Hledá se politik, kterého bude chtít v čele státu drtivá většina národa

Domácí 20. srpna 2019 | 04:01 — Ilona Cílková
Silný celospolečenský tlak na prezidenta Miloše Zemana přiměl jeho příznivce ozvat se a zastat se svého vzoru. Podle místopředsedy SPOZ Jiřího Oberreitera je prezident silnou osobností, kterou si národ vybral a která hájí zájmy lidu. S tím opozice radikálně nesouhlasí a usiluje o odsouzení a svržení Zemana.
Kdo nahradí Miloše Zemana? / Shutterstock

„Je až k neuvěření, k čemu může v prázdninové okurkové sezóně na naší politické scéně dojít.  Jaké záminky se hodí k hrubým a nechutným útokům na prezidenta republiky,“ posteskl si místopředseda SPOZ Jiří Oberreiter. „Na prezidenta, který jako jediný z politické reprezentace zcela otevřeně na domácí i mezinárodní scéně hájí naše ekonomické, politické i kulturně historické zájmy. Na prezidenta, kterého většina národa považuje za zcela kompetentního, kvalifikovaného a zcela jasně nejlepšího v celé naší stoleté historii,“ připomněl s tím, že za nejvyšší důkaz svých slov považuje fakt, že byl Miloš Zeman dvakrát za sebou zvolen v přímé volbě do nejvyšší ústavní funkce.

Tentokrát je podle Oberreitera záminkou k útokům proti Zemanovi nejmenování ministra kultury. „Každému soudnému člověku je naprosto jasné, k čemu ten masívní mediální útok na prezidenta má vést. K jeho pošpinění, pomluvení, znevěrohodnění a finálně k odstranění z politické scény,“ domnívá se. „Vše se točí kolem postu ministra kultury Staňka, který poukázal na různé zlodějinky, finanční odklony a jiné nepravosti v jeho rezortu. A to se zkrátka nesmí. Ty odklony šly do míst, která si zastavení penězotoků nenechají líbit. A tak místo ocenění poctivosti ministra, dojde k jeho odvolání, což ostatně není poprvé na naší politické scéně,“ tvrdí politik a hájí i další prezidentovi kroky.  

Miloš Zeman podle něj odmítl jmenovat sociálního demokrata Šmardu do vedení ministerstva kultury kvůli jeho nekompetentnosti. „Sociální demokracii nejde o odborníka v čele ministerstva, ale o umístění svého místopředsedy do lukrativní funkce. Jde tedy o další trafiku pro svého politicky věrného, patřícího do týmu těch, kteří ČSSD postupně pohřbívají,“ uzavřel téma Jiří Oberreiter, podle kterého v honu na prezidenta zcela zanikly dva základní fundamenty celého politicko-mediálního kolotoče – odvolání člověka, který poukázal na nepravosti a nejmenování nekompetentní osoby.

„To vše se zcela ztratilo v megašumu odvádějícím pozornost a podsouvajícím občanům jakousi vládní krizi, politickou krizi, ústavní krizi, kompetenční žalobu, porušování ústavy, zneužívání ústavy…….to vše by snad mělo vyústit až k požadavku odsouzení prezidenta za velezradu, vlastizradu a bůhví co ještě,“ diví se.

Pokud by se opozici podařilo prezidenta Miloše Zemana svrhnout, horko těžko za něj najde náhradu. "Mnoho lidí s prezidentem Zemanem nesouhlasí a rádi by ho vyměnili, na naší politické scéně ale v současné době není žádná dostatečně silná osobnost, kterou by většina národa schválila a přijala," je přesvědčený politolog Pavel Sedmioký a předpokládá, že ani příští prezident nebude mít svou roli jednoduchou. „Zdá se, že národ bude opět rozdělen," domnívá se.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu