Smrt díky plnovousu? Tři nejkurióznější úmrtí v historii

srpen

20

2019

Smrt díky plnovousu? Tři nejkurióznější úmrtí v historii

| 2019-08-20T15:42:16+00:0020. srpen 2019 | #historie#kuriozity#rip |

TENISÁKEM MEZI NOHY

Roku 1983 se konal v New Yorku mezi 30. srpnem a 11. zářím slavný US Open, kde nastala jedna z nejpodivnějších smrtí historie. Dne 10. září čárový rozhodčí Richard Wertheim (60) soudcoval juniorský zápas chlapců a jako vždy seděl na židli u středové linie.

Jeden z hráčů, sedmnáctiletý Švéd Stefan Edberg, šel na podání a byl tak namotivovaný, že po úderu letěl míček tak podivně, že zasáhl Wertheima přímo do slabin. Sudí se pochopitelně okamžitě v bolestech sesunul k zemi. Wertheimova hlava dopadla tvrdě na zem a náraz mu způsobil bezvědomí. Na první pokusy o oživení nereagoval a byl okamžitě převezen do nemocnice.

Stefan po incidentu zvažoval konec kariéry, ale nakonec vyhrál několik grandslamů

A tady bohužel zábava končí, protože pan Wertheim je 15. září prohlášen za zesnulého. Jeho rodina žalovala americkou tenisovou asociaci o více než 2 miliony dolarů a nakonec jí bylo přisouzeno 165.000 dolarů, ale toto rozhodnutí bylo zrušeno odvolacím soudem. A hráč se smrtícím podáním Stefan Edberg pokračoval v kariéře, během níž se mu povedlo vyhrát několik šampionátů, mužští rozhodčí mu šli patrně pro jistotu na ruku.

UMŘÍT SMÍCHY

Říká se, že smích prodlužuje život, no skotský aristokrat a spisovatel Thomas Urquhart by asi nesouhlasil. Mírně výstřední a osobitý učenec žil v 17. století a sloužil jak králi Charlesi I., tak Charlesi II. Později ale u panovníka upadl v nemilost a čelil vězení ve slavném Londýnském toweru a nakonec byl vyhoštěn do Evropy. Když v roce 1660 tento osobitý zeman obdržel zprávu, že nastalo obnovení monarchie a Charles II znovu usedl na trůn, dostal záchvat šíleného smíchu, po kterém zemřel.

Sir Thomas se mimo jiné snažil prosadit myšlenku univerzálního jazyka

Smrt smíchem není tak vzácná, jak bychom si mohli myslet, jen v kronikách se lze setkat s králem Martinem z Aragonu a řeckým filozofem Chrysippusem, kteří podle záznamů také zemřeli zmítáni hlasitým řehotem. Předpokládá se, že z lékařského hlediska nadměrný smích způsobuje zadušení nebo srdeční selhání. Takže pokud máte pocit, že se pohybujete v okolí nudných lidí a kolegové jsou jen tupá hovada bez špetky humoru, tak vám možná zachraňují život.

ZAKOPNUL JSEM O VOUSY

Smrt kvůli vousům je tak originální a nepravděpodobná, že se musela umístit do čela našeho žebříčku. A nemusíme ji hledat daleko. Renesanční éra v sousedních německy mluvících zemích přála dlouhým plnovousům natolik, že se tu vyskytla doslova první módní oběť.

V kostele sv. Štěpána v hornorakouském městečku Braunau am Inn, který leží na německo-rakouské hranici, můžete najít památník bývalého starosty města, jenž zemřel za hodně bizarních okolností. Hans Steininger byl městským purkmistrem a v šestnáctém století byl v okolí znám jako  muž s dlouhým vousem. Steininger si údajně vousy nikdy neholil a ani nestříhal, nechal si je růst po celý život. Vypěstoval si tedy pozoruhodný plnovous plazící se od jeho tváří až k jeho nohám, jak se lze přesvědčit na podobiznách v kostele i na jiných místech po městě.

Slavný vousáč je jedním ze symbolů městečka a neobejde se bez něj žádní městská slavnost. Fakt, že se v Braunau am Inn nachází také rodný dům Adolfa Hitlera, tak zůstává turisticky zcela nevytěžen.

Steininger měl obvykle při praktických činnostech během dne své vousy úhledně srolované a sepnuté ve speciálním síťce. Ale jednoho dne roku 1567 ve městě vypukl požár, v nastalé panice se tehdejší starosta pokusil o útěk před plameny, přišlápl si své mimořádně dlouhé vousy a zlomil si vaz.

Památný přes 450 let starý a přes 2 metry dlouhý corpus delicti zůstává uchován k dalšímu obdivu ve městském muzeu.

Inages by Wikimedia Commons, Tourismus Braunau am Inn

 

Vytvořeno s ❤ v systému XOXO - © 2024 Write.cz, s.r.o.