Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Dohnala nikdo nedohnal

Barum Rally byla šestým a zároveň i posledním podnikem Peugeot Rally Cupu 2019. Na uvolněný trůn po Janu Talašovi usedli po skvělé sezoně René Dohnal a Roman Švec, kteří získali i titul Mistrů ČR ve skupině 2WD.

n Nejblíže ke zlatu měl René Dohnal, který vedl průběžné pořadí, ale vzhledem k tomu, že se body násobily koeficientem 1,5. Ještě teoretickou šanci měl Jiří Pohlídal vítěz projektu Autoklub Peugeot Rally Talent pro jezdce do 25 let.

Úvod barumky vyšel nejlépe Janu Talašovi, který vyhrál superspeciálku a dalších pět erzet, než jej zastavily problémy s elektronikou vozu. „Museli jsme několikrát restartovat celý systém a bylo po naději. Odstoupili jsme v poslední erzetě první etapy a do závěrečného dne nastupovali pouze v režimu superrally s cílem odhalit závadu, která se později opět projevila.“

Do vedení se tak posunul René Dohnal, a to s výrazným náskokem na ostatní posádky. Na druhou příčku se dostala slovenská dvojice Rastislav Chvála se Zuzanou Lieskovcovou, která jela bez nároku na body a finanční dotaci. Jejich Peugeot 208 R2 nebyl obut totiž do pneumatik Pirelli, což je podmínkou. Třetí příčku si hlídali Jirka Pohlídal s Honzou Kubalou. V tomto pořadí dokončily i Barum rally

Jan Talaš nastoupil do druhého dne, ale jen krátce, protože se znovu objevily potíže s elektronikou. Michal Vaňhara odstoupil na jedenáctém testu kvůli problémům s posilovačem řízení. Je to ale velký bojovník, protože po celou dobu jel s poměrně čerstvou zlomeninou pravé ruky.

Také Milan Obadal přišel o posilovač a zbytek soutěže se pořádně nadřel. Nicméně závod dokončil a připsal si body za čtvrté místo v cupu. V závěrečné sekci se už pořadí neměnilo a René Dohnal si dojel pro zasloužené vítězství. Stává se tak nejen vítězem cupu, ale také mistrem ve dvoukolkách a třídě 6. „Je to tam,“ radoval se v cíli René Dohnal a prozradil svoje první pocity: „Byly to obrovské nervy. V minulosti jsme o dobrý výsledek několikrát přišli těsně před cílem, takže to bylo psychicky náročné. Na barumce si nikdo nemůže být jistý až do posledních metrů. Museli jsme dojet v cupu a porazit Vencu Stejskala ve dvoukolkách. I přes drobné technické problémy se nám to podařilo. Jeli jsme si svoje tempo a kontrolovali pozici. Měl jsem ještě rezervu, ale nechtěl jsem riskovat, protože ve hře bylo opravdu hodně. Barumka opět potvrdila svou náročnost, což bylo znát i na počtu odstoupených. Smekám před mladými kluky z Evropy. Jeli neskutečně! My jsme ale splnili vše, co jsme si přáli, a jsme za to moc rádi. Díky všem za podporu.“



Jiří Pohlídal přijel do Zlína už jako jasný vítěz projektu Autoklub Peugeot Rally Talent. Třetím místem v cíli potvrdil rovněž konečné druhé místo v Peugeot Rally Cupu. Sbírání zkušeností a pravidelné umístění na bodech se mu tak vyplatilo a mladá posádka ve složení Jiří Pohlídal a Jan Kubala se může těšit na svoji velkou premiéru ve Francii. „Třetí místo v takové konkurenci jsme ani nečekali. Jel jsem s vědomím, že nesmím rozbít auto a navíc se nám nevyhnuly technické problémy. Bylo toho fakt dost, takže jsme si barumku protrpěli. O to větší radost mám z umístění na bedně, protože jsem se obával, že nedojedeme,“ komentoval náročnou soutěž Jiří Pohlídal.


René Dohnal a Roman Švec si ve Zlíně dojeli už pro čtvrté vítězství v letošní sezoně a jen potvrdili svoje kvality. Pouze na Rally Hustopeče prohráli s Janem Talašem a Bohemii pro poruchu nedokončili. Šestým vítězem je Dominik Brož, který byl nejrychlejší na Bohemia Rally. Jak Talaš, tak Brož upřednostňovali juniorský evropský šampionát, v němý se jim bohužel dvakrát dobře nevedlo.



Konečné pořadí PEUGEOT RALLY CUP 2019


1.René Dohnal – Roman Švec
2.Jiří Pohlídal – Jan Kubala
3.Milan Obadal – Radovan Bucha
4.Jan Kornhefr – Michal Triner
5.Michal Vaňhara – Kateřina Janovská
6.Jan Talaš – Tomáš Šmíd
7.Dominik Brož – Petr Těšínský
8.Tomáš Vrábel – Marcel Hranka




JL + Peugeot 22.8.2019

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar