VIDEO: České legendy. 3 tuzemští hokejisté, jejichž dresy visí pod stropy arén v NHL

Až Jaromír Jágr jednoho dne ukončí kariéru, dočká se zařazení do Síně slávy NHL. Jeho dres by taky měl viset pod stropem arény Pittsburghu. Této pocty se zatím dočkali tři čeští hokejisté.

Patrik Eliáš dres.jpg
Patrik Eliáš mezi legendami New Jersey. (Foto: Profimedia.cz)

Legendární osmašedesátka patří k nejlepším hokejistům všech dob. Získal dva Stanley Cupy, obdržel řadu prestižních ocenění a spousty poct se ještě dočká po ukončení kariéry. Stejně jako tři jeho slavní čeští krajané, jejichž dresy už visí pod stropy zámořských arén. Podívejte se do následujících kapitol a připomeňte si tyto slavné okamžiky.

Pokračování 2 / 4

Dominik Hašek

Prvním Čechem, který se dočkal vyvěšení dresu v NHL, byl v roce 2015 Dominik Hašek. Legendární Dominator sice začínal v Chicagu a dva Stanley Cupy získal s Detroitem, nejúspěšnější část kariéry ale spojil s Buffalem. Během devíti let u Sabres získal šest Vezinových trofejí, dvakrát obdržel Hart Trophy a zajistil si nesmrtelnou slávu.

„Vědět, že moje číslo dresu a mé jméno se dostalo do takové velké společnosti, mě dělá nesmírně šťastným a připomíná mi nádherně chvíle, které jsem v tomto klubu zažil. Jsem rád, že jsem mohl být součástí této hokejové rodiny,“ uvedl Hašek, jehož dres s číslem 39 už v Buffalu nikdo neoblékne.

Pokračování 3 / 4

Milan Hejduk

Na začátku roku 2018 se ohromné pocty dočkal i Milan Hejduk, jehož dres s číslem 23 visí pod stropem denverské haly Pepsi Center, ve které hraje domácí zápasy Colorado. Rodák z Ústí nad Labem strávil u Avalanche celou zámořskou kariéru, během níž odehrál 1020 zápasů v základní části NHL a dalších 112 v play-off.

V roce 2003 získal Stanley Cup, o osm let později se stal kapitánem a před pěti roky ukončil kariéru. „Strávil jsem v dresu Avalanche čtrnáct sezón a užil jsem si opravdu každou vteřinu. Nic z toho, co jsem dokázal, by nebylo možné bez spoluhráčů. Měl jsem možnost hrát s některými z nejlepších hráčů naší generace a celé historie,“ uvedl během ceremoniálu olympijský šampion z Nagana.

Pokračování 4 / 4

Patrik Eliáš

Třetím českým hokejistou, kterému se dostalo této pocty, je Patrik Eliáš. Druhý nejproduktivnější Čech v NHL odehrál za New Jersey 1240 zápasů v základní části a 126 v play-off, ve kterém v letech 2000 a 2003 získal Stanley Cup.

Je nejproduktivnějším hráčem v historii Devils, v jehož dresu debutoval už v sezoně 1995/96. V roce 2017 oficiálně ukončil kariéru a jen několik měsíců poté se dočkal vyvěšení dresu s číslem 26. „Mami, tati, chtěl bych vám oběma poděkovat za to, co jste pro mě všechno obětovali,“ pronesl emotivní češtinou.

Doporučujeme

Články odjinud