Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Obavy se naplnily: Čápi na Opavsku byli otráveni jedem, který měl vyhubit jen hraboše

Obavy se naplnily: Čápi na Opavsku byli otráveni jedem, který měl vyhubit jen hraboše
Zdroj: facebook - Petr Orel
strašné
Na Opavsku byli nalezeni dva mrtví čápi. Nyní bylo potvrzeno, že byli otráveni přípravkem Stutox II. Jed má zabránit hrabošům v poničení zemědělské půdy, namísto toho hubí i jiná zvířata. To, před čím odborníci varovali, se bohužel stalo skutečností.

Na internetu se objevila velmi nepříjemná zpráva o úhynu dvou čápů na Opavsku. S informací přišla Záchranná stanice a Dům přírody Poodří, Bartošovice, která se o mrtvých čápech dozvěděla telefonicky. V bezprostřední blízkosti zobáku jednoho z čápů leželi na zemi i uhynulí hraboši.

Záchranná stanice odeslala uhynulé čápy na vyšetření do Státního veterinárního ústavu v Olomouci a objednala si zjištění příčiny úhynu. Výsledek hovoří jasně. Čápi byli otráveni, v jejich žaludku byla nalezena stopa chemických prvků, na jejichž bázi funguje jed Stutox II. Tento přípravek má zabránit šíření hrabošů, ale zabíjí i ostatní zvířata. Bylo objeveno i několik desítek mrtvých zajíců a bažantů.

"Ministerstvo zemědělství společně s ÚKZÚZem (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský) hájilo názor Agrární komory a Zemědělského svazu, kteří 'bubnovali' na poplach, a považovali (možná stále považují) plošnou aplikaci tohoto jedu za zcela nezbytnou, jinak že nastane zcela neskutečná pohroma pro naše zemědělství," informoval Petr Orel. Sám si ale myslí, že je to nesmysl. Podle něho si totiž příroda s vyšším výskytem hrabošů poradí sama. "Tak, jak rychle populace naroste, obdobně pak zase rychle klesá. U nás v záchranné stanici jsme v letošním roce zaznamenali poměrně rekordní příjem mláďat běžných druhů sov jako kalous ušatý či puštík obecný nebo třeba také poštolek obecných. To je důkazem toho, že sama příroda reaguje na změny v potravním řetězci," popisoval situaci Orel.

Ačkoli ochranáři přírody i ministerstvo životního prostředí varovali o tom, jaká rizika nese schválení používaní jedu Stutox II, ministerstvo zemědělství na ně nedalo. Na životě jsou nyní ohroženi nejen draví ptáci, zajíci, srnci, bažanti ale i psi a kočky.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy