Wales první na světě. To je vtip? Ragbyový šampionát startuje za měsíc

  14:14
I pro zasvěcené to může být překvapení, pro jiné šok a na Novém Zélandu tomu jistě pořád nevěří. Wales se poprvé v historii stal ragbyovou jedničkou v pořadí národních mužstev. To se však brzy může změnit, přesně za měsíc startuje mistrovství světa v Japonsku.
Velšský útočník George North (vlevo) atakuje anglického protivníka  Anthony...

Velšský útočník George North (vlevo) atakuje anglického protivníka Anthony Watsona v přípravném utkání před MS 2019. Wales vyhrál 13:6 a díky tomu se posunul na první příčku světového žebříčku. | foto: Reuters

Rugby World Cup, do startu největší sportovní události roku 2019 už zbývají jen dny. A po deseti letech došlo ke změně na prvním místě světového žebříčku (Češi jsou na 38. místě).

„Když jste první v rankingu, jste favorité i mistrovství světa,“ prohlásil s naprostou vážností Eddie Jones, uznávaný australský trenér, který čtyři roky připravuje Anglii právě na vrcholnou akci do Japonska.

O víkendu jeho tým v přípravě v Cardiffu podlehl v epickém boji domácímu Walesu 6:13. Ten výsledek stvrdil střídání lídrů v žebříčku Mezinárodní ragbyové unie (IRB).

„Pro Wales je to sice krásný den, ale rozhodně se nad nikoho povyšovat nebudeme,“ zdůraznil Warren Gatland, novozélandský kouč Walesu.

Ragbyové MS v Japonsku 2019

program a další zajímavosti

„Myslím si, že spousta odborníků a novinářů, především na Novém Zélandu, bude naše první místo považovat za vtip,“ prohodil s úsměvem. „Ale je to jen číslo.“

Přesně 509 týdnů, což je takřka deset let, byl první Nový Zéland, nejvíc ragbyová země planety, trojnásobný mistr světa, vítěz posledních dvou šampionátů z let 2011 a 2015.

„Pád“ na druhou příčku neznamená, že by se mu dávaly nižší šance na obhajobu, podle bookmakerů je dál největším aspirantem na vítězství.

S výrazným odstupem za ním je Jižní Afrika, Anglie, Irsko a až pak Wales. V úvahu mezi adepty na zlato lze brát i Austrálii s Francií.

Tolik papírové předpoklady, skutečnost na hřišti se ukáže už brzy. Startuje se v pátek 20. září v Tokiu soubojem domácího Japonska proti Rusku. Výkop je 19.45 místního času, v Česku bude o sedm hodin méně.

Dvacet účastníků finišuje v přípravách, v nichž nikdo není suverénní.

Wales sice naposledy Anglii zdolal, ale o týden dřív s ní v Londýně prohrál 19:33. Nový Zéland v sobotu doma v Aucklandu zametl s Austrálií 36:0, ale předminulý víkend v Perthu v rámci Rugby Championship utrpěl vysokou porážku 26:47.

Před třemi týdny nebyl přesvědčivý proti Jižní Africe (16:16), předtím ani v Argentině, kde vyhrál jen 16:10. Prestižní turnaj zemí jižní polokoule Rugby Championship tak ovládla Jižní Afrika, která, zdá se, je na mistrovství světa velmi dobře připravena.

Poslední přípravy vrcholí i v dějišti turnaje, většina z 1,8 milionů vstupenek už má své majitele. Není pochyb, že všechna utkání budou vyprodaná.

Průzkumy v Japonsku uvádějí, že víc než tři čtvrtiny obyvatel (98 milionů) má povědomí o tom, že země hostí ragbyový šampionát. Když organizátoři na jedné z nejrušnějších tříd v Tokiu vystavili pohár Webba Ellise, trofej pro šampiona během den vidělo odhadem 800 tisíc lidí.

„Mistrovství světa v Japonsku bude v jistém smyslu průkopnickou záležitostí,“ říká předseda světového ragby Bill Beaumont.

Dosud šampionáty pořádaly jen vyloženě ragbyové země jako Nový Zéland, Austrálie, Jižní Afrika, Francie, Wales a Anglie. Teď se poprvé dostalo na stát z druhého ragbyového sledu.

„Je to také zvláštní okamžik pro naše japonské hostitele, kteří světu ukážou to nejlepší ze své země. Její bohatou kulturu, pohostinnost a samozřejmě vášeň pro ragby. Bude to neuvěřitelná šestitýdenní oslava,“ zdůraznil Beaumont.

Ano, šest týdnů. Ragbyový šampionát je nejdelší vrcholnou akcí vůbec. Začne 20. září, finále se hraje 2. listopadu. Je o dva týdny delší než fotbalové mistrovství světa, které má 32 účastníků a 64 zápasů, čili o dvanáct týmů víc a o šestnáct zápasů víc.

Ragby je fyzicky mnohem náročnější a tvrdší sport než fotbal, nastoupit k zápasům na mistrovství světa po třech dnech prostě nelze. Své hraje i lichý počet účastníků ve čtyřech skupinách.

Neukáže se žádný nováček, alespoň jednou startovala na turnaji všechna mužstva včetně Ruska či Namíbie.

Rusové jsou jediným týmem, který prošel z evropské kvalifikace, byť mnohem lepší výsledky mělo Rumunsko a také Španělsko. Jenže později se zjistilo, že obě reprezentace nasadily hráče, kteří nastoupit nesměli - naturalizované cizince, kteří nesplnili podmínky pro start za svou novou zemi.

Vedení ragbyové federace odečítalo body, a Rusové se tak posunuli na první místo ve finálové části kvalifikace se čtyřmi porážkami z osmi zápasů. Jinak by byli až třetí, čili mimo postupové příčky.

I Češi zasáhli do kvalifikace, vyhráli svou skupinu, pak si poradili s Maltou a Maďarskem, ale ve čtvrtém kole nestačili na Portugalce. Ti pak v baráži podlehli Německu, druhému týmu z finálového kola za Ruskem.

Němci, kteří měli z osmi zápasů šest porážek, se na závěrečný turnaj stejně nedostali. Neuspěli v mezikontinentální kvalifikaci proti tradičnímu účastníkovi Samoe, podlehli v obou zápasech 15:66 a 28:42.

Televizní společnosti dodají signál do 217 zemí planety, dosah to bude na 800 milionů domácností. Vysílací práva pro Česko a Slovensko vlastní Pragosport, přenosy odvysílá Česká televize.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Puškař Přívratský byl na olympijské kvalifikaci v Riu druhý

19. dubna 2024  16:12

Jiří Přívratský skončil druhý ve světové olympijské kvalifikaci v Riu de Janeiro ve střelbě z...

První gól v NHL a bitka. Klapka slyšel chválu, radostí poprskal spoluhráče

19. dubna 2024  15:52

Běžela třináctá minuta duelu mezi Calgary a San Jose (5:1) v posledním kole základní části NHL....

Obavy z akcí teroristů a Rusů. Hry v Paříži ohlídají i stovky tajných agentů

19. dubna 2024  15:40

Zdálo se to jako velmi atraktivní nápad, když s ním organizátoři her v Paříži přišli poprvé:...

Málem krach, suverénní jízda i play off bez gólu. Jak Plzeň prosvištěla Evropou

19. dubna 2024  14:55

Když si ve čtyřiadvacáté minutě obrovitánského nastavení rovnal míč na penaltový puntík Erik Jirka,...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...