Hlavní obsah

Rathova další soudní prohra. Jeho zvolení hostivickým zastupitelem bylo neplatné

Hostivickým zastupitelem David Rath nebude.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Chcete-li někde kandidovat, musíte tam mít trvalý pobyt, rozhodli soudci.

Článek

Zvolení bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha zastupitelem středočeského města Hostivice neplatí. Ústavní soud v úterý zamítl jeho stížnost. Stěžovatelem bylo také volební uskupení Zdravá Hostivice.

O případu už v říjnu rozhodoval Krajský soud v Praze. Zvolení bývalého hejtmana do hostivického zastupitelstva označil za neplatné, protože někteří členové kandidátky Zdravá Hostivice si ve městě nezajistili trvalý pobyt. Po nařízení krajského soudu musely být výsledky voleb přepočítány.

Ústavní soud v úterý potvrdil předešlá rozhodnutí justice. „Při zjišťování výsledků voleb do zastupitelstev obcí nelze straně přičíst hlasy kandidátů, kteří při dni voleb nesplnili podmínky volitelnosti,“ zdůraznil soudce zpravodaj Jan Filip.

Strana bez hlasů pro osm členů kandidátky získala jen 3,2 procent hlasů a jediný zastupitelský mandát pro lídra Ratha zanikl.

Praxe při rozhodování soudů o stížnostech na volební výsledky nebyla doposud jednoznačná. Také na to stěžovatelé poukazovali v obsáhlé šedesátistránkové ústavní stížnosti, upozorňovali i na procesní chyby. „Naším základním mottem bylo poukázat na nejednotnou judikaturu. V tomto ohledu nám dal Ústavní soud za pravdu,“ sdělil právní zástupce stěžovatelů Oldřich Nejdl.

Odlišná rozhodnutí kritizoval i Rath. „Jeden typ krajských soudů rozhodoval, že k tíži ostatních kandidátů se přičítá, když některý z uchazečů nesplňuje podmínky, a jiné krajské soudy zase říkaly, že se to k tíži kandidátky jako celku nepřičítá," doplnil Rath.

Ústavní soudci pochybení odmítli a konstatovali, že nejednotné verdikty ještě neznamenají neústavnost. „Třeba o dopravní nehodě také mohou soudy rozhodnout různě. Záleží na situaci. A to se týkalo i voleb v Hostivici,“ uvedl soudce zpravodaj.

Soud nicméně apeloval na zákonodárce, aby legislativu v tomto případě zpřesnili. „Aby už nikdo nespoléhal, že si tam přihlásí nevolitelné kandidáty a bude se domáhat toho, aby jejich hlasy byly započítané,“ dodal Filip.

Verdikt má posloužit jako vodítko pro rozhodování v soudů při podobných případech.

Soudci také odmítli Rathův argument, že kandidáti měli k obci úzký vztah a písemně se zavázali, že ke dni voleb si trvalý pobyt v obci vyřídí. „Strana pak nemá páky k tomu, aby je ke splnění závazku donutila,“ namítl právní zástupce stěžovatelů Oldřich Nejdl.

„I kdyby pouto kandidátů k obci bylo sebeužší a žili tam třeba dvacet let, tak pokud v době voleb nejsou v evidenci osob žádajících o trvalý pobyt, nemůžou být volitelní,“ namítl Filip.

Rathovo uskupení původně získalo v komunálních volbách v přepočtu 5,2 procenta hlasů a sedmou příčku. Do místního sedmnáctičlenného zastupitelstva se tak původně dostal pouze Rath. Volby v Hostivici u Prahy vyhrálo sdružení Home – Hostivice se šesti mandáty před kandidátkou Středočeši2012.cz. S konečným výsledkem však zamíchali někteří členové kandidátky Zdravá Hostivice, kteří tam neměli trvalé bydliště. Mandát namísto exhejtmana získal Petr Lovíšek (Středočeši2012.cz).

Rath je navíc pravomocně odsouzený. Po vleklých soudních sporech jej pražský vrchní soud poslal za korupci při zadávání veřejných krajských zakázek a poškozování zájmů Evropské unie na sedm let do vězení.

Reklama

Doporučované