Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Modernizace teplárenské sítě se v Liberci protáhne, o zajištění tepla se ale lidé bát nemusí

Kvůli změnám v projektu se protáhne plánovaná modernizace teplárenské sítě. Skončí tak zhruba o tři týdny déle. Protáhnou se tak i uzavírky.

Teplárna Liberec bude ale na topnou sezonu, která začíná už 1. září, připravena. S rozjezdem nového horkovodu a zajištěním tepla a teplé vody pro zákazníky pomůže záložní kotelna Milko, informovala Šárka Abrahamová z Teplárny Liberec. Poslední úsek horkovodu pod plánovanou cyklostezkou od Košické ulice do teplárny by měl podle ní být hotový do konce září.

Práce na projektu GreenNet se protáhly kvůli změnám v projektu a získání potřebných povolení. „Uplynulé týdny vyměňujeme potrubí v širším centru města, kde je velká hustota stávajících sítí a obtížně se v něm pracuje. Každá změna vyžaduje potřebná povolení a čas nezbytný na jejich vyřízení,“ řekl k průtahům na stavbě místopředseda představenstva Petr Heincl.

Horkovody od Košické ulice do teplárny ukládají navíc dělníci kvůli plánované cyklostezce do země, s čímž se původně nepočítalo. „Tento úsek měl zůstat v nadzemním provedení. Získání potřebných podkladů prodlouží dokončení této části zhruba o měsíc. Novou topnou sezonu zahájíme v termínu, nejdříve však ze záložní kotelny Milko a postupně ji nahradíme hlavním zdrojem z teplárny na ulici Dr. Milady Horákové,“ dodal Heincl.

Protáhnou se proto také uzavírky, kterými GreenNet komplikuje dopravu v krajském městě. Překop řeky Nisy u skateparku v Barvířské ulici a přechod parku u krajského úřadu se kvůli změně technologického postupu prodloužily o tři týdny. Ostatní omezení se podle Abrahamové podařilo odstranit v plánovaném termínu bez větších komplikací.

V rámci projektu GreenNet za 300 milionů korun vyměňují dělníci devět kilometrů ztrátových parovodů za úspornější horkovodní potrubí. Práce začaly loni v Pavlovicích a postupují k teplárně. „Letošní práce byly původně plánované na dvě stavební sezony. Až na úsek spojený s plánovanou cyklostezkou u teplárny a několik drobných dokončovacích prací budeme na konci prázdnin hotovi, což považuji za malý zázrak,“ doplnil předseda představenstva Martin Pěnčík.

Teplárna Liberec patří od roku 2007 do skupiny MVV Energie CZ. Zásobuje zhruba 14.000 libereckých domácností, desítku průmyslových areálů a 130 odběratelů z terciární sféry. Pro dodávky tepla používá v posledních letech z větší části energii vyrobenou v sousední spalovně TERMIZO a z menší části energii ze zemního plynu.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky teplárna, oprava, sítě, Liberec, teplo, projekt, cyklostezka, Milada Horáková, TERMIZO, MVV Energie CZ a.s.

Modernizace teplárenské sítě se v Liberci protáhne, o zajištění tepla se ale lidé bát nemusí  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.