Historie univerzitního hokeje v České republice – jaká je realita!


Během srpna (4. 8. 2019 iROZHLAS) se v médiích objevily zprávy, že v ČR vzniká projekt, jaký nemá v Evropě obdoby a to Univerzitní hokejová liga. Tisková konference Univerzitní ligy ledního hokeje (ULLH) prezentovala svůj projekt jako jedinečný a unikátní. Má jít o novou univerzitní hokejovou soutěž, která sdružuje týmy, jejichž hráči jsou studenty vysokých škol. Na tato tvrzení můžeme směle odpovědět, že jsou zavádějící a dezinformační.

V současnosti jsou účastníky soutěže organizace, které jsou registrovány jako spolky vlastněné soukromými osobami, nikoliv univerzitami. Kromě jediného nově vzniklého hokejového týmu, byly všechny tyto týmy po několik předchozích let účastníky projektu nazvaného EUHL – Evropská univerzitní hokejová liga, který sdružuje univerzitní týmy v rámci Evropy již sedmou sezonu. Prezentoval to na této tiskové konferenci i pan rektor Sklenička, jenž prohlásil, že navštěvuje univerzitní hokejové zápasy a je nadšený jejich atmosférou. EUHA si velmi cení ohodnocení sportovní a organizační úrovně našich zápasů panem rektorem. Do roku 2013, kdy EUHA odstartovala svoji činnost prostřednictvím projektu Evropské univerzitní hokejové ligy, neexistovala v Evropě žádná dlouhodobá pravidelná hokejová soutěž, která by dávala prostor hokejistům  - studentům - věnovat se svojí zálibě v době vysokoškolského studia.

Kromě výše jmenovaného nového týmu, jehož název UK Hokej Praha vyvolává dojem, že jde o tým Karlovy univerzity, všechny ostatní týmy zapojené do této nové soutěže vděčí za svůj vznik právě projektu EUHL. Tento projekt v prvních letech financovaný ze soukromých zdrojů bývalého československého reprezentanta Ľubomíra Sekeráše, jim dal možnost zapojit se do organizované soutěže, pomáhal jim dlouhé roky růst, podporoval je finančně i organizačně, dával jim prostor na turnajích mezinárodní úrovně,  organizoval reprezentační výběry a jejich zápasy proti výběrům z amerických a ruských univerzitních hokejových soutěží v evropských a asijských  městech. Je třeba poznamenat, že EUHA získává finanční prostředky na zabezpečení organizace ligy a podpory jednotlivých týmů v ní působících zejména z národních projektů vyhlášených slovenskými institucemi, z Evropských strukturálních fondů a soukromých zdrojů. Za šest ukončených sezon se finanční podpora českých týmů vyšplhala do milionových částek (CZK).  Dle našeho názoru, ne všichni účastníci tiskové konference mají tyto informace, jak lze dovodit z obsahu jejich vyjádření. Realita je taková, že i díky této organizační a finanční podpoře vzniká samostatná česká soutěž.

Během sezóny EUHL 2016/17  EUHA navrhla českým týmům, aby se sdružily do jednoho spolku, který bude oprávněným žadatelem pro celostátní granty vyhlášené v rámci České republiky a tak bude moci díky zastřešující organizaci žádat o dotace pro podporu univerzitních týmů hrajících EUHL. A tak vznikl na území České republiky spolek  s názvem Česká asociace univerzitního hokeje (ČAUH) jejímiž členy se staly všechny české univerzitní týmy hrající EUHL. Předsedou tohoto sdružení se stal Tomáš Hlaváč, který byl aktivním hráčem a zároveň manažerem univerzitního týmu Engineers Prague, který vznikl (ještě pod názvem Technika Praha) v roce 2015 a od té doby byl pravidelným účastníkem EUHL.  Místopředsedou ČAUS byl zvolen Filip Malota, který byl aktivním hráčem a manažerem týmu Academics Pilsen.  Tento tým rovněž vznikl za aktivní finanční a organizační podpory EUHA v roce 2014 a taktéž od této sezóny pravidelně hrál EUHL. Druhým místopředsedou ČAUH byl zvolen Miloš Fiala - manažer univerzitního týmu Karlovy univerzity. Tým Karlovy univerzity, jehož zřizovatelem je Vysokoškolský sportovní klub Fakulty Tělesné výchovy a sportu (VSK FTVS) byl a také v následující sezóně bude účastníkem EUHL.

Je to doposud nejúspěšnější tým v celé historii soutěže, který dominoval v prvních čtyřech ročnících EUHL a díky tomu měl možnost 3x reprezentovat Českou republiku na prestižních univerzitních hokejových akcích v Rusku. Vzhledem k tomu,  že dne 26. 6. 2019 hokejový tým Karlovy univerzity na základě zplnomocnění rektora UK Praha pana Tomáše Zimy, podepsal smlouvu o účasti v následující sezóně EUHL 2019/20, bylo tomuto klubu odňato členství v ČAUH.



