Hlavní obsah

Rozdíly ve spotřebě PC a notebooků jsou propastné. Jak ušetřit?

Novinky, mif

Výkon počítačů, notebooků i tabletů se rok od roku zvyšuje, přesto se daří výrobcům zároveň snižovat spotřebu energetické energie. Díky tomu modernější přístroje šetří naši peněženku, rozdíly mezi jednotlivými modely ale mohou být propastné.

Foto: Profimedia.cz

Rozdíly ve spotřebě jednotlivých počítačů či notebooků mohou být bez nadsázky propastné. (Ilustrační foto)

Článek

Na spotřebu elektrické energie si lidé dávají velký pozor při výběru ledničky i pračky, u počítačů ale tuto otázku řeší málokdo. Volba vhodné sestavy přitom může ušetřit klidně i několik tisíc ročně.

Běžná domácí sestava bývá většinou vybavena čtyřjádrovým procesorem s frekvencí okolo 3 GHz, operační pamětí o velikosti 8 GB, 500GB pevným diskem, vypalovací mechanikou a samostatnou grafickou kartou.

Taková sestava spotřebuje při běžné práci 50 až 70 W. Pokud ale využijete její výkon naplno, vezme si PC klidně i 200 W. U herních sestav může být tato hodnota dvojnásobná.

Příslušenství se může prodražit

Uvedené hodnoty navíc nejsou finální, je k nim totiž nutné připočítat hodnotu dalších připojených zařízení – především tedy monitoru. Velké CRT obrazovky, které kralovaly kancelářským stolům ještě před několika lety, si ze zásuvky vezmou klidně i více než 100 W.

Přestože nejdou v dnešní době v obchodech již zakoupit, v řadě domácností je nalezneme stále. V takových případech se vyplatí přemýšlet nad výměnou za tenký LCD panel, který má v případě moderních typů spotřebu čtyřikrát nižší. To logicky platí také o nákladech na vyúčtování. V součtu tedy typická sestava s monitorem spotřebuje minimálně 75 W.

V případě, že máme připojeny reproduktory, tiskárnu či skener, stoupne toto číslo o několik desítek wattů. Například zmiňované reproduktory mohou zvýšit roční vyúčtování klidně i o několik stovek, a to i pokud je nepoužíváme. Příslušenství tak nenechávejte zapnuté zbytečně.

Notebooky jsou čtyřikrát úspornější

Daleko lépe jsou na tom se spotřebou notebooky. Model s podobnou konfigurací jako výše uvedená sestava si při běžné práci vezme ze zásuvky jen 25 až 30 W, a to včetně napájení vestavěného monitoru.

Při plné zátěži pak tato hodnota stoupne přibližně na 80 W. Nižší spotřeba u notebooků je logická. Jsou vyráběny s ohledem na provoz na cestách, aby vydržely na baterii pracovat co nejdéle. Kvůli tomu jsou často až o 30 procent dražší než běžné počítačové sestavy.

Pokud tedy používáme průměrný notebook čtyři hodiny denně celý rok, vyjde nás jeho provoz s ohledem na současné ceny elektřiny zhruba na 250 Kč. V případě kancelářského počítače to však je již okolo 800 Kč a u herní sestavy se pak výsledné vyúčtování může vyšplhat klidně i na více než 3000 Kč.

SSD místo pevného disku

Není proto divu, že některé součástky z notebooků se začínají montovat i do klasických sestav. Příkladem mohou být SSD jednotky, které pomalu vytlačují z moderních sestav klasické pevné disky.

Takzvané hard disky se při práci otáčejí rychlostí pěti až sedmi tisíc otáček za minutu, což vyžaduje poměrně dost elektřiny. Proti tomu SSD jednotky neobsahují žádné pohyblivé součástky, díky čemuž jsou úspornější, a navíc i výkonnější. To je v praxi znát při otevírání a ukládání souborů, ale i při spouštění počítače.

Na strojích s pevným diskem, kde Windows startovaly několik minut, to díky SSD jednotce trvá jen několik desítek sekund. Jedinou nevýhodou, která brání SSD technologiím v masivním rozšíření, je jejich vysoká cena. Proti klasickým diskům jsou až desetkrát dražší.

Microsoft Surface Go: tablet s duší notebooku

Surface Go od společnosti Microsoft je plnokrevný tablet. Jde však k němu připojit klávesnici, která funguje zároveň jako ochranný kryt na displej. V takovém případě dokáže novinka nahradit při práci i notebook.

Pracovní tempo udává procesor Pentium 4415Y z edice Kaby Lake-Y. Ten má dvě jádra a čtyři vlákna díky technologii HyperThreading, všechna pracují při frekvenci 1,6 GHz.

Foto: archív výrobce

Surface Go

Foto: archív výrobce

Surface Go

Na výběr budou různá provedení, která se budou lišit velikostí operační paměti a úložného prostoru. Základní provedení nabídne 4 GB operační paměti a 128GB úložný prostor, u vyšší verze budou tyto hodnoty dvojnásobné, tedy konkrétně 8 GB a 256 GB.

Výrobce vsadil na 10palcový displej s poměrem stran 3:2. Rozlišení tohoto panelu je 1800x1200 obrazových bodů. Tablet dovede pracovat se stylusem Surface Pen a dovede rozpoznat až 4096 úrovní přítlaku.

V zadní části tabletu nalezneme výklopný stojánek, který poslouží k polohování displeje. Tablet také disponuje dvěma fotoaparáty s rozlišením 5 a 8 megapixelů.

  • Spotřeba v klidu: 30 W
  • Spotřeba v zátěži: 65 W
  • Cena: 12 000 Kč

HP Envy Curved 34: láká na zakřivenou obrazovku

Počítač HP Envy Curved 34 spadá do kategorie tzv. all-in-one sestav. To znamená, že jednotlivé součástky se ukrývají ve velkém zakřiveném 34palcovém monitoru s rozlišením 3440 x 1440 obrazových bodů. Připojit tak stačí už jen klávesnici a myš.

Foto: archív výrobce

HP Envy Curved 34

Foto: archív výrobce

HP Envy Curved 34

Stroj se nabízí v různých hardwarových konfiguracích, my jsme měli možnost testovat středně výkonnou verzi, která staví na čtyřjádrovém procesoru Intel Core i5-7400T. Ten udává pracovní tempo při frekvenci 2,4 GHz, dokáže se ale přetaktovat až na 3 GHz.

Zmiňovaný čip od Intelu je doplněn o 8 GB operační paměti typu DDR4 a v neposlední řadě také rychlou SSD jednotkou s kapacitou 256 GB, které sekunduje klasický 1TB pevný disk.

Stroj nabízí dostatek výkonu i pro příležitostné hraní, což je zásluha především grafické karty NVIDIA GeForce GTX 950M se 4GB pamětí typu GDDR5. Počítat je však nutné s hraním při nižších detailech a rozlišení, neboť jde přeci jen o starší grafiku.

  • Spotřeba v klidu: 75 W
  • Spotřeba v zátěži: 180 W
  • Cena: 41 000 Kč

Raspberry Pi 4: cena hraje prim

Typickým zástupcem levných a úsporných počítačů je Raspberry Pi, který se letos ukázal již ve čtvrté generaci. Výrobce stejně jako u předchůdců podřídil vše co nejnižší ceně, tato malá zelená destička se tak v základu prodává dokonce bez počítačové skříně.

Proti předchůdci má model Raspberry Pi 4 citelně více výkonu, může se podle výrobce měřit s klasickými stolními sestavami. Nepočítejte samozřejmě, že byste mohli na tomto levném stroji hrát moderní hry, nicméně na kancelářskou práci a multimédia má síly více než dost.

Foto: archív výrobce

Raspberry Pi 4 Model B

Foto: archív výrobce

Raspberry Pi 4 Model B

Raspberry Pi 4 Model B zvládne například obsluhovat hned dva připojené monitory s rozlišením 4K najednou. O tom si předchozí generace tohoto unikátního počítače mohly nechat jen zdát.

Vyšší výkon je zásluhou především procesoru Broadcom BCM2711, jehož čtyři jádra udávají pod operačním systémem Linux pracovní tempo při rychlosti 1,5 GHz. Do vínku dostala sestava dále grafické jádro VideoCore IV, gigabitový ethernet či USB 3.0.

Na výběr budou tři různá provedení, která se od sebe budou lišit především kapacitou operační paměti. Základní model za 35 dolarů (780 Kč) nabídne 1 GB operační paměti, 2GB verze vyjde na 45 dolarů (1000 Kč) a konečně 4GB na 55 dolarů, tedy v přepočtu na 1230 Kč.

  • Spotřeba v klidu: 60 W
  • Spotřeba v zátěži: 210 W
  • Cena: od 780 Kč do 1230 Kč

Zbox Magnus: herní PC v kompaktním těle

Hned na první pohled zaujme Zbox Magnus svými kompaktními rozměry. Proporce této sestavy jsou 22,5 x 20,3 x 12,8 cm, což je na poměry herních strojů nezvykle malá hodnota.

