Menu
StudentMag
Studentský život

Doporučujeme 6 knih na začátek školního roku: Metro 2033 nebo Rybí krev

Vendula Pazderová

Vendula Pazderová

21. 8. 2019

Poslední šance načít vlastní knihu, než vás zavalí povinná četba. Máme pro vás 6 tipů na dobré knihy, kterými si můžete zpříjemnit začátek školního roku. Na své si přijdou milovníci každého žánru.

Patrick Ryan – Jak jsem vyhrál válku

Předtím, než se znovu pustíte do depresivních knih jako Smrt je mým řemeslem nebo Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou, je prostě třeba se trochu odreagovat. Proč se nepodívat na druhou světovou válku jinýma očima? Mnoho pamětníků tvrdí, že na vojně to ve skutečnosti vypadalo tak, jak o tom vypráví Ernest Goodbody, protagonista satirického románu Jak jsem vyhrál válku.

Když už válčit, tak pro holky a alkohol. Přesto jde občas ve válce doslova o zuby. Do Jak jsem vyhrál válku je třeba se trochu začíst, ale potom už to jde jako po másle a čeká vás příjemná zábava.

Stephen Clarke – Merde! Rok ve Francii

Neměli jste o prázdninách možnost cestovat? Vynahraďte si to vhodnou knihou. V Merde! Rok ve Francii si najdou své milovníci i hejtři Francie. Stephen Clarke ukazuje Paříž v novém světle: už to není jen romantická destinace zamilovaných dvojic, ale především místo, které si žije vlastním, pro cizince neproniknutelným, životem.

Britský manager Paul West, který se ve Francii pokouší založit síť čajoven, se střetává nejen s proslulou francouzskou byrokracií. S pořádnou dávkou situační a (především) jazykové komiky líčí všechny neřesti Francouzů, kteří mají na všechno dost času, a zabředává do stále většího merde. Pozor: nelibujete-li si v britském humoru, Rok ve Francii není tak úplně pro vás. Ať už Francii milujete (či nenávidíte) sebevíc.

Mariusz Szczygiel – Láska nebeská

Myslíte si, že nic jako typicky česká povaha neexistuje a pokud ano, vy určitě těmi typickými Čechy nejste? Láska nebeská od polského novináře Mariusze Szczygiela vás možná vyvede z omylu. Autor si na chování nás, Čechů, všímá drobností, jež my většinou ignorujeme. Jsou to však právě ony, které nás pravděpodobně spojují.

Láska nebeská je soubor esejů, z nichž každý je inspirován jinou českou knihou (například Smrtí krásných srnců, Rozmarným létem či Obsluhoval jsem anglického krále), ale postihuje nějaký charakteristický rys české povahy. Mimo jiné to, jak důležitý je pro Čechy smích a v čem nás přístup k němu odlišuje třeba od Poláků. Některé informace z knihy se vám nepochybně budou hodit v hodinách dějepisu.

FOTO: Láska nebeská

Ilustrace v knize Láska nebeská od fotografa Františka Dostála. Foto: Vendula Pazderová, StudentMag.cz

Jiří Hájíček – Rybí krev

Ohromte vaše češtináře a přečtěte si něco ze současné české. Třeba Rybí krev, za kterou letos Hájíček získal prestižní Magnesii Literu v kategorii Kniha roku. Přestože se příběh odehrává na jihočeském venkově, řeší tamější mezilidské vztahy a zničení vesnic, což pro mladší ročníky obvykle nebývají přitažlivá témata, neobávejte se variace na vesnické romány Karolíny Světlé.

Rybí krev se snadno čte, příjemně pomalu plyne, a přesto není nudná. Pro autorku článku měla kniha kromě krásného čtenářského zážitku ještě jeden přínos: pokaždé, když si vzpomněla na Hanku, která ve čtyři ráno chodila pracovat do kravína, jí vstávání v šest připadalo o poznání méně nelidské.

Hana Androníková – Zvuk slunečních hodin

S tuzemskou literaturou ještě nekončíme. Zhruba před deseti lety vyšel román Zvuk slunečních hodin talentované české autorky, jenž sklidil velmi pozitivní kritiku. Z malých střípků se vám před očima postupně skládá příběh Tomáše a židovky Ráchel, jejichž vztah zničila druhá světová válka. Děj je viděn očima jejich syna Daniela.

Amerika, Zlín, Indie, Terezín a Osvětim v jednom. I tak by se dal charakterizovat Zvuk slunečních hodin. Exotická Indie, na níž Daniel nostalgicky vzpomíná, a krutost koncentračních táborů spolu tvoří nezapomentulný mix dojmů, které vám budou ještě dlouho po dočtení rezonovat v hlavě.

Dimitry Glukhovsky – Metro 2033

Světový apokalyptický bestseller. Takový je podtitul románu Metro 2033. Tento kříženec mezi sci-fi a hororem, podle něhož vznikla i počítačová hra, je pro dokonalý prožitek vhodné číst navečer, kdy vám z něj bude naskakovat husí kůže. Nejlepší způsob, jak se zbavit deprese ze začínající školy.

Po jaderné katastrofě, která postihla Zemi, se lidé uchýlili do prostor podzemní dráhy. Tajemná atmosféra moskevského metra vás rychle vtáhne a příběh nebudete jen číst – s napětím prožijete s hlavním hrdinou každý jeho krok a půjdete po stopách tajemství, které možná lidstvo zachrání před krvelačnými mutanty. Jedním dílem to naštěstí nekončí a vy si můžete dopřát pokračování s názvem Metro 2034.

Ohodnoťte tento článek:
5
Právě čtete

Doporučujeme 6 knih na začátek školního roku: Metro 2033 nebo Rybí krev