VIDEO: Před 50 lety režim tvrdě potlačil srpnové demonstrace, poslechněte si speciál Českého rozhlasu

Co se stalo 21. srpna před padesáti lety v českých a slovenských městech? Proč proti demonstrujícím lidem zasahovali policisté a milicionáři s takovou tvrdostí? Mohly být projevy odporu proti normalizační moci úspěšné? Marie Bastlová ve speciálním programu k výročí 21. srpna 1969 připoměla pokusy vzepřít se komunistické moci, hosty byli Petruška Šustrová, Jan Břečka či Ladislav Snopko.

Video Praha (Aktualizováno: 18:11 21. 8. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

21. srpna 1969 si tisíce lidí po celém Československu připomínali rok od okupace vojsk Varšavské smlouvy. Proti demonstrantům však tehdy tvrdě zakročily bezpečnostní složky, podle čerstvých výsledků bádání historiků zahynulo celkem sedm lidí, na 35 lidí bylo postřeleno.

Po celé republice zatkla policie na tři tisíce demonstrantů, většinu z nich v Praze, v Brně a v Liberci, ale i v dalších městech. Řadu z nich policisté, lidová milice a vojáci mučili.

Marie Bastlová, jak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme