Pražská plynárenská: Politická bitva o vliv na zlaté vejce

Už příští týden by mělo být jasno, zda koalice v Praze padne kvůli boji o vliv v městské společnosti Pražská plynárenská. Připravili jsme manuál, jak se v kauze, kterou “odšpuntoval” srpnový pokus Pirátů o odvolání ředitele firmy, zorientovat. A o co vlastně jednotlivým aktérům ve skutečnosti jde.

Pražská plynárenská, která je druhým největším dodavatelem zemního plynu koncovým zákazníkům v Česku, je takové zlaté vejce Prahy. Jediným akcionářem firmy je právě hlavní město Praha. A každoročně z ní městu plynou vysoké dividendy. V posledních dvou letech to bylo pokaždé přes půl miliardy korun.

O Praze
» Zakletá Praha. Koalice, která zhořkla
» Společný projekt s Pentou posílá Praha k ledu
» Právnička: Projekt k metru D nese rysy miliardového tunelu
» Praha zažívá návrat architekta byznysových dohod
» Setkání v restauraci: S kým večeří Adriana Krnáčová?

Poslední měsíce se společnost stala předmětem urputného sporu mezi dvěma stranami současné vládní koalice v Praze. Na jedné straně stojí Piráti, kteří usilují o odvolání současného šéfa plynáren Pavla Janečka.

Brání jim v tom především TOP 09 a podle stenozáznamu ze zasedání zastupitelstva ji v tom podporuje z opozice ODS i někteří politici z hnutí ANO.  Tedy partaje, o nichž se v případě krachu současné rady v Praze spekuluje, že by mohly vládnout právě s TOP 09.

Zde jsou stěžejní body příběhu jménem Pražská plynárenská:

1. Proč chtějí Piráti odvolat šéfa firmy Janečka? Podle nich firma pod jeho vedením nepostupuje transparentně, například odmítá dozorčí radě, která má chod firmy kontrolovat, vydat požadované dokumenty. Kromě toho Pirátům vadí, že policie vyšetřuje problematický obchodní případ plynáren s možnou škodou 200 milionů korun a manažeři firmy podle nic neprojevují dostatek snahy vše vysvětlit. A do třetice kritizují také statisícové tantiémy pro členy dozorčí rady. Konkrétně jim vadí hlavně fakt, že si Janeček půlmilionovou tantiému schválil i sám pro sebe.

2. Jak vedení firmy hájí politici TOP 09?  Podle jejich názoru to je nejúspěšnější ředitel v historii firmy, za jehož éry se podařilo ztrojnásobit zisk společnosti. Konkrétní výtky podle nich ředitel neměl šanci pořádně vysvětlit. Piráti zařadili jeho odvolání jako bod na schůzi, aniž to předem dostatečného projednali v koalici „Kdyby se v té debatě ukázalo, že pan Janeček selhává, tak rádi podpoříme jeho odvolání,” prohlásil lídr TOP 09 Jiří Pospíšil. Pražská plynárenská navíc podle koaliční dohody spadá do gesce právě TOP 09

3. Jakou roli hrají politické zájmy? Klíčovou. Piráti nevěří, že TOP 09 v kauze postupuje objektivně. Mimo jiné proto, že ředitel Janeček je považovaný za člověk právě této partaje. Do ředitelského křesla usedl v éře náměstka primátora Jiřího Vávry z této strany. Nadto upozorňují na zrušenou akvizici, v níž manažeři Pražské plynárenské v čele s Janečkem chtěli koupit společnost Revis Praha. Společnost mimo jiné montuje nebo opravuje plynovody. Ale také patří mezi největší sponzory TOP 09. Naopak TOP 09 je přesvědčena, že Piráti chtějí jen získat vliv nad bohatou firmou, jejich kroky označují za neumětelské a fakticky poškozující chod plynáren.

4. Co se odehrává v zákulisí? Tradiční boj politiků, kteří přišli nově do funkcí, s těmi, kteří vládli před nimi. V tomto případě je boj personifikovaný i na jméno Pavel Hurda. Komunální politik, přezdívaný  “žižkovský kmotr”. Hurda coby vlivný člen pražské ODS byl jednu dobu hlavním spojencem bývalého primátora Bohuslava Svobody. Ve stejné době seděl i v managementu a následně dozorčí radě Pražské plynárenské a podle některých zdrojů to byl právě on, kdo před lety přišel se jménem nového ředitele a svého stranického kolegy z ODS Pavla Janečka. Hurdu a současného šéfa plynáren spojuje z minulosti společné angažmá ze společnosti Poděbradská basketbalová. V dozorčí radě se sešli i s advokátem Lubošem Havlem, jehož kancelář dnes poskytuje služby právě Pražské plynárenské.

5. Jak zní obhajoba ředitele Janečka? Šéf plynáren se v posledních týdnech nevyjadřuje. Tady jsou jeho slova z dubnového zasedání zastupitelstva, kdy čelil první větší kritice. “Jsem strašně smutný z toho, že se objevilo, že v plynárně mizí peníze. Žádné peníze nemizí. Pražská plynárenská byla v některých faktorech, o kterých se hovoří, byla kontrolována forenzním auditem, mezinárodní společností, kterou vybrala dozorčí rada. Nedošlo k žádnému pochybení. Je tam nákupní řád, který byl vypracován ve spolupráci s renomovanou právní kanceláří, a nejednou společností. Nebylo zaznamenáno žádné pochybení.”