Hlavní obsah

Vyhrál výběrové řízení a má se stát předsedou soudu. Pošramocená minulost nevadí

Záhady Josefa Klímy: Vyhrál výběrové řízení a má se stát předsedou soudu. Pošramocená minulost nevadí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Liberci se odehrála událost v české justici poměrně nebývalá. Tamní soudci porušili stavovskou solidaritu a veřejně vystoupili s kritikou na adresu svého kolegy.

Článek

Okresní soud v Liberci čeká na konci září výměna postu předsedy soudu. Důvodem je končící sedmileté funkční období dosavadní předsedkyně. Velkou otázkou ale je, kým bude nakonec tento post obsazen.

Výběrové řízení proběhlo na konci dubna. Z jeho výsledku však byli mnozí ze soudců nepříjemně zaskočeni. „Tohle byl výsledek, který překvapil asi povícero lidí. Většina očekávala výsledek jiný, ale dopadlo to tak, jak dopadlo,“ komentuje situaci dosavadní předsedkyně Ivana Šoljaková s tím, že výběrového řízení se zúčastnili dva kolegové. Jde o soudce zdejšího soudu Danu Semirádovou a Petra Hočka. A právě druhý jmenovaný výběrové řízení vyhrál.

Nejen podle vedení okresního soudu je ovšem profesní minulost soudce Petra Hočka problematická a jeho zvolení do čela soudu nese jistá rizika. „Mám obavu, že zde může dojít ke stavu, který tady panoval kdysi před léty. Že se bude jednat o návrat zpět. K menší kontrole, k menšímu dodržování povinností apod.,“ říká místopředseda soudu Přemysl Pechlát.

Jaká minulost soudce Petra Hočka provází, co stojí za jeho vítězstvím ve výběrovém řízení a kdo může jeho jmenování předsedou soudu ještě zvrátit? Pusťte si úvodní video.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované