Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Čípa ovládl Jesenický maraton a jasně vyhrál Golden Trail National Series

Čípa ovládl Jesenický maraton a jasně vyhrál Golden Trail National Series
foto: Jan Dvořáček/Trailrun.cz

tisková zpráva | 18.08.2019 | přečteno: 3778×

Finálový závod a zároveň první ročník našeho seriálu GOLDEN TRAIL NATIONAL SERIES 2019 je za námi. Jiří Čípa na Jesenickém maratonu deklasoval zbytek startovního pole a doběhl si pro vítězství v rekordu trasy v čase 2:58:29. Původní rekord vylepšil o více než 17 minut. Druhý doběhl Jan Zemaník a třetí Tomáš Křivohlávek. V ženách zvítězila Polka Natalia Tomasiak – Górski Styl, druhá byla Magda Horká a třetí Denisa Krejčiříková z Beskyd.

V 10 hodin ráno odstartovalo startovní pole v čele s Jiřím Čípou vstříc 42 km dlouhé trase (převýšení 1800 m), která vedla přes vrcholy Šerák a Keprník na Červenohorské sedlo, a dále přes Švýcárnu na Praděd a po hřebenu do cíle na sedle Skřítek.

Již na prvním mezičase na 16. kilometru nenechával Jiří Čípa nikoho na pochybách o tom, kdo bude dnes vítěz. Na tomto místě měl již náskok téměř čtyři a půl minuty na traťový rekord, který zde v roce 2016 zaběhl David Pelíšek. S odstupem téměř tři a půl minuty pak mezičasem proběhli Jan Zemaník, Marek Causidis a skvěle běžící Tomáš Křivohlávek.

V ženách na prvním mezičase vedla Polka Natalia Tomasiak, před opět skvěle běžící sestrou Jiřího Čípy, Magdou Horkou, které mezi sebou zároveň sváděli boj a celkové prvenství v letošním ročníku GOLDEN TRAIL NATIONAL SERIES. O této zápletce ale až dále…

Na druhém mezičase na 31. milometru vedl Čípa již téměř o sedm minut před Zemaníkem a Křivohlávkem. Čtvrtý Marek Causidis ztrácel další necelou minutu. Mezi první Natalií Tomasiak a druhou Magdou Horkou zde byl rozdíl čtyř a půl minuty. Na třetím místě se držela horská běžkyně z Beskyd Denisa Krejčiříková.

Finálový seběh od Ztracených kamenů do cíle na sedle Skřítek je mezi závodníky vyhlášený, ale určitě ne oblíbený. Na „nekonečném“ úseku závodníci naklesají téměř 400 výškových metrů a není zde nouze o křeče a další „běžecká“ zranění.

Nic z toho však nepotkalo vedoucího muže Jiřího Čípu, který si tímto úsekem doslova dosprintoval pro první místo a nový rekord trasy, který zní 2:58:29. Předešlý rekord tak překonal o více než 17 minut. Druhý doběhl Jan Zemaník, který o necelé dvě minuty utekl stále se zlepšujícímu Tomáši Křivohlávkovi.

Ani v ženské kategorii se ve finálovém seběhu žádné překvapení nekonalo a pro vítězství si doběhla Natalia Tomasiak z polského Salomon/Suunto Teamu. S odstupem více než sedm a půl minuty si pro druhé místo doběhla Magda Horká. Další tři minuty za Magdou doběhla bronzová Denisa Krejčiříková.

Výsledky – top 3 muži:

  1. Jiří Čípa – Salomon/Suunto, CZE – 2:58:29
  2. Jan Zemaník – Salomon/Suunto, CZE – 3:10:34
  3. Tomáš Křivohlávek – Salomon/Suunto, CZE – 3:12:17

Výsledky – top 3 ženy:

  1. Natalia Tomasiak – Salomon/Suunto, POL – 3:55:24
  2. Magda Horká, CZK – 4:03:00
  3. Denisa Krejčiříková, CZK – 4:06:00

O celkovém vítězi GOLDEN TRAIL NATIONAL SERIES 2019 v mužské kategorii není pochyb. Stal se jím Jiří Čípa ze Salomon/Suunto Teamu, který v základní části série doběhl dvakrát první (a jednou třetí, ale počítají se dva nejlepší výsledky ze základní části) a tento výsledek potvrdil také vítězstvím zde na finálovém závodě.

Po finálovém závodě byly shodně s 266 body na prvním místě Natalia Tomasiak a Magda Horká. O celkové vítězce GOLDEN TRAIL NATIONAL SERIES 2019 tak muselo rozhodnout dodatkové pravidlo, které jasně říká, že při shodném počtu bodů rozhoduje nejlepší umístění v základní části.

Natalia si v základní části doběhla pro druhé a třetí místo, zatímco Magda byla jednou třetí a na Valašském hrbu zvítězila. Celkovou vítězkou GOLDEN TRAIL NATIONAL SERIES 2019 se tak stala Magda Horká, která tak na stupně vítězů následovala svého bratra Jiřího Čípu.

Celkové výsledky – top 10 muži:

  1. Jiří Čípa, CZE – SALOMON/SUUNTO – 300 bodů
  2. Marek Causidis, CZE – BUFF / SALOMON TEAM – 238 bodů
  3. Jan Zemaník, CZE – SALOMON/SUUNTO – 231 bodů
  4. Jiří Petr, CZE – SALOMON/SUUNTO – 225 bodů
  5. Peter Fraňo, SVK – SALOMON/SUUNTO – 176 bodů
  6. Taras Ivaniuta, SVK – REŠTARTNISA.SK – 156 bodů
  7. Tomáš Křivohlávek, CZE – SALOMON/SUUNTO – 150 bodů
  8. Pavel Brýdl, CZE – SALOMON/SUUNTO – 134 bodů
  9. Peter Ceniga, SVK – ETOS SLOVAKIA – 127 bodů
  10. Martin Borák, CZE – 124 bodů

Celkové výsledky – top 10 ženy:

  1. Magda Horká, CZE – 266
  2. Natalia Tomasia, POL – SALOMON/SUUNTO POLAND – 266
  3. Mária Danečková, SVK – REŠTARTNISA.SK – 214
  4. Katarína Lovrantová, SVK – SALOMON/SUUNTO – 200
  5. Zuzana Ožanová, CZE – FKLIDU SPORT TEAM – 160
  6. Eva Lopatová, SVK – 160
  7. Taťána Straková, CZE – FKLIDU SPORT TEAM – 127
  8. Vanda Hošeková, SVK – MAGURARUN – 124
  9. Kristýna Otevřelová, CZE – COLUMBIA MONTRAIL – 124
  10. Veronika Drtilová, CZE – 116

Výsledková listina závodu Salomon – Jesenický maraton: https://www.gitima.cz/…019/vysledky

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 18.08.2019 21:45:57

Finálový závod a zároveň první ročník našeho seriálu GOLDEN TRAIL NATIONAL SERIES 2019 je za námi. Jiří Čípa na Jesenickém maratonu deklasoval zbytek startovního pole a doběhl si pro vítězství v rekordu trasy v čase 2:58:29. Původní rekord vylepšil o více než 17 minut. Druhý doběhl Jan Zemaník a třetí Tomáš Křivohlávek. V ženách zvítězila Polka Natalia Tomasiak – Górski Styl, druhá byla Magda Horká a třetí Denisa Krejčiříková z Beskyd.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.