Týden v cyklistice 33/2019

nabor

Blíží se Vuelta a skončila řada závodů, včetně Czech Tour, které poslední Grand Tour sezóny předchází. Také tu jsou mnohé přestupy a smutná zpráva, kdy nás opustila jedna cyklistická legenda.

BinckBank Tour

Závod BinckBank Tour patří do World Tour a byl to největší ze všech podniků, který se v minulém týdnu uskutečnil. Převážně sprinterské dojezdy, jedna časovka a dvě klasikářské etapy, které nakonec rozhodly o celkovém pořadí.

Vše odstartovalo v pondělí dojezdem v Hulstu, následoval finiš v Ardooie a Aalteru. Všechny etapy měly jedno společné. Ve všech třech se radoval z vítězství Sam Bennett (Bora-hansgrohe). Vše změnila až čtvrtá etapa, která měřila necelých 100 kilometrů a po těsném souboji s Marcem Hirschim (Sunweb) se radoval Tim Wellens (Lotto Soudal).

Pátá etapa také končila spurtem a poprvé se neradoval Sam Bennett. Na nejvyšším stupínku ho vystřídal Álvaro Hodeg (Deceuninck-Quick Step), do té doby poměrně nevýrazný v závodě.

Šestý den čekala ona časovka na 8,4 kilometru v Haagu a pro výhru si dojel Filippo Ganna (INEOS). Tim Wellens skončil desátý a do posledního dne vstoupil s náskokem 8 vteřin na Hirschiho.

V sedmé rovinaté etapě však Tim Wellens ztratil přes 40 vteřin. Etapu vyhrál z tříčlenného úniku těsně Oliver Naesen (AG2R) před Gregem Van Avermaetem (CCC), a třetí Laurens De Plus (Jumbo-Visma) pro sebe získal celkové vítězství o více než půl minuty před Naesenem a Wellensem.

Odkazy na články:
1. etapa: Propršenou úvodní etapu BinckBank Tour ovládl Sam Bennett
2. etapa: Irský suverén Sam Bennett opět vítězný na BinckBank Tour
3. etapa: Sam Bennett do třetice! Tentokrát rozhodl fotofiniš
4. etapa: Čtvrtou etapu BinckBank Tour ovládl v milimetrovém dojezdu Tim Wellens
5. etapa: Álvaro Hodeg zvítězil v páté etapě BinckBank Tour
6. etapa: Filippo Ganna vyhrál šestou etapu BinckBank Tour, Wellens navýšil svůj náskok
7. etapa: Laurens de Plus ovládl Binck Bank Tour, v poslední etapě se radoval Naesen

Laurens De Plus (Jumbo-Visma) wins 2019 BinckBank Tour
Laurens De Plus (Jumbo-Visma) vítězí v BinckBank Tour 2019

Czech Tour

Konal se také největší domácí závod za účasti týmů World Tour Bory-hansgrohe a Mitcheltonu-Scott. A byl to právě Mitchelton-Scott, který zvládl nejlépe týmovou časovku v Ostravě a oblékl Luka Durbridge do žlutého dresu. Skvěle si s tratí poradila domácí sestava Elkov Author, která byla v cíli druhá a získala tak skalp Bory.

Druhá etapa mezi Olomoucí a Frýdkem-Místkem byla určena spurterům. Z nich byl nejrychlejší Shane Archbold (Bora-hansgrohe), zatímco novým lídrem se stal Daryl Impey z Mitcheltonu.

V Olomouci startovala etapa i další den. Tentokrát peloton dovedla do Uničova a ve spurtu se radoval Alberto Dainese (SEG Racing Academy). Jihoafričan Impey si udržel dres lídra závodu i do posledního dne.

Ten měl start v Mohelnici a přes Jeseníky se závodníci dostali do Šternberku na stoupání Ecce Homo, které rozhodlo o celkovém pořadí. Daryl Impey se spolu s týmovým kolegou Lucasem Hamiltonem dostali do rozhodujícího úniku a pohlídali si první dvě etapová i celková místa na pódiu. Daryl Impey je vítězem Czech Cycling Tour 2019. Na skvělém třetím místě se umístil náš jezdec Michael Kukrle.

Odkaz na články:
1. etapa: Mitchelton-Scott vyhrál úvodní časovku Czech Tour, ve žlutém pojede Luke Durbridge
2. etapa: Ve Frýdku-Místku kraloval Shane Archbold. Novým lídrem je Daryl Impey
3. etapa: Alberto Dainese vyhrál v Uničově. Daryl Impey zůstává ve vedení závodu
4. etapa: Ve Šternberku vyhrál Lucas Hamilton, vítězem Czech Cycling Tour 2019 je Daryl Impey

Kolem Utahu

Prolog a celkem šest etap bylo nachystáno na závodníky při závodě Kolem Utahu. Úvodní horský prolog zvládl nejlépe Kanaďan James Piccoli (Elevate-KHS). První zvlněná etapa přinesla spurt menší skupinky, který vyhrál Umberto Marengo (Neri Sottoli). Novým lídrem závodu se stal Lawson Craddock (EF Education First).

