Zeman v příštím týdnu jmenuje Zaorálka ministrem kultury

Lubomír Zaorálek vysvětluje, proč kývnul na kandidaturu na post ministra kultury

Lubomír Zaorálek vysvětluje, proč kývnul na kandidaturu na post ministra kultury Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman jmenuje Lubomíra Zaorálka ministrem kultury v úterý 27.8 ve 13:15. Uvedla to Česká televize. Zaorálek má podporu spíše v kulturních kruzích. 

Nominaci Zaorálka, u kterého spatřuje předseda KSČM Vojtěch Filip spojení vztahu ke kultuře a manažerských schopností, schvalují komunisté. Podle Pirátů, TOP 09 a lidovců není jasné, jaké má Zaorálek kompetence v kultuře.

SPD nominaci označila přímo za nepřijatelnou. ODS doufá, že tímto návrhem končí spor o vedení ministerstva kultury. Lidé z kulturní obce nominaci Zaorálka jako profesionálního politika většinou vítají. Oceňují jeho dlouholeté zkušenosti, ale také postoje, které zastával v zahraniční politice.

„Lubomír Zaorálek je profesionální politik s dlouholetou zkušeností a domnívám, se že může resort kultury řídit dobře a efektivně,“ řekl ředitel České filharmonie David Mareček. Jan Burian, ředitel Národního divadla, další příspěvkové organizace přímo řízené ministerstvem, sdělil, že Zaorálek podle něj vstupuje do citlivého prostředí, které vyžaduje mnoho empatie, naslouchání a trpělivosti.

„Význam resortu kultury je ukazatelem duchovního stavu společnosti. Přál bych nám, aby se nový ministr přes počáteční seznamování s novou problematikou dopracoval k potřebným systémovým legislativním a rozpočtovým změnám ve prospěch celého resortu,“ uvedl Burian.

Před dvěma lety byli ale Burian se Zaorálkem ve sporu, když tehdejší volební lídr ČSSD přišel v době zkoušky do Národního divadla. Podle vedení ND včetně Buriana i dalších šéfů několika scén tehdy Zaorálek zneužil divadlo k agitaci. Zaorálek to odmítal s tím, že přišel na pozvání odborů, které se také k pozvání hlásily.

Nezávislým tvůrcem je i výtvarník Jiří David, který řekl, že by chtěl Zaorálkovi věřit. „Myslím, že po Antonínu Staňkovi je každý jen trochu vzdělanější člověk příslibem. V tomto ohledu je pak Lubomír Zaorálek jistou šancí,“ uvedl. „V tuto chvíli však nevím, jestli a jak ji dokáže využít ve prospěch kultury a umění této země. Jistě bude pro ČSSD vhodným politikem ve vládě, to však nemusí být zárukou pro samotný prostor kultury, pokud nepochopí, že potřebuje k sobě fundované jedince, kteří se v naší kultuře respektovaně a dlouhodobě projevují,“ uvedl David.

Nový šéf resortu by měl podle něj umět nebojácně transformovat i současnou strukturu ministerstva, „jinak bude jen dobrým úředníkem, ale ne dobrým ministrem kultury“. David doufá, že nový ministr kultury nebude „devótní k hradní politice“ a jako jeden z prvních kroků by prý měl zrušit výběrové řízení na ředitele Národní galerie Praha, které vypsal Staněk poslední den ve své funkci.

„Pana Zaorálka znám jako ministra zahraničí, což je věc, které nerozumím. Ale pozici, kterou držel a ve které pokračuje pan Petříček, je mi sympatická,“ řekl předseda Českého PEN klubu Jiří Dědeček.