Přitom uvnitř tohoto stroje se ukrývají velmi výkonné součástky, které uspokojí i náročné uživatele. Základ tvoří šestijádrový procesor Core i5-8700T, který je v základu taktovaný na 1,7 GHz. V případě potřeby se dovede přetaktovat až na 3,5 GHz.

Foto: archív výrobce

Zotac Zbox Magnus

Foto: archív výrobce

Zotac Zbox Magnus

Největší předností tohoto stroje je však grafická karta GeForce RTX 2070 od společnosti Nvidia. Její výkon bohatě stačí i na ty nejnáročnější hry ve vysokém rozlišení. Podporuje navíc technologii ray tracing, díky čemuž nabídne reálnější vykreslování grafiky ve hrách. RT jádra totiž dovolují vypočítat přesné stíny, odrazy a lomy světla podle konkrétních materiálů a samotné scény.

Operační paměť a disk může zvolit každý uživatel podle vlastních preferencí, neboť tyto komponenty se dokupují zvlášť. Jde totiž o tzv. barebone systém. Osadit je možné základní desku až 32 GB operační paměti a libovolným diskem s rozhraním M.2 nebo SATA (2,5palcové jednotky).

V další výbavě tohoto stroje nalezneme čtečku paměťových karet, WiFi, Bluetooth či dvě gigabitové síťové karty. K dispozici je také pět portů USB 3.1, jedno USB-C, HDMI 2.0b, tři Displayporty 1.4 a DVI. Teoreticky lze díky tomu připojit klidně až čtyři monitory najednou, výkonu je k tomu více než dost.

  • Spotřeba v klidu: 7 W
  • Spotřeba v zátěži: 18 W
  • Cena: 22 000 Kč

Asus ZenBook Pro Duo: notebook se dvěma displeji

Velmi zajímavý notebook představila letos před prázdninami společnost Asus, má totiž hned dva displeje. Jeden z nich je navíc možné ovládat rukou, chlubí se speciální dotykovou vrstvou. To ale není jediné lákadlo modelu ZenBook Pro Duo.

Hlavní obrazovka nabízí úhlopříčku 15,6 palce a rozlišení 4K. Jde mimochodem o OLED panel, který by měl – podobně jako moderní televizory – nabízet velmi věrné barevné zobrazení. Druhý panel je pak umístěn nad klávesnicí a plynule navazuje na obrazovku výše.

Foto: archív výrobce

ZenBook Pro Duo

Foto: archív výrobce

ZenBook Pro Duo

Tento displej je extrémně protáhlý, což dokládá poměr stran 31:9. Má úhlopříčku 14 palců a rozlišení 3840 x 1100 obrazových bodů. Právě tato obrazovka nad klávesnicí je dotyková. Mohou se na ní zobrazovat další aplikace nebo například ovládací panely různých programů, což ocení zejména grafici či střihači videí.

Kvůli umístění druhé obrazovky se však pod klávesnici již nevešel klasický touchpad, který u notebooků běžně nahrazuje funkce myši. Asus si s tímto problémem poměrně důmyslně poradil – touchpad udělal z číselníku na pravé straně. Příslušným tlačítkem tak uživatel může přepínat mezi funkcí touchpadu a numerického bloku.

V otázce výkonu patří novinka spíše k těm výkonnějším notebookům, posloužit může bez nadsázky i hráčům. Kromě procesoru Core i9-9980HK, jehož osm jader může v turbo režimu tepat až na frekvenci 5 GHz, se totiž v útrobách tohoto stroje ukrývá také výkonná grafika GeForce RTX 2060 s 6 GB videopaměti. Stroj může být dále vybaven 8 až 32 GB operační paměti a rychlou SSD jednotkou s kapacitou 256 až 1000 GB.

Sluší se nicméně podotknout, že v prodeji se objeví také odlehčená verze, která nabídne menší obrazovku a méně výkonné komponenty. V útrobách 14palcového šasi bude pracovní tempo udávat čip Intel Core i7 v kombinaci s grafickou kartou Nvidia GeForce MX250. Ani zde však nebude chybět druhá dotyková obrazovka.

  • Spotřeba v klidu: 30 W (základní varianta); 40 W (výkonnější model)
  • Spotřeba v zátěži: 75 W (základní varianta); 170 W (výkonnější model)
  • Odhadovaná cena: 35 000 Kč (základní varianta); 70 000 Kč (výkonnější model)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám