Letos si navíc pořadatelé připravili také bohatý doprovodný program, včetně veřejné jízdy na záchranu přírody, skákadel, fitness zóny nebo dopravních soutěží s Městskou policií a BESIPem.

V sobotu 24. srpna se pojede tradiční večerní kritérium na Hlavní třídě v Ostravě-Porubě za účasti nejlepších českých závodníků kategorie Elite. Příležitost poměřit své síly ale dostanou také příchozí, mládež a ženy v rámci TECHNISERV CUPu, jejichž závody budou předcházet hlavnímu večernímu programu.

Druhý den závodníci naváží silničním závodem v nedaleké Slatině, který je zařazený do kalendáře ŠKODA CUPu jako jeho předposlední zastávka. Pohárový závod, už třináctý, to bude také pro mládež a ženy.

"Je to velká cyklistická událost pro závodníky i diváky. Těšíme se na všechny jak na okruhu v Porubě, kde si trať mohou ve veřejném závodě vyzkoušet i příchozí, tak ve Slatině a okolních obcích, kde budou registrovaní závodníci všech kategorií bojovat o umístění v Českém poháru. Je to předposlední kolo a jde o hodně," říká Vítězslav Dostál ředitel Memoriálu Jana Veselého, který sám na kole objel celou zeměkouli.

Pohárový závod povede po 24,1 kilometru dlouhém a profilově náročném okruhu, celkem závodníci zdolají 168,7 kilometrů.

Určitě stojí za to přijet fandit nebo jen prostě vyjít před dům v době průjezd závodu,“ říká předseda Organizačního výboru akce Oldřich Zvolánek. „Jsme si vědomi, že závod působí určité komplikace v dopravě. Ale věříme, že jsme na vše ve spolupráci s policií, vedením jednotlivých obcí, dopravci i pořadatelskou službou dobře připraveni tak, aby se celý závod stal výjimečným sportovním a společenským zážitkem,“ dodává Zvolánek. 

Podle předběžné startovní listiny se ve Slatině sejde kompletní česká špička v čele s vedoucím týmem Topforex-Lapierre a nejúspěšnějším českým týmem Elkov Author v čele s průběžně vedoucím závodníkem celkového pořadí Dominikem Neumanem.

Oba víkendové dny budou nesmírně atraktivní pro aktivní sportovce i diváky. Skvěle propojují vrcholové výkony v silniční cyklistice, s těmi rekreačními.  I letos totiž pokračuje projekt spolupráce pořadatelů se Záchrannou stanicí v Bartošovicích. Každý účastník veřejného závodu pro příchozí děti i dospělé „Jízda pro Plaváčka“, který zaplatí startovné ve výši 100 Kč, přispěje na záchranu vydry říční. Stačí si vzít koloběžku, trojkolku, odrážedlo nebo kolo a 24. 8. se registrovat na závod. Na Hlavní třídě v Ostravě-Porubě budou připraveny uzavřené okruhy v délce 1 200 metrů. Děti mají za úkol ujet tato kola tři a dospělí pak šest. Startovné je pro všechny stejné. Start závodu dětí je ve 13:00 hodin a dospělých pak ve 13:20.

Startovní listina ČP