Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Žena dávala netříděný odpad do černých pytlů, skončila ve vězení

Popelnice na tříděný odpad, (ilustrační foto)
Popelnice na tříděný odpad, (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Darina Jíchová - 
20. srpna 2019
20:40

Britka Lyndsey Webbová (34) z anglického města Ipswich skončila ve vězení kvůli tomu, že tříděný odpad vyhodila v pytli špatné barvy. Těsně po jejím „zločinu“ ji zatkli dva strážníci, Webbová vyhodila směsný odpad v černém pytli místo v oranžovém, Britka se brání tím, že jí městský úřad zapomněl správné pytle poslat, informoval deník The Telegraph.

Britové začali brát třídění odpadu velmi vážně, za porušení nastavených pravidel hrozí přísné tresty, pokuty, a dokonce i vězení. Pobyt v cele si kvůli chybě při recyklaci vyzkoušela také Webbová, za mříže ji poslal odpadkový pytel špatné barvy.

Webbová: Nevíme, jak třídit

Žena před soudem, kterého se účastnila ze své cely skrze videochat, přiznala, že směsný odpad v nesprávném pytli vyhodila, ale jen proto, že jí úřady neposlaly pytle správné. Soudce Webbovou podmínečně propustil, Britka musí zaplatit pokutu ve výši zhruba 1400 korun.

Webbová následně komentovala celý incident, uvedla, že „lidé jsou naprosto zmatení“, neví, jak správně recyklovat, protože „nemají dostatek informací“. Následně se žena obrátila i na místní úřady, podle ní „zbytečně udělaly její rodině ze života peklo“.

Britské deníky včetně The Telegraphu se pravidelně zapojují do kampaní na recyklování a nulového odpadu, novináři se obracejí na vládu, městská zastupitelstva i soukromé společnosti, aby propagovaly recyklování a co nejvíce k němu lidem usnadnily přístup. Reportéři The Telegraphu zjistili, že jen pětina městských zastupitelstev poskytuje svým občanům kompletní recyklační služby.

Povolení na černé pytle

Zbytek Britů se musí o likvidaci odpadu postarat sám, lidé mnohdy ani neví, jak a co přesně mohou, případně musí, recyklovat. Webbová byla součástí malé skupinky obyvatel Ipswichu, kteří směli svůj odpad shromažďovat před domem v černých pytlech, protože před domem neměli místo na popelnice na tříděný odpad. Obec se starala o odvoz odpadu.

Toto povolení ale podle tamních úřadů přestalo platit, když obyvatelé dostali oranžové a průhledné pytle na třídění odpadu. Webbová ale tvrdí, že ona pytle nedostala včas, prokuratura ovšem přišla s důkazy, že žena netříděný odpad v černých pytlech vyhazovala pravidelně, a to i přesto, že jí úřady poslaly upozornění, aby to nedělala. Žalobci rovněž soudu předložili videozáznamy, které jejich tvrzení dokazují.

Máme všude krysy“ 

„Jediné, co jsem udělala, bylo, že jsem dala odpadky do špatného pytle a najednou u nás doma byli policisté, zatkli mě přímo před mými dětmi. Je to směšné, kdyby mi včas poslali oranžové pytle, nestalo by se to. Navíc jim trvá dlouho, než popelnice vyvezou, máme všude krysy,“ dodala Webbová.

„Chodila pravidelně vyhazovat několik velkých černých pytlů do popelnic u obchodu, bez ohledu na to, do jaké popelnice co hází. Nejdřív jsme jí poslali upomínku, ale ona toho nenechala. Nechali jsme ji předvolat, ale ona se ani jednou nedostavila na slyšení. Tak jsme ji nechali zadržet,“ vysvětlil mluvčí zastupitelstva v Ipswichu.

Taurus70 ( 20. srpna 2019 21:49 )

To je fakt ulet😂😂😂

Zobrazit celou diskusi