Pokud někomu sedí kopce okolo Lipna, tak je to Tereza Chlupová. Už potřetí tady vyhrála horský půlmaraton, jeden z klenotů série Mizuno Trail Running Cupu. Mezi muži se tu poprvé (taktéž v českém trailovém poháru) radoval Petr Macek.

Se startem tradičního Lipno Sport festu, který zde trvá až do neděle 25. srpna, přivítalo běžce ideální počasí. Teplota okolo dvacítky, spíš pod mrakem, voňavý horský vzduch. Samotná přehradní nádrž leží v 776 metrech, okolní kopce rostou skoro k tisícovce. K tomu pestrá panoramata. Kdo zná, těšil se. Kdo odběhl poprvé, byl nadšený.

Startovním výstřelem poslala běžce do kopců Kateřina Neumannová, olympijská vítězka a mistryně světa v běhu na lyžích. Sama už tu také běžela, jenže teď ji trápí bolavá pata a jen jezdí na kole.

Možná tu chyběla úplně zvučná jména, o to zajímavěji se vyvíjel souboj o prvenství. Všestranný budějovický ultraběžec Petr Macek nakonec udolal Jaroslava Hradeckého. Ten objevil seriál MTRC na jaře na Dolní Moravě a od té doby pravidelně nechybí mezi top 3, nejhůř 4. „Jenže zase jsem se dvakrát zaběhl, to jsem celý já,“ drbal si hlavu. První triumf měl chlapík ze Skutče tak blízko. Necelou minutu.

Jeho kvalitu ocenil i vítěz. „V Krkonoších jsem byl na padesátce devátý, ráno na mě lezla nějaká rýma, nebylo to ideální. Myslím, že to odstonám, potřebuju si odpočinout,“ říkal unaveně. Jeho brácha, dvojče Tomáš, skončil sedmnáctý.

Jen kousek zaostal třetí Santiago Berenguel, španělský běžec z Prahy, kde ukazuje třeba na Vaší lize. Opět se ukázali veteráni – bylo snazší vecpat se na stupně vítězů mezi dva-cátníky než padesátníky nebo čtyřicátníky!

Třeba absolutně sedmý skončil 51letý Pavel Camrda, člen slavného cyklokrosového klanu z Tábora, účastník olympijské premiéry horských kol v Atlantě 1996. Byl tu už loni, zlepšil se a přivezl nejmladšího bráchu Luďka, ten skončil třináctý. Do kopce letěl, z kopce trpěl…

Ještě v nejprudším výběhu do Slupečné se s ním držela nejlepší dáma Tereza Chlupová, která pak zbývajících šest kilometrů do cíle včetně výstupu na Stezku v korunách stromů až do cílové rovinky podél jachet v maríně bojovala s tvrdě s patnáctým mužem. A přitom předstihla i bráchu Tomáše, kterého kously křeče. Přesto jejich formace Dvaběžci.cz vyhrála soutěž mix dvojic.

V zaujetí v závěru málem dvakrát minula odbočku. „Mám to tady moc ráda, ta trať je nádherná,“ radovala se ze třetího vítězství. „Ani jsem se nepodívala, že chybí poslední kopeček k Alpské vyhlídce a málem jsem na něj taky zahnula,“ smála se běžkyně z Kamenice nad Lipou.

Pódium pak s ní obsadily českobudějovické dámy Jana Tučková a Simona Šimůnková. Ještě jedna mírná změna změna na mapce ve stoupání ze severu zpět na hlavní hřeben namísto úvozem otevřenou loukou způsobila, že se stanovily nové traťové rekordy.

Na doprovodné pětce byli nejlepší Lukáš Havlík z Hlinska (22:32) a Pavla Fričková z Olympu (24:53), která před časem běhala v seriálu i delší distance. Čtvrtý skončil Štěpán Šebrle, 17letý fotbalista pražské Dukly, syn olympijského vítěze v desetiboji. Po-razil i mamku Evu, ta byla taky čtvrtá mezi ženami.

Kompletní výsledky najdete na www.sportt.cz nebo www.trailrunningcup.cz

Mizuno Trail Running Cup pokračuje třemi závody až později na podzim, Česko-německým půlmaratonem v Nemanicích (6. 10.), novinkovým brdským terénním mara-tonem Praha-Dobříš (20. 10.) a tradičním finále 10 km na golfovém hřišti přes Motolské jamky 3. 11.).