Režisérka Daria Martin představí ve filmu sny Susi Stiassni – nejmladší obyvatelky známé brněnské vily

Brno, 20. srpna 2019 - Ve čtvrtek 12. září 2019 proběhne v zahradě vily Stiassni autorská projekce filmu Tonight the World / Svět dnešní noci, který režisérka Daria Martin natočila podle snů své babičky v Brně. Součástí komponovaného pořadu bude i představení stejně inspirované video-hry a diskuze s autory.

autorska projekce 1934

Susi Stiassni se narodila v Brně roku 1923 do rodiny významného textilního podnikatele. Než ale stihla vystudovat gymnázium, musela židovská rodina uprchnout před nacisty. Přes Londýn se Stiassni dostali do Spojených států amerických, kde Susi strávila zbytek života. V pokročilém věku si zapisovala své sny, nejprve jako podklad pro psychoanalýzu. Dochovalo se více než 10 000 záznamů, z nichž stovky se odehrávají přímo ve vile Stiassni nebo v Brně a okolí.

„Od dětství jsem obdivovala objemné deníky své babičky, Susi Stiassni, do kterých si každé ráno zapisovala nový sen. Po své smrti v roce 2003 zanechala plnou polici s několika tucty svazků, v nichž byly zaznamenány tisíce snů ze druhé poloviny jejího života. Naštěstí mi dala svolení, abych si je přečetla. Okamžitě mě oslovilo, jak živé její zápisky byly – ožívaly na stránkách jako literatura. Tento masivní soubor snů byl ve skutečnosti životním dílem.” říká Daria Martin o projektu.

Film, který bude v zahradě vily Stiassni promítán, je postaven na pěti snových příbězích. Hrají v něm čtyři herečky, které střídají role různých žen i mužů. Proměnlivý je i věk postav jednotlivých příběhů, odrážející nejen čtyři desetiletí, po které si Susi sny zapisovala, i stavy jejího podvědomí. Jednotlivé scény jsou velmi intimní zpovědí o pocitech a obavách pisatelky snů, ale také autorky filmu. Celkově jde ale o velkolepou výpověď, ve které je možné číst obavy o osudy členů rodiny během holocaustu, soucit s osudy dělníků v textilních továrnách, návrat do světa dětských her a fantazie.

Film byl natočen na třech lokacích v Brně. Byl snímán na 16mm formát a následně převeden do digitální podoby. Současně s filmem vznikla na Masarykově univerzitě digitální hra. Pod vedením Jiřího Chmelíka z katedry vizuální informatiky proběhlo 3D zaměření interiérů vily Stiassni. Hráči tak mohou vilou procházet, sbírat artefakty z filmového příběhu a pročítat úryvky deníků.


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...