Další dvě zkoušky byly vrchařské a jak na Powder Mountain, tak v North Salt Lake uspěl Belgičan Ben Hermans (Israel Cycling Academy) a oblékl se do žlutého dresu. Zvlněná byla i čtvrtá etapa, kterou vyhrál Marco Canola (Nippo Vini Fantini).

Předposlední den závodníci jezdili v okolí Canyon Village. Do cíle dojela na čele dvojice Lachlan Morton (EF Education First) a Hayden McCormick (Team BridgeLane). Byl to vyrovnaný a těsný souboj, který nakonec ovládl Lachlan Morton.

Odkaz na články:
Prolog: Tour of Utah: Piccoli vyhrál horský prolog
1. etapa: Tour of Utah: Marengo vyhrál spurt, Craddock do čela
2. etapa: Tour of Utah: Na Powder Mountain úřadoval Ben Hermans
3. etapa: Tour of Utah: Hermans si druhým vítězstvím v řadě upevnil vedoucí pozici
4. etapa: Tour of Utah: Marco Canola vyhrál na okruzích v Salt Lake City
5. etapa: Tour of Utah: Těsný dojezd vyhrál Lachlan Morton
6. etapa: Tour of Utah: vydáno po redakční uzávěrce tohoto článku

Ben Hermans při výhře v Utahu.

Arctic Race of Norway

Velké oblibě se těší závod Arctic Race of Norway. Organizátoři nachystali čtyři etapy. Tu první vyhrál Mathieu van der Poel (Corendon-Circus), pro kterého to byl první start od jeho vítězství na Amstelu. Další den byl nizozemský fenomén druhý, když ho přespurtoval jen Bryan Coquard (Vital Concept).

Třetí etapa zavedla peloton na horu Storheia, které se přezdívá Norské Mont Ventoux. Na vrcholu se radoval domácí Odd Christian Eiking (Wanty-Groupe Gobert) a novým lídrem se stal Warren Barguil (Arkéa-Samsic).

Čtvrtou rovinatou etapu do Narviku vyhrál ve spurtu domácí jezdec Marcus Hoelgaard (Uno-X Norwegian Development Team). Na etapovém čele se však ve vteřinkách rozhodovalo i o celkovém vítězi. Alexey Lutsenko (Astana) na třetím místě porazil Warrena Barguila o vteřinu a díky pěti bonusovým sekundám jej předstihl o jedinou sekundu v boji o celkové vítězství.

Markus Hoelgaard of the Uno-X Norwegian Development Team won the final stage in Narvik at the Arctic Race of Norway
Markus Hoelgaard z Uno-X Norwegian Development Teamu vyhrál poslední etapu Arctic Race of Norway

Vuelta a Burgos

Jako přípravu na Vueltu mnoho závodníků používá závod Vuelta a Burgos. Ten tradičně přináší pět velmi kopcovitých etap. Ta první se konala v okolí města, které závodu dalo jméno, tedy Burgosu, a etapové vítězství získal Giacomo Nizzolo (Dimension Data). Druhá etapa finišovala v Lermu a ruce nad hlavu zvedal Jon Aberasturi (Caja Rural).

Královská etapa byla třetí s dojezdem na Picón Blanco, kde vyhrál Iván Sosa (INEOS) a zároveň se oblékl do trikotu lídra. Čtvrtý den závodníky zavedl do Ciduad Romana de Clunia a druhé vítězství pro Caja Rural připsal Alex Aranburu.

Závěrečný den přinesl další horský finiš a Iván Sosa v něm druhou výhrou potvrdil své celkové vítězství.

Ivan Sosa
Iván Sosa vyhrál závod Vuelta a Burgos 2019 (cyclingnews.com; 2019)

V 76 letech zemřel Felice Gimondi

Felice Gimondi byl jedním z nejlepších cyklistů historie. Jedná se o vítěze všech tří Grand Tours. Zemřel 16. srpna, po infarktu, který dostal během plavání na Sicílii. Připravili jsme o něm speciální článek, kde shrnujeme jeho kariéru.

Odkaz na článek:
Ve věku 76 let zemřel legendární Felice Gimondi

Domenico Pozzovivo byl při tréninku trefen autem

Aby těch špatných zpráv nebylo málo, Domenico Pozzovivo měl nehodu při tréninku, kdy ho trefilo auto. Zkušený Ital přijde o zbytek sezóny a čeká ho dlouhá rekonvalescence. Při havárii si zlomil ruku a nohu.

Domenico Pozzovivo
Domenico Pozzovivo ještě v barvách AG2R

Přestupy

Odkaz na články:
Blesk z čistého nebe
Přestupové kolo se točí naplno
Přestupové bomby byly odpáleny!
Přestupový kolotoč se dostává do obrátek
Překvapivé ticho na přestupovém trhu

Týden v cyklistice 2019

Zdroj obrázků:
Cyclingnews (©2019): Ivan Sosa wins 2019 Vuelta a Burgos, http://www.cyclingnews.com/races/vuelta-a-burgos-2019/stage-5/results/ (18. 8. 2019)