroj Festival Věčná naděje)

Dramaturgickým záměrem festivalu je představit jejich tvorbu v neotřelých spojeních a na průnicích různých stylů a žánrů. Zohledněna budou díla jubilujících autorů Pavla Haase (1899-1944), Hanse Krásy (1899-1944) a především Gideona Kleina (1919-1945). Vybrané koncerty budou hodinu před začátkem uvedeny přednáškou. Vystoupí přední domácí i zahraniční umělci.

V Praze festival pokračuje 19. srpna, kdy Petrof Piano Trio představí vedle skladeb Zikmunda Schula a Erwina Schulhoffa úpravu Janáčkova Smyčcového kvartetu z podnětu Tolstého Kreutzerovy sonáty pro klavírní trio. Ve druhé polovině naopak zazní Klavírní trio e-moll Dumky Antonína Dvořáka.

První den terezínské části festivalu bude patřit smyčcovému triu Black Oak Ensemble. V Kulturním domě uvedou díla Gideona Kleina, Hanse Krásy, Dicka Kattenburga a dalších. Výběr z písní cyklu Květovaný kůň Karla Reinera, které kdysi zpívaly děti v terezínském ghettu, provede Dětský sbor Brno.

Středa 21. srpna bude věnovaná 100. výročí narození Gideona Kleina. Zazní jeho dvě skladby – Klavírní sonáta v podání Iva Kahánka a Smyčcové trio pro housle, violu a violoncello.

O den později vystoupí v Praze v Obecním domě Irena Troupová a Jan Dušek s programem sestaveným z děl Viktora Ullmanna, Rudolfa Karla, Pavla Haase, Erwina Schulhoffa a Hanse Winterberga. Bennewitzovo kvarteto přednese 23. srpna skladby Erwina Schulhoffa, Gideona Kleina, Viktora Ullmanna a Antonína Dvořáka. Závěrečný koncert festivalu v pražském kostele sv. Šimona a Judy nabídne skladby Gideona Kleina, Bohuslava Martinů, Hanse Krásy, Gustava Mahlera či Erica Whitacra v podání vokálního sboru Martinů Voices.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat