Reklama:

Ve Vietnamu došlo k nevídané situaci. Vítězka Olympie zde vybojovala profesionální kartu!

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Soutěže

Takřka víkend co víkend jsou na programu kvalifikační klání pro přestup do profesionální ligy IFBB Jima Maniona, kde amatérští závodníci z nejrůznějších koutů světa usilují o získání profesionální karty. Ve dnech 16. a 17. srpna se jedna taková soutěž odehrála v Ho Či Minově Městě. Na zdejším Musclecontest Vietnam Pro Qualifier bylo ve hře celkem šest profi karet určených absolutním vítězům jednotlivých kategorií a my už víme, jak to ve Vietnamu dopadlo!

V kulturistice mužů uspěl Íránec Saman Olfati, jenž ovšem na klání závodil i v kategorii classic physique, a bude zajímavé sledovat, v jaké disciplíně tohoto borce uvidíme nastupovat mezi profíky. Právě v classic physique, ve kterém závodníci musejí splňovat hmotnostní limit ve vztahu k jejich výšce, Samana napodobil jeho krajan Hossein Rasti. Oba borci se ovšem budou muset potýkat s tím, že kvůli současné politicko-bezpečnostní situaci nebudou mít mezi profíky na růžích ustláno, tedy alespoň v tom ohledu, že by mohli nastupovat na jakékoliv soutěži, jaká se jim zrovna zlíbí. Příklad hvězdného Hadiho Choopana jasně ukazuje, že minimálně v nejbližší době na závodění třeba v takových Spojených státech asi budou muset zapomenout. Podobně jako on totiž i oni zřejmě budou mít potíže se získáním víza potřebného pro vstup do země.

Erin Stern na Musclecontest Vietnam Pro Qualifier 2019

Zajímavou novou profesionálku soutěž získala také v ženském physique, kde uspěla čtyřiačtyřicetiletá Barbara Chng, která se věnuje i závodům strongwoman. Úspěchy všech dosud zmíněných závodníků ale přebije skutečnost, že na Musclecontest Vietnam Pro Qualifier 2019 profi kartu vybojovala bývalá vítězka Olympie! Když v roce 2017 došlo k ukončení spolupráce mezi mezinárodní federací IFBB a profesionální ligou IFBB Jima Maniona, bylo jasné, že se svět kulturistiky, jak jsme jej dosud znali, změní. První zmíněná organizace rozjela svou novou vlastní profesionální odnož, v rámci které se konají IFBB Elite profesionální soutěže, druhá přišla se zmiňovaným konceptem kvalifikačních soutěží určených k získání profesionálních karet. Po nějakou dobu přitom existovalo přechodné období, kdy se závodníci mohli po zisku profesionální karty rozhodnout, v jaké federaci budou závodit. Zároveň platilo, že si závodníci z profesionální ligy IFBB Jima Maniona mohli zvolit, že přestoupí mezi IFBB Elite profesionály, aniž by o IFBB Elite profesionální kartu museli bojovat.

Pokud této možnosti některý z Manionových profesionálů využil, ztratil právo v profesionální lize do budoucna nastupovat, ovšem ne nadobro. V případě, že by se chtěl vrátit, postačí zkrátka, když si na některém z kvalifikačních klání profi kartu znovu vybojuje. Pokud je nám známo, první takový případ nastal právě tento víkend v Ho Či Minově Městě, a jak jsme už naznačili, rovnou v podání někdejší vítězky Olympie! Američanka Erin Stern, která v letech 2010 a 2012 triumfovala na Figure Olympia, se po šestém místě z Australian Pro Grand Prix 2014 v profesionální lize IFBB Jima Maniona ze soutěžních pódií vytratila. Ostatně, v její kategorii figure v té době již začínala jiná doba. Rozhodčí začali upřednostňovat mohutnější závodnice s plnými, kulatými svaly a bylo zřejmé, že Erin se za dalšími objemy hnát nechce.

Erin Stern na Musclecontest Vietnam Pro Qualifier 2019

V mezinárodní federaci IFBB jsou požadavky na závodnice v podobné kategorii bodyfitness mírně odlišné. Přílišná svalnatost či nadměrné vyrýsování jsou zde penalizovány, a tak Erin se vznikem IFBB Elite profesionálních soutěží vycítila šanci na návrat. Jenomže na loňském Arnold Classic Africa z toho pro v současnosti devětatřicetiletou závodnici bylo až čtvrté místo. I v bodyfitness jsou dnes zkrátka sportovkyně už trochu jinde, než je ideál postavy, který Erin Stern upřednostňuje. Zkušená závodnice se proto rozhodla, že změní kategorii, a poté, kdy kvůli účasti na Arnold Classic Africa Manionovu profesionální kartu ztratila, se ji pokusí znovu vybojovat. Na Musclecontest Vietnam Pro Qualifier se proto představila mezi bikiny fitnesskami, soutěži dominovala a profi kartu jasným způsobem získala. Poprvé v historii tak zároveň nastala kuriózní situace, kdy vítězka Olympie a jedna z ikon svého sportu musela po všech svých dosažených výsledcích o profesionální kartu znovu bojovat. Uvidíme, jak si nyní Erin mezi profesionálními bikiny fitnesskami povede, a zajímavé bude sledovat i to, zda ji v příští sezóně nezláká třeba nová kategorie wellness fitness. Jména všech nových profesionálů, kteří ze soutěže vzešli, najdete v připojené tabulce.

Musclecontest Vietnam Pro Qualifier 2019 - noví profesionálové
jméno stát kategorie
Saman Olfati Írán kulturistika mužů
Hossein Rasti Írán classic physique
Decha Sangaree Thajsko physique mužů
Johanna Svan Švédsko figure žen
Barbara Chng Singapur physique žen
Erin Stern USA bikiny fitness žen




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie