Stupenské šou ovládli Holubová a Cink, vítězové jsou ale všichni

Horská kola Stupno opět nezklamala, ostré závodění a charitativní pomoc....

Autor: Jan Němec
Foto: Robin Nevřala
Stupenské šou ovládli Holubová a Cink, vítězové jsou ale všichni

 


Víkendové klání závodu Horská kola Stupno, který je zařazen v seriálu PAL cup (Plzeňská amatérská liga) a letos i zároveň jako mistrovství Plzeňského kraje v teamových štafetách a jednotlivcích v klasickém XCO, to má za sebou.

Sobotní klání patřilo souboji tříčlenných štafet ve třech věkových kategoriích v boji o titul Přeborníka Plzeňského kraje ve štafetách. Tuto soutěž nejmladších (Š10) ovládla štafeta DEJORA z CK LOKO před štafetami z AC Sparta Praha. Kategorii do 15ti let (Š15) ovládli bikeři z MS BIKE ACADEMY Racing, mezi než se vklínila na druhé místo štafeta z CK LOKO a kategorii nejstarší Š16+ plně ovládly štafety z MS BIKE ACADEMY Racing


Neděle byla našlapaná všemi kategoriemi od rána až do pozdního odpoledne. Už v děvět  se vydali na trať žáčkové, kdy je střídala jedna kategorie za druhou. První pauza padla kolem poledne, hned po závodě Rychle a zběsile neboli odrážedel. Předjezdec na skládačce s tachometrem z tatrovky vedl špunty po štěrkovém okruhu kolem areálu. Emoce doslova stříkaly především z rodičů a příbuzných od mladých závodníčků, buď se to chytalo smíchy za břicho a nebo tekly slzy radosti po tváři.

Odpolední závodní program nabídl strhující souboje veteránů, kadetů, juniorů a závěrem mužů a žen open, ke kterým se na start přidali každoročně pozvaní elitní závodníci. U obou kategorií byl tudíž hezky naditý startovní rošt.


Adéla Holubová

V závodě žen byla favoritkou předminulá vítězka Lucie Veselá se svou teamovou parťačkou Hanou Ježkovou. Papírové předpoklady na bednu patřily i Janě Pichlíkové, jenže této velké trojce zkušených bikerek vypálila rybník mladičká Adéla Holubová z Plzně, letošní juniorská MČR a 7. z ME. Celý závod se přetahovala s dvojicí brněnských bikerek, avšak k závěru je udolala a dojela si se slušným náskokem pro vítězství. Brambora zbyla na Janu Pichlíkovou, která však absolvovala Stupno po sobotním KPŽ Chrudim.

Závod můžů byl odhadován na one man show domácího odchovance Ondřeje Cinka, ale úplně tomu tak nebylo. Na startu se sešla opravdu velká konkurence, kdy v podstatě z absolutní české špičky chyběl jen Kulhavý, Stošek a Škarnitzl. Po startu dynamicky pláchl David Zadák, kterého si až ke konci druhé rundy dotáhlo duo Cink a Vastl, který diktoval tři kola doraz tempo na první pozici a vypadalo to, že se to zajídá i Cinkovi. Avšak Cink nenechal nikoho na pochybách o tom, kdo je tady jedničkou a Vastla setřásl dva okruhy před cílem a dojel si s dostatečným náskokem do cíle, kdy mohl v klidu provést gesto odkazující na odznáček Emma Hájková připnutý na jeho dresu, který mimo jiné vezlo celé startvní pole elite. Bylo to součástí charitativního projektu ve Stupně. Pro třetí příčku dojel Marek Rauchfuss, který zde zvítězil před dvěmi lety. Čtvrté místo bral Lukáš Kobes před domácím borcem Jahodou Rajchartem, který tak potvrdil důstojný comeback do světa širokých pneumatik. /Výsledky naleznete ZDE/

Ondřej Cink


"Přijel jsem do Stupna na kole z Prahy, potřebuji ještě potrénovat před MS, takže od startu to první dvě kola docela bolelo. Vezl jsem se pár kol za Vastlikem a pozoroval ho v pasážích, kde mi to sedí. Cítil jsem, že tam jede asi doraz, a tak jsem nastoupil na stejném místě - v nejprudším výjezdu na trati - stejně jako Stoškovi před rokem a vytvořil si náskok, který jsem nadále lehce navyšoval až do cíle. Dnes to tu bylo opět neskutečné, je moc hezké přijet domů a cítit tu takovou podporu od známých a fanoušků, všem moc díky," řekl domácí biker Ondra Cink, který byl určitě hlavním tahákem, proč měli přijet fans do Stupna.

Po vyhlášení odpoledních kategorií vše uzavřelo rozuzlení charitativního projektu, který Stupenští již druhým rokem vzali pod křídla tohoto originálního závodu, no a to byla krásná upřímná tečka za celodením programem, která dokázala, že ve Stupně to prostě žije a místňáci to tam mají rádi.


