Vyšetřování údajného dědice miliardového konta z kauzy Ransdorf končí. Vladimír Huněk zemřel

Policejní vyšetřování údajného dědice miliardového konta ve Švýcarsku Vladimíra Huňka končí. Muž známý hlavně z kauzy bývalého europoslance Miloslava Ransdorfa totiž podle zjištění Radiožurnálu nedávno zemřel. Berounská policie nyní ještě zjišťuje okolnosti jeho smrti. Muž byl nalezen údajně v červnu v domě na Berounsku, kde v posledních letech žil.

Tento článek je více než rok starý.

Původní zpráva Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý europoslanec Miloslav Ransdorf

Bývalý europoslanec Miloslav Ransdorf | Foto: Martin Přibyl / CNC | Zdroj: Profimedia

„Mohu potvrdit, že se berounští kriminalisté zabývají případem úmrtí 50letého muže na našem okrese. Okolnosti ještě prověřují, cizí zavinění ale bylo předběžně vyloučeno,“ uvedla mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauza švýcarského dědice končí. Více si poslechněte v reportáži Jany Klímové

Padesátiletý Huněk byl od loňska stíhán berounskou policií za pokus o podvod. Zároveň ho od roku 2017 prověřovala i Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Důvodem bylo podezření na falšování listin a bankovních dokumentů a podvod ve Švýcarsku.

„Z důvodu úmrtí tohoto muže bude dán z naší strany podnět na zastavení trestního stíhání,“ dodala Pučelíková. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej k dotazu na dosavadní vývoj pouze řekl, že útvar z důvodu probíhajícího přípravného trestního řízení nebude poskytovat jakékoliv informace.

Falšování listin

Huněk byl v Berouně obviněn kvůli tomu, že chtěl vylákat půjčku ve výši přes dva miliony korun od trojice svých známých. Řekl jim, že je dědic závratného majetku po tetě Heleně Husák-Hunek ze Švýcarska. Na účtu v Kantonální bance v Curychu mu mělo ležet v přepočtu téměř deset miliard korun.

Podezření kolem Vladimíra Huňka, údajného dědice miliard z kauzy Ransdorf, řeší i policejní centrála

Číst článek

Nemohl se k nim ale prý dostat, protože nezaplatil bance poplatky. Huněk k tomu lidem ukazoval různé dokumenty a slíbil jim, že jim po zpřístupnění konta záhy vrátí dvojnásobek. Jedna ze známých, Julie Hábová, už dříve Radiožurnálu listiny popsala: „Byla tam nějaká ručně psaná závěť v němčině nebo výpisy z té curyšské kantonální banky, s horentními částkami…“

Dokumenty se ale známým nezdály, obsahovaly například chyby, a na internetu navíc zjistili, že už dříve měl Huněk problémy se zákonem kvůli podvodům. Obrátili se proto na policii.

V usnesení o zahájení stíhání kriminalisté pak napsali, že v rámci vyšetřování požádali o právní pomoc nejen ve Švýcarsku, ale i v Rakousku, kde má údajný dědic další konto. A že další dokumenty o podezření na falšování listin získali od NCOZ.

Aféra Ransdorf

Příběh Huňka však nejvíc proslavila aféra bývalého komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa. Před čtyřmi lety ho spolu se třemi Slováky zatkla v curyšské Kantonální bance tamní policie. Muži vybavení Huňkovými dokumenty tam prý chtěli jednat o zpřístupnění jeho účtu s dědictvím.

Policisté obvinili muže, kvůli kterému zatkli europoslance Ransdorfa. Podezírají ho z pokusu o podvod

Číst článek

Místo toho ale všichni skončili ve vazbě. „Prostě nás zadrželi na základě podání banky. Protože banka tvrdila, že jsme jí odevzdali falešné doklady,“ popsal jeden ze zatčených, Peter Guzmický, později Radiožurnálu.

Ransdorf poté médiím vysvětloval, že jeli s Guzmickým – jako hlavním organizátorem akce – pomoci českému občanovi v nesnázích. Banka Huňka prý devět let ignorovala a odmítala mu peníze vydat. Guzmický tehdy na společné tiskové konferenci s Ransdorfem pronesl památnou větu, že se v bance „na jednom místě zkrátka sešli čestný rytíř a čestný komunista“. Později ale Guzmický v rozhovoru pro Radiožurnál řekl, že zjistil, že i Huněk byl čestný. „Ale podvodník,“ dodal.

Ransdorf, nikdo ze zadržených, ale ani Huněk nebyli nakonec Švýcary z ničeho obviněni. Europoslanec Ransdorf krátce poté zemřel. Loni pak zemřel i Guzmický. Huňka předtím ale ještě spolu s dalšími lidmi poslal do insolvence. Podle údajů v rejstříku po něm dvě desítky věřitelů žádají přes deset miliard korun. Většinu peněz jim měl údajně Huněk slíbit jako podíl na dědictví, když mu pomohou získat přístup k účtu. Sám Huněk podezření z podvodu i platnost dluhů odmítal.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme