22. srpna 2019 • 18:33

Liga a FAČR ve při kvůli trestu pro Slavii. Baníkovci přijdou o výjezd

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Orgány FAČR a LFA došly k názorovému střetu ohledně trestů pro pražskou Slavii. Odvolací komise FAČR v úterý zrušila českému mistrovi podmíněné uzavření severní a jižní tribuny na dva zápasy. Disciplinární komise se proti tomuto rozhodnutí o dva dny později ohradila s tím, že disciplinární řád udělování více trestů nezakazuje a původní postup byl tedy zcela dle předpisů.



Tresty přišly za zápas s Olomoucí, kdy několik lidí slávistického kotle, přesunutého ze severu na jih, vhodilo světlice mezi příznivce Sigmy. Červenobílým byly původně podmínečně zavřené tribuny souběžně s uzavřením hlediště na zápas s Libercem a pokutou 250 tisíc korun.

Slavia po výtržnostech zpřísnila návštěvní řád a souhlasila s vyprázdněním tribun pro klání s Libercem a pokutou. Proti podmínečnému trestu se však odvolala. A úspěšně. 

"Není možné kombinovat u stejného druhu trestu více samostatných trestů a navíc trest podmíněně odložený a nepodmíněný, jak rozhodla disciplinární komise Ligové fotbalové asociace," potvrdil v prohlášení odvolacího orgánu předseda Jan Lego.

Situace možná ale nebude tak jednoduchá. Disciplinární komise LFA se ve čtvrtečním komuniké proti počínání Odvolací komise FAČR ohradila. "Rozhodnutí DK LFA ve věci klubu SK Slavia Praha bylo vydáno v souladu s Disciplinárním řádem FAČR. DŘ FAČR výslovně v § 14 umožňuje ukládání více trestů vedle sebe a nezakazuje ukládání stejného trestu v nepodmíněné i podmíněné podobě," stojí v prohlášení.

Ligová disciplinárka se odvolává na příklady, ve kterých podobně jedná Disciplinární komise UEFA. Tím posledním je případ z 2. předkola Evropské ligy, kdy fanoušci rumunského týmu Universitatea Craiova dělbuchem zranili rozhodčího. Klub dostal pokutu ve výši 60 tisíc eur (zhruba 1,5 milionu korun), stadion mu byl uzavřen na dva zápasy evropských pohárů s podmínkou, že v případě dalších problémů se trest prodlouží ze dvou klání na tři.

Slavia - Olomouc: Domácí fanoušci zakouřili Eden, světlice házeli i do kotle hostí
Video se připravuje ...

Disciplinární komise potrestala i Baník Ostrava za chování fanoušků při vyhrocených zápasech s Opavou a Spartou. Klub zaplatí pokutu 150 tisíc korun, baníkovci přijdou o příští výjezd na venkovní zápas, což je Jablonec, prázdný zůstane sektor hostů i v následujícím klání ostravského klubu na Spartě, k čemuž může dojít v nadstavbové části, popřípadě až v příští sezoně.

"Chování fanoušků klubu FC Baník Ostrava na obou venkovních utkáních bylo nepřijatelné. Použití a vhození pyrotechniky, ale především brutální napadení pořadatelské služby na utkání s klubem AC Sparta Praha, které vyústilo ve vážné zranění jednoho z pořadatelů, nebude ze strany DK LFA tolerováno a trest za takové chování se musí dotknout i fanoušků samotných,“ okomentoval předseda komise Richard Baček.

Šéf Baníku Václav Brabec uvedl, že klub se proti trestu odvolávat nebude. "Jakékoliv podobné násilné incidenty jsou zcela neakceptovatelné a my se vůči nim musíme jasně vymezit," uvedl na webu ostravského celku. "Stejně tak mi ale vadí provokace ze strany ochranky k fanouškům. A z videí a další dokumentace, kterou jsem mel možnost po utkání na Spartě vidět, je zjevné, že právě k tomu na Letné směrem k našim fanouškům docházelo. Myslím si, že ochranka je na stadionu kvůli zajištění bezpečnosti. A ne aby svým chováním fanoušky provokovala a riziko jakéhokoliv incidentu tím naopak zvyšovala," dodal Brabec.

Jeden zápas kvůli červeným kartám vynechají Oscar Dorley, Pavel Zavadil i Kamso Mara. Poslední jmenovaný navíc za nevhodné chování po obdržení karty zaplatí pokutu ve výši 30 tisíc korun.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud