Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Odvolání v Zadehově kauze začne soud projednávat začátkem září

Česko

  8:25
Brno - Odvolání v případu ovlivňování svědků v takzvané kauze Zadeh začne Krajský soud v Brně projednávat první zářijový týden. ČTK to řekla mluvčí krajského soudu Eva Angyalossy. V plánu je zatím blok tří jednacích dní. Městský soud v Brně poslal Shahrama Abdullaha Zadeha za ovlivňování svědků v kauze daňových úniků, v níž je hlavním obviněným, do vězení na 3,5 roku.

Íránec s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh. foto: Anna Vavríková, MAFRA

Čtyři další obžalovaní dostali podmíněné tresty. Odvolal se státní zástupce a čtyři obžalovaní.

Zadeh dostal za ovlivňování svědků 3,5 roku, soud mu ukončil vazbu

Íránského podnikatele s českým občanstvím městský soud na začátku března potrestal za křivé obvinění, nadržování a podplácení. Před soudem stáli také Eva Halamková, advokáti Ondřej Kučera a Záviš Löffelmann, bývalý policista Jan Šebek a Martin Veselý. Podle státního zastupitelství se na popud Zadeha snažili, aby někteří svědci v Zadehově trestní věci vedené u krajského soudu vypověděli nepravdivě v neprospěch obžaloby. Dalším cílem bylo podle zastupitelství to, aby byli křivě obviněni policisté, případně pracovníci justice.

Halamková a Löffelmann dostali trest 20 měsíců s podmíněným odkladem na 2,5 roku, Šebek 20 měsíců s odkladem na tři roky. Kučera dostal trest 28 měsíců s odkladem na tři roky. Veselý odešel bez trestu vzhledem k tomu, že ho loni Krajský soud v Praze odsoudil k trestu vězení v nesouvisejícím případě. Odvolání ve věci krajský soud naplánoval na 4. až 6. září.

Zadeh sám už dříve označil trestní řízení za komedii a soud za brněnskou justiční mafii. Obžalobu označil za nesmysl. Jeho a dalších 14 lidí v hlavní kauze státní zastupitelství viní z daňových úniků. Jsou podezřelí z toho, že šidili stát při dovozu pohonných hmot do Česka, celková škoda je 2,5 miliardy korun. Hlavní líčení v této věci se protahuje, rozsudek by mohl zaznít podle odhadu předsedy senátu na konci roku či v roce 2020.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!