Lampík při dražbě dresu Ondry Cinka pro Emmičku

Stupno coby charitativní projekt

 

Stupenský PAL CUP měl ale letos hlubší smysl a nešlo pouze o závodění, podobně jako tomu bylo minulý rok, vrcholem celého dne byl totiž charitativní projekt. Loni se pomáhalo malému Davídkovi k zakoupení speciální tříkolky, tentokrát byl závod věnovaný malé Emmičce Hájkové z Rokycan, teprve dvouleté holčičce, jež trpí spinální muskulární atrofií. Cíl akce byl zřejmý – shromáždit co nejvyšší možnou finanční částku, jež Emmičce pomůže k zakoupení speciálních kompenzačních pomůcek a rehabilitačních pobytů, na které pojišťovny nepřispívají a jsou finančně velmi nákladné. Za charitativní akcí stál Ondřej Cink s přítelkyní Pavlínou Šalomounovou.

Celá akce se vydařila nad očekávání, celková vybraná suma totiž činí 89 500 Kč. "Emmičky příběh nás chytil za srdce, a protože je rokycanská rodačka stejně jako já, napadlo nás věnovat jí závod ve Stupně. Jarda Ryba nám tenhle nápad pomohl zrealizovat, bez něj by to nešlo," zmiňuje Ondra. Doplňuje však, že necelých devadesát tisíc se pomohlo nasbírat díky mnoha lidem a mnoha firem, mimojiné např. EthicSport Cycling Team, Sponserfood.cz, Muc Off, česká značka Xiss a další. Probíhala také dražba dresů cyklistických hvězd, a to konkrétně Petra Vakoče, Romana Kreuzigera a samozřejmě Ondry Cinka. Docent Aleš Kroužecký, Ondry osobní doktor, podpořil Emmičku osobně deseti tisíci korunami. Přispět však mohl kdokoli po celý den do kasičky, a tak se také stalo. „Viděl jsem, jak lidi stojí frontu u pokladničky, aby mohli Emmičce přispět, moje oblečení se prodalo během 10 minut, napečených dobrot byly čtyři stoly, závodníci se mě ptali, jak mohou ještě pomoci, tolik solidarity jsem opravdu nečekal! Jsme šťastní, že se nám podařila tak obrovská věc. Jsme vděční každému, kdo do Stupna dorazil, chtěli bychom za to všem moc poděkovat. Atmosféra byla po celý den skvělá, a že se vybere tak velká částka, to jsem si nepomyslel. Předávat šek těm velkým rozzářeným očím je ta nejlepší věc na světě. Jsem rádi, že jsem mohl být součástí a děkujeme všem, kdo jakkoli přispěl, ať už finančně, nebo napečením sladkostí!“ dodává na závěr Ondra Cink.

 

Za celou akcí stojí především jedna nejdůležitější osoba, která v roce 2004 vybudovala zde v lesíku tréninkový okruh, pro tenkrát mladičkého kadeta Ondřeje Cinka, který hájil právě barvy pořádajícího Author teamu Stupno, a tou osobou je Jaroslav Ryba. "Letos jsme defacto po dlouhé době závod pořádali bez generálního partnera, takže jsme museli vše pořádně projít předem. Akce by určitě nešla uspořádat bez podpory z Plzeňského kraje, obce Břasy, dalších menších partnerů a dodavatelů. Jsem ale moc rád, že zůstáva silné jádro místních dobrovolníků, bez kterých bychom to nikdy dohromady nedali. Jsou to kamarádi, kteří mají cyklistiku rádi a hlavně je baví. Ta výpomoc je neskutečná a přípravy trvají již dlouho před akcí. Letos nám krásně vyšlo počasí, zvedla se účast ve všech kategoriích a měli jsme rekordní počet fanoušků jak v lese u trati, tak v areálu. Do budoucna chceme laťku minimálně udržet a rádi přemýšlíme o bodovaném závodě UCI," pravil Jarda Ryba.

Kdo držel areál ve veslé náladě, byl Lampík Paur, který žhavil mikrofon hned od rána až do posledního odpoledního rozloučení. "Ještě předminulý rok jsem zde závodil, ale již cítím plnou zodpovědnost za výpomoc v organizování této akce, jelikož to beru jako osobní DÍKY pro Jardu Rybu, který nás přivedl s klukama k závodění a podívejte, kde je dnes Činky, jsem na to prostě pyšný, co se povedlo. Aktuálně sháníme silného partnera na příští ročník, abychom tomu mohli dát zas něco víc. Chtěl bych opravdu upřímně poděkovat všem elitním závodníkům, kteří přijeli v této celkové sestavě, která ze závodu dělá špičkový podnik i přesto, že tu zatím žádné UCI body nerozdáváme. Díky kamarádi," sdělil věrný kamarád Ondry Cinka.

 

Příští rok se určitě ve Stupně pokračuje, v jakém nasazení a termínu? To se zatím nechme překvapit...

S pozdravem Author team Stupno.

 

Výsledky naleznete ZDE



Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Stupenské šou ovládli Holubová a Cink, vítězové jsou ale všichni
  2. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #2 - Araxá
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #2 - Araxá
  2. Světový pohárBatten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
    Batten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
  3. Světový pohárSpecialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
    Specialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
  4. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #1 - Mairipora
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #1 - Mairipora
  5. Světový pohárÚvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
    Úvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
  6. Světový pohárGaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
    Gaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744