Hlavní obsah

Drogy pro chudé. Zájem o čichání toluenu, lepidel a ředidel v Česku výrazně roste

Těkavé látky jsou opět populární, počet „čichačů“ roste.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čichání ředidel a lepidel je znovu v oblibě. Děti z chudých regionů tyto látky zkouší dříve než alkohol.

Článek

Veškerou pozornost odborníků obvykle zabírá alkohol, tabák a nelegální drogy. Téma užívání těkavých látek jako například lepidel, ředidel nebo toluenové směsi, které byly trendem hlavně v 90. letech minulého století, je pak často podceňované. Přitom takzvaných čichačů stále přibývá. A dostupnost této drogy ovlivňuje i často nezletilé.

Rostoucí oblibu zmiňují odborníci i ministerstvo, třebaže konkrétní čísla o užívání těkavých látek neexistují. Nikdo z nich si ani netroufá odhadovat, kolik je celkový počet uživatelů. Situaci totiž ani nelze s ohledem na charakter užívání takových „drog“ přesně zmapovat.

Jedna z mála studií, která vznikla před necelou dekádou, nicméně popsala, že v roce 2007 bylo evidováno celkem 94 všech žadatelů o léčbu v souvislosti s užíváním těkavých látek, z toho 53 prvožadatelů. Ze studie také jako fakt vychází, že užívání inhalantů se týká nejčastěji chlapců ve věku od 10–12 let.

„Je to v určitých společenstvích droga, která se k dětem dostane i dříve než alkohol. Je to více dostupné a také nenápadné, protože to nevzbuzuje takovou pozornost. Kdybyste viděla dítě s lahví v ruce, tak to upoutá vaši pozornost, ale tohoto si ani nemusíte hned všimnout,“ uvedla Kristýna Fišerová, vedoucí Národní linky pro odvykání, s tím, že uživatelé nejčastěji látky čichají přes kapesník. Někdy „čichačům“ stačí i prosté inhalování uvolněných látek.

Cílovou skupinu láká hlavně cena. U dětí pak hraje velkou roli i dostupnost takové drogy a prostředí sociálně vyloučených lokalit. U starších uživatelů pak platí, že jsou zcela bez peněz a nezbývá jim často jiná alternativa. Například u chronických uživatelů metamfetaminu se lze setkat s tím, že rozpouštědla vnímají jako dočasnou alternativu, když nemají prostředky na jiné drogy.

„I přes různá technická opatření při nákupu těchto látek je sehnání těkavých látek snadné, rychlé a v porovnání s jinými drogami i levné. Zanedbatelný není ani samotný halucinační účinek, uvolněnost a poměrně hluboký a intenzivní celkový rauš, pro který jsou tyto látky vyhledávány, když není po ruce nic jiného,“ vysvětlil v rozhovoru pro Seznam.cz Michal Miovský, přednosta Kliniky adiktologie 1. lékářské fakulty UK a VFN v Praze.

Rizika, která jsou s čicháním ředidel a lepidel spojená, jsou nicméně extrémní. Protože jde většinou o vysoce toxické látky, je jejich zhoubný vliv na mozek výraznější než u jiných drog. Užívání způsobuje trvalé fyzické a mentální poškození. I proto jsou zprávy o zvýšené poptávce po takových látkách důvodem, proč chce ministerstvo a národní protidrogová koordinátorka varovat před jejich užíváním.

„Zejména u nejmladší generace je to na vzestupu,“ potvrdil fakta odborníků sám ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že jde o jev, který jeho resort řeší i s národní protidrogovou koordinátorkou Jarmilou Vedralovou. Pamatuje na to i národní protidrogová strategie. Nutno podotknout, že v minulosti přitom chyběly finance na prozkoumání této okrajové závislosti.

V současnosti jsou ale patrné snahy zamezit alespoň fatálním následkům užívání drogy. Ostatně v tomto týdnu představil ministr zdravotnictví s národní protidrogovou koordinátorkou a zástupci České koalice proti tabáku novou službu národní linky pro odvykání kouření, pití alkoholu a hraní. Ta bude nově fungovat jako poradenská linka pro všechny typy závislostí. Fišerová Seznamu potvrdila, že jsou její pracovníci schopni poradit i uživatelům těkavých látek, třebaže jde o jinak poměrně opomíjenou závislost.

Reklama

Související témata:

Doporučované