V České republice je EUHL zastupovaná svojí sesterskou organizací - Asociací českého univerzitního hokeje (ACUH) vedenou Alešem Bachánkem. V předcházejících šesti sezónách si v této pravidelné soutěži měřily svoje síly hokejové týmy studentů z univerzit Česka, Slovenska, Maďarska, Rakouska a Polska. Kromě pravidelné soutěže má EUHL dlouhodobé partnerství podložené Memorandy o spolupráci s Americkou Univerzitní Hokejovou Asociací (ACHA) a Ruskou studentskou univerzitní ligou (RSHL). Díky této spolupráci se pravidelně pořádají přátelská utkání výběru hráčů těchto lig. Na již sedmou sezónu 2019/2020 se během těchto horkých letních dnů intenzivně připravuje Evropská univerzitní hokejová liga (EUHL) založená Ľubomírem Sekerášem a jeho týmem lidí z Evropské univerzitní hokejové asociace (EUHA), která EUHL organizačně zastřešuje. První z univerzit, se kterou byla dne 26. 6. 2019 podepsána smlouva o vstupu týmu do sezóny 19/20 je UK Praha.

„Doufáme, že nadcházející ročník EUHL bude  pro náš tým úspěšný, tak jako první čtyři ročníky, kdy jsme se stali mistry EUHL“, říká  manažer UK Praha Ing. et Mgr. Miloš Fiala, Ph.D.

„V minulé sezóně se nám nepovedlo pár věcí, které nás stály lepší umístění. K novému ročníku chceme přistoupit s vědomím, že musíme dávat zápasům 100% a hlavně táhnout za jeden provaz. Těšíme se na nové tváře a na další kvalitní zápasy“, dodal Jan Valder , kapitán UK Praha.

„Jsme hrdí na dosud odvedenou práci. Doposud chybělo propojení vzdělání a sportu, mnoho hráčů končí v juniorském věku a zaměřuje se raději na studium. Studium je jediná vhodná cesta pro rozvoj mladých lidí, ale proč by i po dobu studia nemohli pokračovat ve svém oblíbeném sportovním odvětví. Tento problém je v celé Evropě, univerzitní hokej absentoval a proto se už sedmý rok snažíme EUHL rozvíjet a pomáháme týmům, které vznikly z naší iniciativy. Snažíme se, aby byly finančně a organizačně pevnějšími.“ tvrdí viceprezident EUHA Ľubomír Sekeráš.

Základní myšlenkou univerzitní hokejové ligy je propojení vzdělání s hokejem. Před založením EUHL mnoho hráčů končilo s hokejem v juniorském věku a zaměřilo se na studium nebo se rozhodlo pokračovat v profesionální hokejové kariéře, ale bez dokončení studia. Každým rokem rostoucí úroveň ligy a zvyšující se počet studentů – hokejistů, kteří mají zájem hrát EUHL jen potvrzuje, že tento ne naplno využitý segment hokeje má význam i nadále rozvíjet a propagovat. Dalším důležitým principem EUHL je amatérský a studentský statut hráčů ligy, který nepovoluje hráčům startovat v profesionálních hokejových soutěžích a přitom musí být aktivními studenty univerzit. Tato pravidla pomohou v dlouhodobé perspektivě EUHL přilákat hokejové talenty na vysoké školy, zvýšit úroveň univerzitní ligy a vytvořit přechod pro hráče do jejich dalšího profesního života ať již hokejového nebo pracovního.

I v sedmé sezóně slibuje EUHL skvělé sportovní zážitky. Atmosféra a zážitky z univerzitního hokeje jsou úplně jiné než z profesionálních hokejových zápasů.

Studenti – hokejisté nehrají za plat, ale za jméno své školy a svých spolužáků, kteří je chodí povzbuzovat a těší se z jejich výher a také s nimi prožívají jejich prohry. Vytváří se tak nová identita komunity a silná pouta, která vydrží i po ukončení studia.

EUHL slibuje tyto a ještě intenzivnější zážitky i v nadcházející sedmé  sezóně a zve všechny hokejové fanoušky na zápasy participujících univerzitních týmů a na hokej, který se hraje s velkým srdcem a neuvěřitelným nasazením mladých hráčů – studentů.
                                                                                                                            (kp,sportovnilisty.cz,foto:arch.)

Velká pokuta pro český hokej

21.4.2024 09:00:00

V rámci ochrany životního prostředí a dodržování pravidel udržitelnosti byla Asociaci extraligových klubů udělena pokuta ve výši 10 milionů korun. Toto rozhodnutí přišlo po anonymním podnětu a nás...