Detektivní thriller Sever zahájí na ČT1 od 2. září

čtvrtek, 22. srpna 2019, 14:40 Aktuality, TV MediaGuru

Detektivní thriller z policejního prostředí, situovaný do severních Čech, zahájí ve vysílání ČT první zářijové pondělí.

Sever, foto: Česká televize

Sever, foto: Česká televize

První díl nového detektivního thrilleru Sever odvysílá Česká televize v pondělí 2. září od 20:00 na ČT1. Ve vysílání se pak bude objevovat vždy v pondělí večer. Dramatická série režírovaná Robertem Sedláčkem má šest dílů.

Hlavní role ztvárnili Jiří Mádl a Štěpán Benoni. Příběh vychází z prostředí policie. Obsahuje několik linií a překvapivých zvratů, které podle tvůrců umožňují poznat způsob fungování nejsilnější státní mocenské organizace ve všech jejích složkách. Autoři hledali inspiraci například v románech Arthura Haileyho (Letiště, Hotel, Večerní zprávy) a ve skutečném příběhu severočeského kriminalisty.

„V případě seriálu Sever tvoří žánr detektivky pouhou kostru. To hlavní je psychologicky pojatý příběh muže, který se rozhodl být policajtem. A narazil,“ říká kreativní producent Jan Lekeš.

Podle režiséra Roberta Sedláčka je Sever portrétem doby před devíti lety, kdy dvacet let od revoluce zavládla ve společnosti deziluze. „Když jste se podíval na nemocnici, tak jste věděl, že třetina peněz teče někomu do kapsy,“ popisuje Sedláček.

Hlavním hrdinou seriálu je inženýr Petr Svoboda (Jiří Mádl), který pracuje na stavebním odboru radnice. Poté, co se jako svědek brutální vraždy setkává se svým spolužákem z gymnázia (Štěpán Benoni), se rozhodne stát se kriminalistou.

Kromě hlavní korupční kauzy, která se line celým seriálem, řeší každý díl jeden konkrétní kriminální případ. Štáb natáčel od prosince minulého roku do letošního května v Teplicích, Bílině a Ústí nad Labem. „Byli jsme u některých skutečných událostí, které se staly na trase Bílina – Ústí nad Labem. Měli jsme možnost natáčet v autentických prostorách, kde se obdobné věci děly,“ dodal Sedláček.

-mav-