Koptská křesťanka doplnila súdánskou prozatímní vládu, společně mají zemi dovést k demokracii

Koptská křesťanka doplnila súdánskou prozatímní vládu, společně mají zemi dovést k demokracii
22. srpna 2019 Události Autor: Kristýna Fuksová

Neutrální členkou prozatímní vlády afrického Súdánu se stala koptská křesťanka Rayaa Nicol Abdel Masihová. Dosavadní právní poradkyně ministerstva spravedlnosti podle vůdce opozice Yaafara Hassana představuje náboženskou rozmanitost a toleranci v zemi, uvedla agentura Kathpress.

Náboženské kruhy ocenili účast náboženských a etnických menšin na budování státu a také modlitbu muslimského šejka a koptského kněze po včerejším uvedení vlády do úřadu. 

Dočasná rada má během tří let dovést Súdán ke svobodným volbám a k demokracii. Celkem má 11 členů – pět jmenovaných armádou a pět civilních odborníků, kteří se dohodli na jmenování Masihové. Sestavení nezávislé rady předcházelo několik týdnů vyjednávání.

Zemi od dubnového pádu prezidenta Umara Bašíra vládla přechodná vojenská rada, což v zemi vyvolalo masové demonstrace - protestující požadovali rychlý přechod k civilní vládě. Do tří měsíců ode dneška má také vzniknout tří set členné zákonodárné shromáždění. V něm bude mít většinu křesel Aliance pro svobodu a změnu, která byla hlavní silou letošních protivládních protestů. Zbytek křesel obsadí další politické skupiny bez vazeb na Bašírovu vládu.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony