Hlavní obsah

Česká posádka dosáhla na juniorský titul mistrů Evropy, rozhodl minimální rozdíl

Postarali se o historický úspěch. Česká posádka Filip Mareš - Jan Hloušek získala titul juniorských mistrů Evropy v rally. O jejím triumfu rozhodly tři desetiny sekundy, o které dokázala porazit třetího Brita Chrise Ingrama. Barum Czech rallye Zlín jinak poosmé v kariéře vyhrál tovární jezdec Škody Jan Kopecký.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Úspěšná česká posádka Filip Mareš (vpravo) a Jan Hloušek s vozem Škoda Fabia R5.

Článek

Měli před závěrečným podnikem domácího šampionátu a vrcholem evropského mistrovství jasný cíl. Porazit své největší rivaly Ingrama s Whitthockem a vybojovat titul mistrů Evropy do 28 let.

Posádka ACCR Czech Rally Teamu rozhodla až v závěrečné rychlostní zkoušce, když britského jezdce překonala a na nejcennější trofej dosavadní kariéry dosáhla s minimálním náskokem 0,3 vteřiny!

Kromě cenné trofeje Filip Mareš a Jan Hloušek od promotéra šampionátu získali také finanční prémii k využití na starty v dalších podnicích ERC.

„Pro nás oba zatím asi životní závod. V sázce bylo opravdu hodně a v souboji o titul v ERC1 Junior jsme si nedarovali ani metr. Za celou barumku nebyl rozestup mezi námi větší než 7,6 vteřiny a rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem byl nakonec minimální. Jsme skutečně šťastní," neskrývá nadšení Filip Mareš.

Cílem bylo podium v českém mistrovství

Barum rallye netradičně již o prázdninách ukončila český šampionát, neboť plánovaná říjnová Rallye Příbram byla už v květnu z ekonomických důvodů zrušena.

Druhé místo v závodě neznamená pro Mareše s Hlouškem jen úspěch v evropském šampionátu, ale také potvrzení pozice vicemistrů v domácím mistrovství.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Česká posádka Jan Kopecký a Pavel Dresler s vozem Škoda Fabia R5 Evo při Barum Czech rallye Zlín.

„Před sezonou bylo podium v českém mistrovství cílem celého týmu a věřím, že druhé místo je naplněním plánů," říká semčický jezdec a dodává: „Honza Hloušek mě všemi závody provedl bez jediné chyby a patří mu mé uznání a velký dík. Nic z toho by pak nebylo možné bez našich partnerů, v čele s Autoklubem ČR a silného zázemí týmu Romana Kresty. Jen díky tomu se teď můžeme s našimi skvělými fanoušky těšit z povedené barumky!"

Náročnou a složitou barumku ustáli

Mareš nejel úvodní dva evropské podniky, myšlenky na dobré umístění v Evropě proto přišly až později. „Filip s Honzou dokázali skvěle zúročit celou loňskou sezonu, postupovali přesně podle plánu a všechny naše rady dokázali využít ve svůj prospěch. A moc mě těší, že náročnou a složitou barumku ustáli. Což ale platí i pro Chrise Ingrama. Oba jeli skvěle a extrémně vyrovnaně, o čemž svědčí i konečný časový rozestup v cíli, gratuluje celému týmu Roman Kresta.

„Letošní barumka byla mimořádně napínavá až do samého konce. Málokdo pamatuje, aby se o titulu juniorského mistra Evropy rozhodovalo v řádu desetin vteřiny na poslední rychlostní zkoušce. Drama, které si všichni fanoušci museli nesmírně užít. Filip s Honzou si titul opravdu vybojovali a já jim k velkému úspěchu gratuluji," dodává Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR.

Reklama

Související témata: