Víte, že čeští letečtí modeláři jsou mistry světa i Evropy?

Většina velkých sportovních akcí  se koná v létě. Proto i o letošních prázdninách napilno měli  i čeští  reprezentanti, kteří na letních šampionátech nechyběli.

Na přelomu července a srpna 2019 se konalo v makedonském  městě Prilep  juniorské Mistrovství Evropy v kategoriích volných modelů F1A a F1B.  V kategorie F1A šlo o soutěž modelů kluzáků a v kategorii F1B o modely s gumovým motorem „Wakefield“.

V kategorii větroňů F1A obsadil 11. místo Vítek Rössler, 12. místo Tomáš Tauer,  16. místo Jan Kulich a úspěšné bylo i celé české juniorské družstvo, které obsadilo celkové 4. místo.

Obrovský úspěch však zaznamenal v kategorii modelů poháněných gumovým svazkem F1B Vítek Rössler, který zvítězil v závěrečném dramatickém rozletu proti německému favoritovi Sebastienu Jëckelovi a stal se juniorským mistrem Evropy! Dalšími českými reprezentanty v této kategorii byli Petr Drobisz, který obsadil 6. místo, a Patrik Švorc, který skončil na 18. příčce. Všichni tři pak jako reprezentační družstvo České republiky získali bronzové medaile v týmové soutěži.

Seniorské mistrovství světa v kategoriích F1A a F1B se koná letos v říjnu v USA nedaleko Los Angeles. Čerstvý juniorský mistr Evropy a nejlepší český junior Vítek Rössler tam bude hájit české národní  barvy i mezi seniory.

Mistrovství světa kategorie RC modelů F3D a F5D se konalo 6. – 12. srpna 2019 v australském městě Maryborough. Tam u protinožců čeští modeláři  zářili v tom nejlepším možném světle! V kategorii modelů s elektrickým pohonem pro závod kolem pylonů F5D se mistrem světa stal Jan Sedláček, na druhém místě skončil Tomáš Ciniburk a současně celé družstvo ovládlo soutěž týmů a čeští reprezentanti tak přidali další titul mistrů světa!

Ve druhé kategorii F3D v rychlostním závodě modelů letadel se spalovacím motorem kolem pylonů doplnil český tým stříbrnou medaili z mistrovství světa.

Výsledky českých modelářů jsou o to cennější, že jsou obhajobou úspěšných výsledků dosažených na předchozích šampionátech.



Nutno dodat, že reprezentační výjezdy juniorů i seniorů organizačně i finančně zajišťuje Svaz modelářů České republiky, z.s.
(ps, Svaz modelářů ČR, Sdružení sportovních svazů České republiky, SportovníListy.cz, foto: facebook)

Seminář ČFOKK – Okinawa Kobudo

16.4.2024 08:10:08

Okinawa Kobudo je velmi staré bojové umění z ostrova Okinawa, které vzniklo oddělením od Karate, a tak karate se stalo systémem boje beze zbraně a kobudo systémem boje se zbraněmi. Tyto zbraně v m...