Absa Cape Epic 2019: sečteno a podtrženo aneb zajímavá čísla

Organizátoři březnového Cape Epic nyní zveřejnili zajímavá čísla letošního ročníku nejsledovanějšího závodu MTB...

Autor: Jan Němec
Absa Cape Epic 2019: sečteno a podtrženo aneb zajímavá čísla

 


Ročník 2019 závodu Absa Cape Epic se zapíše jako rekordní. Jezdci v něm museli překonat více metrů stoupání na kilometr, než kdykoliv dříve. Také překonal rekord ve sledovanosti, neboť v těch osmi dnech, kdy se jede, si fanoušci horských kol naladili jeho živé vysílání 1,5milionkrát. To jsou ale jen statistiky pro titulek, aby člověka upoutaly. Pojďte se s námi podívat detailněji na pár nejzajímavějších číselných hodnot z tohoto závodu.

Z 1380 jezdců, kteří se v kampusu University of Cape Town postavili na start, jich medaili za úspěšné dojetí celého závodu ve Val de Vie Estate dostalo 1273. To znamená, že závod dokončilo 92 % jezdců. V osmi procentech těch, kteří se do cíle nedostali, také zůstal zachycen i nejvyšší počet českých účastníků - cílovou bránou ve Val de Vie neprojel Jaroslav Kulhavý, Matouš Ulman a dvojice bikerů ze Sazovic: Jaroslav Doležel a Pavel Miklík. Historický průměr úspěšných finišmanů činí 86 % (2004 – 2018), což naznačuje, že navzdory převýšení a výjezdům byla všeobecná míra připravenosti na závod vyšší než kdy dříve. Pravda je dokonce taková, že procento cyklistů, kteří závod v roce 2019 dokončili, bylo nejvyšší, o jeden procentní bod vyšší než v roce předchozím. Přesto však byla průměrná rychlost poslední dvojice v cíli – Daniela Scheniuka a Rona Dagana z týmu Lazy Tsfonim – nejnižší od roku 2014, od kdy se záznamy o průměrné rychlosti vedou: 11 km/h. Tato průměrná rychlost se rovnala celkem 57:37.27,4 hodinám v sedle a stačila tomuto týmu, jenž přicestoval z Izraele, k tomu, aby si vydobyl své místo v Knize legend.


Purito alias Joaquim Rodriguez a Jose Antonio Hermida spolu s dalšími Španěly tvořili celých 10 % startovního pole...

Úžasné procento závodníků, kteří letos doputovali až do cíle, rovněž znamenalo, že klub závodníků Amabubesi Finisher Club, kteří dokončili tři a více závody Absa Cape Epic, narostlo o 164. Celkově jich tak nyní je 1518 včetně 4 Čechů: Tomáš Přibyl, Kristián Hynek, Jaroslav Kulhavý, Otta Matoušek a Jan Gábriš. Pokud bychom se podívali na to, které země jsou tu zastoupeny, zjistili bychom, že mezi jezdci na startu i v cíli dominují místní bikeři: JAR je tedy nejčastěji zastoupenou zemí v závodě. Druhým nejčastěji zastoupeným státem byl ten, jehož občanem je José Antonio Hermida. Ten a jeho španělští kolegové tvoří 10 % pole. Tradiční země horských cyklistů, Švýcarsko, je na třetím místě a může se pochlubit 6 % z celkového počtu jezdců na tomto závodě startujících. Čechů jelo deset, stejně jako Kanaďanů nebo Rakušanů!

Čechů se letos na start postavilo celkem 10, z tohoto počtu ale dokončila jediná česká dvojice David Hromada a Jan Gábriš...


Cyklistika je už dlouho bitevním kolbištěm, v němž přicházejí namísto zbraní ke slovu technologie. Horská kola a Absa Cape Epic v tom nejsou výjimkou. 57 % startovního pole si na dobrodružství na tomto nezkrotném africkém MTB závodě opatřuje nová kola,  a 12 % závodníků uvádí, že jejich kola mají hodnotu mezi 100 000 – 110 000 randů (150 000 – 170 000 Kč)! A není vůbec překvapivé, že v roce 2019 vzrostl počet jezdců za celoodpružených kolech z 94 % na 96 %.

Co se pohonu týče, tak zde dominovala značka Sram, se kterou byste se setkali na výrazných 76 % kolech v závodě. Na otázku, zda jet jedno-, dvou- či trojpřevodník, měli účastnící jasnou odpověď: jednopřevodník zvítězil, neboť jej vozilo 88 % jezdců, kteří se na těch 624 km a 16 650 výškových metrů spoléhali maximálně na dvanáct rychlostí. Abychom si mohli dát věci do souvislostí: závodníky se třemi převodníky bychom napočítali doslova na prstech dvou rukou. Bylo jich 8.

Vítězný bike Scott Spark RC World Cup Nino Schurtera

 


Závodní stroje elitních bikerů Cape Epic 2019

Jak vám dosvědčí každý jezdec, kvalitní brýle jsou víc než jen nějaký funkční doplněk. Značkou, po které závodníci sáhli nejčastěji, bylo Oakley. Právě značka s velkým O na straničkách poskytovala dobré vidění (a body za styl) 58 % všech párů očí, které četly terén trailů, na nichž se Cape Epic jede.

Ovšem tu nejtvrdší bitvu mezi sebou sváděli výrobci samotných kol. Už třetí rok v řadě jim vévodila značka Specialized, kdy velké červené S se skvělo na hlavové trubce téměř třetiny všech kol v pelotonu. Druhé místo zaujala značka Scott, bronz by putoval do Cannondale. Je zajímavé, že právě tyto tři značky měly také největší počet vítězů v jednotlivých kategoriích a držitelů speciálních dresů.


Annika Langvad a Anne van der Breggen byly zářným příkladem nejzastoupenějších značek: Specialized, Sram, Oakley 

Oliver Munnik a jeho ekipa 11 % staromilců, kteří tvrdošíjně odmítají sporttestery a cyklocomputery s GPS, byli letos ve výrazné menšině. 89 % celého startovního pole během přípravy na letošní Absa Cape Epic využívalo jak „tepák“, tak i GPS zařízení. Powermetry už ale nebyly tak četným výskytem; svůj trénink postavilo na údajích z wattmetru 54 % borců, a rok 2019 se tak stal vůbec prvním rokem, kdy počet wattmetrů přesáhl hranici 50 %.

Dívat se na údaje poskytnuté jezdci před samotnou akcí a po ní je vždy neskutečně zajímavým aspektem analýzy závodu Absa Cape Epic; tyto informace nám umožňují přizpůsobit nabídku a navnadí nás k tomu, abychom spekulovali, co že nám přinese další ročník. První informace se dozvíme už 5. září, kdy bude odhalena trasa ročníku 2020.

Přečteno - 3976x Tagy: cape epic
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Týmy a klubyKulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
    Kulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
  2. Týmy a klubyTým Buff Megamo se vrací ke Cape Epic ve videu "Fighting for a dream"
    Tým Buff Megamo se vrací ke Cape Epic ve videu "Fighting for a dream"
  3. ZávodyFotogalerie: Cape Epic 2024
    Fotogalerie: Cape Epic 2024
  4. PreviewVítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
    Vítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
  5. Ostatní závodyZávěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem
    Závěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem
  6. Ostatní závodyCape Epic 2024: vyhraná 6. etapa je pojistka "žluťáku" Beerse s Grottsem
    Cape Epic 2024: vyhraná 6. etapa je pojistka "žluťáku" Beerse s Grottsem

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744