Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. augusta 2019, 15:16
Čas čítania 0:00
Antonín Havlík

Twitter ovládla nová výzva #NaplňFľašu. Tisíce ľudí zbierajú ohorky po celom svete

ZAUJÍMAVOSTI TWITTER
Uložiť Uložené

Za novou ekologickou výzvou stoja študenti z Francúzska. Pridávajú sa tisícky ľudí.

Cigaretové nedopalky se staly neradostnou součástí každodenního pohledu na chodníky, parky, ucpané kanály. Skupina francouzských studentů v čele s dívkou jménem Amel Talha a jejím kamarádem se rozhodla tento nedostatek alespoň nějak zredukovat a založila novou výzvu pod hashtagem #FillTheBottle, neboli #NaplňLahev.

Úkolem je sesbírat cigaretové nedopalky ze země a naplnit jimi lahev. Challenge se stala záhy na to virální na Twitteru i Instagramu, kde ji plní tisíce lidí. 

Začalo to tweetem Ameliina kamaráda Jasona. Na svůj twitterový účet zveřejnil fotografii naplněné plastové lahve„Dvacet minut trvalo naplnit tuhle litrovou lahev, to celé na prostoru menším než padesát metrů,“ napsal. Získal za to do dnešního dne téměř 4 tisíce retweetů a 8 tisíc lajků.

Činnost pak zopakoval další jejich kamarád. „To není moc, ale kdyby to udělali všichni, tak by to bylo skvělé,“ okomentoval. Společně se pak dohodli na hashtagu, pod kterým budou obrázky dále publikovat a dobrý nápad byl na světě.

„Je to velký problém ve Francii, ale také po celém světě,“ uvedla pro televizi BBC 18letá dívka. Doplnila, že je nesmírně šťastná a hrdá na to, že kampaň měla takový dosah. Výzvu začaly spontánně plnit tisíce dalších uživatelů sociálních sítí.

Odporúčané
Používatelia utekajú z Twitteru. Trenduje nová sociálna sieť Mastodon Používatelia utekajú z Twitteru. Trenduje nová sociálna sieť Mastodon 8. novembra 2022, 15:30

Amel je prý nyní v kontaktu s francouzskou společností MéGo, která zpracovává cigaretové nedopalky a vyrábí z nich další plastové výrobky včetně popelníků. To, že problém s pohozenými „špačky“ je skutečně velký, potvrzuje i Nicola Boon z organizace Keep Britain Tidy. 

„Lidé si myslí, že cigarety jsou biologicky rozložitelné. Vědí přitom, že jsou toxické, ale myslí si, že toxiny magicky mizí,“ sdělila ekoložka pro BBC. Rozložení těchto odpadků může trvat v závislosti na podmínkách 18 měsíců až 10 let.

Späť
Zdieľať
Diskusia