Pátek, 19.4.2024
KnihyKultura

Výlety do historie s knihami nakladatelství MOBA

Tři zbrusu nové tituly nakladatelství MOBA zavedou čtenáře v poutavých příbězích nejen do naší historie, ale i do Anglie a Skotska 12. století.

Rodový slibVýpravná romance z časů Jindřicha I. Rodový slib autorky Elizabeth Peak vypráví příběh Gilian, zasazený do období dvanáctého století, kdy byla Anglie zasažena smrtí Viléma II. a na královský trůn nastupuje Jindřich I. Gillian nikdy nebyla obyčejná dívka. Její život byl už od raného dětství provázen viděním věcí budoucích. Její dar, skrývaný nevlastním otcem na hradě Moray, naplňoval všechny v jejím okolí strachem. Vše se ale změní v okamžiku, kdy je otec zatčen a Gillian musí jen se svými nejbližšími utéct do Skotské vysočiny, kde nalézá nejen mír, který doposud nepoznala, ale i něco, co si nikdy nemyslela, že zažije. Lásku. Štěstí je ale stále daleko…

 

 

 

 

 

 

 

Zahady pro rychtareJan Bauer a jeho dva detektivní příběhy z konce 14. století pod názvem Záhady pro rychtáře bude řešit trochu netradiční pátrací tým – rychtář Nového Města pražského Jakub Protiva z Protivce a jeho přítel, poněkud rozpustilý mnich Blasius. První příběh vypravuje o tom, jak čeští páni zajali a uvěznili krále Václava IV. Kdosi neznámý využil těchto dramatických poměrů k troufalé loupeži klášterního pokladu augustiniánů klášteře na Karlově a Protiva a Blasius mají najednou spoustu starostí, aby lupiče vypátrali. Druhý příběh začíná v hostinci U Zlaté husy na Koňském trhu, kde je zavražděn bohatý benátský kupec Balbi. Zvláštní znamení – krvavý cejch, který má na těle – zavede oba  středověké detektivy do jednoho hradu nad řekou Sázavou, jehož majitel je údajně stižen tajemným rodovým prokletím. Souvisí snad toto dávné prokletí s vraždou benátského kupce a krvavým cejchem, jímž ho kdosi označil?

 

 

 

Řezenské ortelyHistorický román o životě a panování velkomoravského knížete Rostislava Řezenské ortely napsal František Neužil. Vypráví o snaze Rostislava sjednotit a pozvednout zemi, o neustálém válčení s franckým králem Ludvíkem Němcem a bavorskými kněžími, o Svatoplukově zradě. Ale také o Rostislavově lásce ke krásné Korinně a o putování věrozvěstů Cyrila a Metoděje, jejichž úkolem bylo pozvednout vzdělanost moravského lidu, zavést písmo a křesťanskou nauku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakladatelství MOBA

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.