V Libereckém kraji je letos enormní počet nakažených klíšťovou encefalitidou. Dva lidé skončili na ARO

Téměř tři sta lidí v Česku už letos onemocnělo klíšťovou encefalitidou. Oproti loňsku stoupl počet nakažených i v Libereckém kraji. Hygienici jich evidují celkem třináct, z toho dva skončili kvůli vážnému průběhu nemoci na oddělení anesteziologicko-resuscitačním oddělení liberecké nemocnice.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klíšťová encefalitida je virové onemocnění, které má zpočátku podobné příznaky jako běžná chřipka

Klíšťová encefalitida je virové onemocnění, které má zpočátku podobné příznaky jako běžná chřipka | Foto: Gaetan Bally / Keystone | Zdroj: ČTK

Klíšťovou encefalitidou se letos v Česku do konce července nakazilo už celkem 297 lidí. V Libereckém kraji jich onemocnělo třináct, přičemž nejmladšímu nakaženému v kraji je 33 let, nejstaršímu pak 75 let. Dva lidé skončili kvůli vážnému průběhu nemoci na oddělení anesteziologicko-resuscitačním oddělení liberecké nemocnice.

Počet případů spalniček se ztrojnásobil. ‚Ohroženy jsou miliony lidí na celém světě‘, varuje WHO

Číst článek

V loňském roce přitom za stejné období onemocněli v Libereckém kraji pouze čtyři lidé.

Důvodů je pro to podle vedoucí protiepidemického oddělení v Liberci Jany Prattingerové více, například zvýšený výskyt hlodavců, méně časté sekání luk kvůli suchu i rostoucí popularita sportovních aktivit v přírodě.

Začíná jako chřipka

Klíšťová encefalitida je virové onemocnění, které má zpočátku podobné příznaky jako běžná chřipka. Nakažení mívají zvýšenou teplotou, trpí únavou, slabostí, bolestí kloubů, svalů a hlavy.

Ve zlínské nemocnici se 29 lidí nakazilo salmonelózou, pravděpodobný zdroj byl oběd - kuře s rýží

Číst článek

Po několikadenním odeznění příznaků se nemoc projeví postižením centrální nervové soustavy. Může probíhat lehce, u části nemocných může ale skončit smrtí nebo trvalými následky v podobě ochrnutí. Pacienti po odeznění nemoci si často stěžují na zhoršenou paměť, sníženou koncentraci, častou únavu a bolesti hlavy.

Podle Zuzany Balašové z Krajské hygienické stanice léčba antibiotiky nezabírá. Neexistuje na ni žádná specifická léčba a jedinou prevencí je očkování.

„Očkování bychom určitě doporučili rizikovým skupinám obyvatel nebo lidem, kteří se pravidelně dostávají do kontaktu s přírodou, ať už jsou to pejskaři, myslivci, sportovci, chataři, turisté, cyklisté či zahrádkáři. Očkování doporučujeme zejména seniorům, u kterých onemocnění probíhá vždy závažněji,“ říká mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme