InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Ministr zemědělství na výstavě Země živitelka: Zemědělství musí přejít od kvantity ke kvalitě

22.08.2019
Přes 560 vystavovatelů z více než 20 zemí se účastní mezinárodního agrosalonu Země živitelka, který se letos koná s podtitulem Výzvy českého zemědělství. Jeho 46. ročník dnes na Výstavišti v Českých Budějovicích spolu s vedoucími představiteli České republiky zahájil ministr zemědělství Miroslav Toman. Země živitelka je největší výstavou zaměřující se na zemědělský sektor napříč všemi jeho obory nejen v Česku, ale i na Slovensku. Potrvá do 27. srpna.
Ministr zemědělství Miroslav Toman | Foto Úřad vlády ČR
"Českobudějovický agrosalon je jednou z mála možností, jak lidem ukázat, že zemědělci hospodaří s respektem ke krajině a představit jim kvalitní české potraviny, které jsou produktem našich polí a stájí. Letos má podtitul Výzvy českého zemědělství, což je myslím na místě. Hlavním zájmem všech zemědělců je totiž hospodařit šetrně, udržitelně a produkovat kvalitní a bezpečné potraviny. Na druhé straně často dostávají z různých stran rady, co vše udělali špatně, což ale v danou chvíli krizi skutečně nevyřeší," řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

V souvislosti s dlouhotrvajícím suchem ministr Toman hovořil o nezbytnosti přizpůsobit se změnám, ať už jde o proměny klimatu, nebo celospolečenské požadavky na zemědělství. "To už se nebude zaměřovat pouze na zajištění dostatečného množství potravin pro naše obyvatele, ale musí se zaměřit i na vliv, který má zemědělství pro stav půdy, zadržení vody v krajině či biodiverzitu. Zjednodušeně by se dalo říct, že zemědělství musí přejít od kvantity ke kvalitě, a to vše s využitím moderních technologií. A v tom musíme zemědělce podpořit i finančně," uvedl Miroslav Toman.

Výstavu Země živitelka využije ministr zemědělství Miroslav Toman k různým jednáním se zástupci zemědělských organizací o aktuálních tématech jako je například sucho, Program rozvoje venkova či Společná zemědělská politika. Zúčastní se jednání představenstva a dozorčí rady Agrární komory ČR, stejně jako konference, kterou komora věnuje stavu vyjednávání reformy Společné zemědělské politiky po roce 2020. V sobotu zahájí Národní dožínky a odpoledne vystoupí na konferenci Voda v krajině 21. století, kterou Ministerstvo zemědělství pořádá.

Ve stánku Ministerstva zemědělství (MZe) o rozloze 120 m2 v Pavilonu T1 se mohou návštěvníci seznámit s prací například Odboru zemědělských komodit, Odboru bezpečnosti potravin, Odboru potravinářského a Odboru environmentálních podpor Programu rozvoje venkova. Na veletrhu se představují i organizace podřízené Ministerstvu zemědělství, mj. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) a Ústav zemědělské ekonomiky a informací.

Zástupci těchto organizací budou poskytovat informace veřejnosti včetně informačních materiálů, ÚKZUZ i poradenství v ochraně rostlin a prezentaci chorob a škůdců. Děti i dospělí si mohou udělat vědomostní kvíz v poznávání osiva.

Svoje expozice má na výstavě Země živitelka Státní zemědělský intervenční fond, a to stánek Klasa, stánek Regionální potravina a stánek Ekologického zemědělství a biopotravin. Představí se také Celostátní síť pro venkov.

Dnes odpoledne předá ministr Miroslav Toman "Cenu ministra zemědělství pro mladé vědecké pracovníky za rok 2019" a také "Cenu ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek za rok 2019". Zítra budou předána Ocenění rodinným firmám a farmám za přínos regionu.
Zdroj: MZ ČR

Další články z rubriky Domácí

CzechInvest začíná spolupracovat s padesátkou nových startupů v projektu Technologická inkubace

V rámci druhé výzvy projektu Technologická inkubace agentura CzechInvest podpoří 53 startupů částkou přes 135,5 milionu korun. Převládá oblast umělé inteligence a kreativní ...

Greenpeace: Evropské banky vložily 256 miliard eur do firem, které ničí přírodu a klima

Podle nové analýzy půjčily evropské banky od uzavření Pařížské dohody o klimatu v roce 2015 přibližně 256 miliard eur (přes 6,4 biliónu korun) společn ...

Suroviny a recyklovatelné materiály zbytečně končí na skládkách a ve spalovnách

Arnika varuje před zvyšujícím se tempem, v jakém v poslední době přibývají v České republice plány na stavbu spaloven (či takzvaných "zařízení na ener ...

MŠMT: Novela zákona o vysokých školách zlepšuje podmínky pro studium doktorandů

Vláda schválila novelu zákona o vysokých školách, kterou předložil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek spolu s ministryní pro vědu, vý ...

Vláda rozšířila sankční seznam a schválila další příspěvek České republiky na podporu Ukrajiny

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem ve výši 1,2násobku minimální mzdy. Počítá s ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »