Začíná Země živitelka, Karel Roden přiveze nejmenší plemeno skotu

  8:20
V Českých Budějovicích ve čtvrtek začne už 46. mezinárodní agrosalon Země živitelka. V sobotu tam zemědělci oslaví národní dožínky, veletrh skončí v úterý. Expozice předvede příchozím 581 vystavovatelů z dvaceti zemí.

Země živitelka. Ilustrační foto | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Urostlí plemenní hřebci i nejmenší evropské plemeno skotu, které přiveze herec Karel Roden. Nejvýkonnější traktory, ale také jejich subtilní historičtí předci. Práškovací letoun Brigadýr, který byl předchůdcem legendárního Čmeláka. Kvalitní regionální potraviny, nabitý hudební program v Pivovarské zahradě a zážitkový farmářský svět pro děti.

I tato lákadla nabízí 46. ročník šestidenního mezinárodního agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích. Své expozice předvede příchozím 581 vystavovatelů ze dvaceti zemí včetně Argentiny, Brazílie, Francie, Japonska a Norska. Proti loňsku je jich o dvanáct víc, pořadatelé hlásí obsazené všechny výstavní plochy venku i v pavilonech.

Letošním podtitulem největšího a nejvýznamnějšího agrosalonu svého typu, zaměřujícího se na zemědělský sektor napříč všemi jeho obory v České republice a na Slovensku, je slogan Výzvy českého zemědělství. 

„Vedle klasických výzev, jako jsou technologie pro rostlinnou a živočišnou výrobu a kvalita a význam českých potravin, bude v letošním ročníku více vidět téma vztahu zemědělců, lesníků a rybářů ke krajině, v níž žijeme,“ uvedl Mojmír Severin, ředitel společnosti Výstaviště České Budějovice.

Tradičně je na Zemi živitelce zastoupena zemědělská technika a služby pro zemědělství, rostlinná a živočišná výroba, technologie, lesní a vodní hospodářství, ekologické zemědělství, myslivci, rybáři, včelaři i drobní chovatelé. Jednotlivé zemědělské obory jsou prezentovány napříč celým areálem, mají své pavilony i svůj vlastní program.

„Konec srpna je pro všechny zemědělce oslavou a svátkem sklizně. V sobotu proto společně oslavíme národní dožínky. Opět nebude chybět tradiční dožínkový průvod, který dorazí do Pivovarské zahrady. Zahájení slavností tam začne v 10 hodin,“ pozvala mluvčí výstaviště Michaela Čeňková.

Největší část patnáctihektarové výstavní plochy je věnována zemědělské technice. Návštěvníci si ji mohou prohlédnout především na hlavních trasách. K vidění je spousta strojů – od přepravníků balíků slámy, sena a senáže přes secí stroje či stájové nakladače až po pícninářskou, transportní a lesní techniku.

Traktor s výkonem 692 koní

Samostatnou kapitolou jsou traktory. Lidé si na agrosalonu mohou prozkoumat hned za hlavní branou unikátní čtyřpásový kloubový traktor Case IH Quadtrac 620 s přeplňovaným vznětovým motorem o objemu 12,9 litru a maximálním výkonem s navýšením 692 koní. 

Výběr z programu Země živitelky

Čtvrtek 22. srpna Slavnostní zahájení agrosalonu s prezidentem Milošem Zemanem (10.00, Pivovarská zahrada) Předvedení plemene Dexter (13.00, předvadiště) 

Pátek 23. srpna Chovatelská ukázka plemenných koní, Zemský hřebčinec Písek (10.00, předvadiště) Divácká soutěž v pojídání ovocných knedlíků (15.30, pavilon T1) Babouci (15.00, Pivovar. zahrada) 

Sobota 24. srpna Zahájení národních dožínek (10.00, Pivovarská zahrada) Jak poznám bio potraviny v obchodě? (12.00, pavilon T1) 

Neděle 25. srpna Nákupní trh plemenných beranů a kozlů (9.00, předvadiště) Vaření z bio potravin (12.30, pavilon T1) Ochranné pomůcky pro lov se psy (15.00, pavilon R3) 

Pondělí 26. srpna Jižani (10.00, Pivovarská zahrada) Vábení zvěře (14.00, pavilon R3) Přehlídka plemen ovcí a koz, ukázka práce ovčáckých psů s ovcemi (14.30, předvadiště) 

Úterý 27. srpna Ukázky hipoterapie, Zem. hřebčinec Písek (10.00, předvadiště) Jan Šlosar s jezevcem Kubou (11.00, pavilon R3)

V porovnání s ním vypadají historické subtilní traktory Svoboda DK 12, Lanz Bulldog HM – 8 a Zetor 3017, které si mohou příchozí na Živitelce také prohlédnout, jako dětské hračky. 

„Každý rok se soustředíme na to, aby tu návštěvníci zažili něco netradičního, co nevidí každý den. Proto ukazujeme zajímavosti z oboru zemědělské technologie a strojů. Dalšími exempláři jsou obrovské tříkolky TerraGat, které slouží v zemědělství jako rozmetadla a ta jsou mezi pavilonem T1 a pavilonem Z,“ sdělila obchodní ředitelka výstaviště Eva Jílková.

Dalším lákadlem umístěným v amfiteátru je zemědělská verze letounu L-60 Brigadýr, který byl předchůdcem legendárního práškovacího letadla Čmelák. To bylo tahákem loňského agrosalonu.

„Brigadýr není v amfiteátru sám, větší část jeho prostoru je nově věnována českým potravinám, a to tématu Poznej svého farmáře, kde návštěvníci mohou ochutnat i zakoupit od farmářů jejich výrobky. Potravinám nově věnujeme i pavilon B4, kde jsou nejen expozice s ochutnávkami a prodejem potravin, ale nově je tam i gastrozóna pro návštěvníky s posezením. Tradičně největší zastoupení potravinářů je soustředěno v největším pavilonu T1,“ popsala Jílková.

Už podruhé agrosalon hostí vinaře, kteří přivezli vína zařazená v katalogu těch nejlepších pro tento rok. Zázemí mají v pavilonu C1.

Regionální potraviny v B4 a R1

Novinkou jsou i pavilony B4 a R1 věnované potravinám. „Pro jihočeskou agrární komoru je Země živitelka příležitostí pozitivně ovlivňovat vztah lidí k agropotravinářskému odvětví. Jsme rádi, že i letos můžeme příchozí pozvat na ochutnávku potravin oceněných značkou Chutná hezky. Jihočesky. Tentokrát do pavilonu R1, kde jsou regionální farmářské produkty k ochutnání i ke koupi,“ řekla Hana Šťastná, ředitelka jihočeské agrární komory.

Mezi technickými novinkami najdou návštěvníci na výstavišti poprvé i projekt Chytrý kurník, který je alternativou pro klecový chov slepic. Cílí na 

zjednodušení domácího chovu drůbeže a jeho následné rozšíření, chovatelé tu najdou automatická kurníková dvířka v různých velikostech i samootevírací dvířka, která nepotřebují napájení a natahují se mechanicky.

K nejobdivovanější části agrosalonu patří předvadiště. Novinkou je předvadiště číslo 2, kde příchozí uvidí zvířata i zemědělskou techniku. „Poprvé představujeme na Zemi živitelce v ohradách lamy a pštrosy, kteří se v naší republice čím dál častěji stávají hospodářskými zvířaty,“ sdělila Jílková.

Na tradičním předvadišti číslo jedna, kde byla loni většina programu věnována skotu, letos dostávají víc prostoru na předvedení koně. Lidé tu uvidí mimo jiné i plemenné hřebce Zemského hřebčince Písek. 

Novinkou na Živitelce je čtverylka chladnokrevných hřebců pod sedlem. Překvapení slibují vystavovatelé u společné skokové ukázky pony a minihorse, odehrají se tu i ukázky hipoterapie. Každý den se předvádějí ovce a kozy, uskuteční se 1. jihočeská aukce jalovic masných plemen.

„A poprvé tu bude představeno nejmenší evropské plemeno skotu Dexter. Účast přislíbil i předseda Klubu chovatelů plemene Dexter herec Karel Roden,“ řekla Jílková.

Velkou část programu věnují pořadatelé agrosalonu i dětem a jejich rodičům. Letos ještě zvětšili Dětský zemědělský svět za hlavní branou, kromě toho se mohou děti zabavit programem v amfiteátru a přímo v expozicích. V pavilonech D1 až D3 si projdou stezkou národních plemen.

Zvětšili Dětský svět

Výstaviště je otevřeno denně od 9 do 18 hodin, v úterý 27. srpna agrosalon skončí v 17 hodin. Plné vstupné vyjde na 160 korun, v předprodeji na 130, zlevněné stojí 90/70 korun a rodinnou vstupenku lze pořídit na místě za 340 a online za 280 korun.