Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nechtěl hrát za Spartu, chtěl se soudit a vyvázat se ze smlouvy. Teď patří Mandjeck do základní sestavy

Sport

  15:15
PRAHA - Ještě v červnu chtěl zmizet. Tvrdil, že jeho smlouva je neplatná. Třicetiletý záložník Georges Mandjeck poslal svou kauzu dokonce za právníky mezinárodní federace FIFA. Tvrdil: „Chci být volným hráčem, ne sparťanem.“

Georges Mandjeck si kryje míč před Tomášem Smolou z Baníku. foto: Profimedia.cz

Musíme zkombinovat tvrdou práci a uvolněnou mysl, říká po výhře nad Baníkem autor dvou branek Hašek

A vida, Sparta v neděli použila Mandjecka v základní sestavě, poprvé od října 2017. A ocenila jeho mazácký výkon.

V první půli byl proti Ostravě výtečný. „Patřil k nejlepším. Hodně klidný s míčem, silný v prostoru,“ vyprávěl trenér Václav Jílek po zasloužené výhře 2:0.

Oba góly zařídil záložník Martin Hašek, nabitý stadion však byl zvědavý hlavně na kamerunského záložníka. Nechtěného. 

Vesměs zatraceného. Muž, kterého si do svého mezinárodního mišmaše pořídil trenér Stramaccioni, najednou stál uprostřed hřiště. S číslem 40. „Splnil přesně to, co jsme chtěli,“ chválil pak Jílek.

Martin Hašek hlavičkuje přes Viktora Budínského.
Martin Hašek oslavuje svoji druhou branku do sítě Baníku.

Sparta potřebovala vyhrát, aby zaplašila trudný start do sezony a krach v pohárovém předkole. Snadné to být nemělo, vždyť mužstvo se vrátilo z Trabzonu v pátek nad ránem a v neděli po obědě už vybíhalo k zápasu.

Mandjeck pomohl, aby se proti Baníku zadařilo. V 73. minutě bez cizího zavinění padl na zem a museli ho odvést. Ač pokulhával, ještě se na pár minut vrátil. Pak zatleskal a odklusal k lajně, kde si plácl s náhradníkem Krejčím.

Špatný hráč Mandjeck není. Kopal za Rennes, Auxerre nebo Mety. Na červnovém mistrovství Afriky vedl Kamerun jako kapitán. „Měli jsme ho dva týdny v tréninku, velmi dobře pracoval, tak šel do zápasu,“ vysvětlil Jílek.

Co byste teď vsadili na to, že se Mandjeck stane klíčovým hráčem Sparty?

Autoři: ,