Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Dřina u moře i windsurfing končí, teď bude Ledecká lyžovat pod sopkou v Chile

Má za sebou tradiční přípravu na řeckém ostrově Lefkada, zátěžové testy i přípravu na ledovci, teď se už chystá s lyžemi na soustředění do Chile. Mezitím se ale Ester Ledecká stihla stavit v Praze, kde v sídle Českého olympijského výboru převzala Cenu Jiřího Gutha-Jarkovského za nejlepší výkon loňského roku. Dostala ji za olympijské zlato v super-G na lyžích i paralelní obří slalom na snowboardu.

Ester Ledecká s cenou Jiřího Gutha-Jarkovského
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Přijde mi, že se to stalo strašně dávno. Vůbec tak daleko nemyslím. Koukám jen před sebe, když mi to někdo zpětně připomene, přijde mi zvláštní a legrační, že si na to ještě pamatuje," řekla Ledecká novinářům.

V týdnu bude skládat dvě z pěti státnic. Studentku marketingové komunikace na Vysoké škole finanční a správní čeká makro a mikroekonomie. "Mám projeté všechny otázky a postupně budu zjišťovat, co všechno jsem zapomněla. Bude hysteráček, ale docela se těším a snad to zvládnu," řekla Ledecká, kterou další zkoušky čekají v říjnu. Předtím ještě v září odevzdá bakalářskou práci. "Tu už mám napsanou - doufám, že to dopadne dobře, že se práce bude líbit," řekla.

Kondiční přípravu naplánoval převážně její děda Jan Klapáč, hokejový mistr světa z roku 1972, a absolvovala ji na Lefkadě. "Přestože to občas bylo dost náročné, tak mě to strašně bavilo. U moře se prostě zátěž snáší jinak," řekla čtyřiadvacetiletá sportovní obojživelnice. "Moc se toho nezměnilo. Spíš se navýšily dávky, snažili jsme se zapojit sílu na nohy, protože jsme dostali i nějaké povely z Red Bullu."

Je nám líto, video expirovalo.
Ledecká dostala Cenu Gutha-Jarkovského

Činky ale nezvedá. Musí být opatrná vzhledem k problémům se zády, proto nejvíc posiluje s vlastním tělem. "Snažím se pracovat co nejefektivněji a zachovat dynamiku pohybu. Dělám rychlostní disciplíny a k tomu snowboard, tak musím mít rychlost a švih, snažím se to zkombinovat co nejlépe," řekla.

Hlavně plave, skáče, běhá a cvičí na balančních plochách. Všechno dělá většinou sama. "Občas třeba vyzvu Janka, aby mi šel dělat do bazénu sparring a poslední bazény plave se mnou, abych se vyhecovala," zmínila otce muzikanta Janka Ledeckého. Na všechno pak dohlíží matka Zuzana. "Sedí celé dny u bazénu se stopkama, nebo tak. Chudák si taky dovolené moc neužije."

Sjezdařská sezona naplno začne až za tři měsíce, ale olympijská vítězka už se těší. "Mám absťák," řekla s tím, že si vymýšlí vlastní minizávody. "Třeba řeknu mamince, ať mi měří, za jak dlouho vyběhnu po schodech do bytu. Nebo ať mi aspoň počítá, když pro něco zaběhnu do kuchyně," vysvětluje s úsměvem.

Dostala nové prkno na windsurfing a volné chvilky si na něm užívala. Za rok si možná na sponzorskou pozvánku vyrazí zazávodit do Francie. Jinak ale závodí stále. "Na vodě si vždycky někoho vytipuju a snažím se ho předjet. Oni ani nevědí, že s nima závodím. To dělám i v autě," přiznala.

Těší se, až si v Chile zalyžuje, ale kvůli nedostatku sněhu nejedou s týmem do La Parvy, ale jižněji. "Je tam aktivní sopka, tak doufáme, že nám nepšoukne a nezahalí celou horu kamínky, prachem nebo lávou. Snad to bude podobně produktivní nebo ještě víc jako vloni," doufá.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články