Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Policie zatkla exnáměstka rozvědky Blahuta, obvinila jej z podvodu a zneužití pravomoci

Sídlo ÚZSI v Praze-Kobylisích foto: ŠJů/Wikimedia

PRAHA - Policie v pátek obvinila bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeňka Blahuta z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s hospodařením úřadu. O obvinění v pátek informovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ), Česká televize poté uvedla, že se zahájení trestního stíhání týká právě Blahuta. Policie u něho provádí domovní prohlídku a je vyslýchán.
  10:32aktualizováno  14:34

Chovance čeká výslech kvůli aféře v rozvědce. Exministra se chtějí vyšetřovatelé ptát na stamiliony

Mladá fronta Dnes poté původně uvedla, že detektivové současně zadrželi i exministra vnitra Milana Chovance, který Blahuta uvedl do funkce, a bývalého ředitele ÚZSI Jiřího Šaška, následně však napsala, že oba dva své zadržení dementovali. „Jsem od rána doma a nikdo tady nebyl,“ řekl novinářům Chovanec před svým bydlištěm v Plzni. „Není to tak, nejsem zadržen ani vyslýchán,“ řekl Šašek Deníku N.

Nyní dementovanou informaci o zásahu u exministra přinesla i Česká televize.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) novinářům řekl, že konkrétní případ komentovat nemůže. „Za ministerstvo mohu říci, že dlouhodobě poskytujeme součinnost orgánům činným v trestním řízení a stejně tak je poskytuje i civilní rozvědka,“ uvedl. Zdůraznil, že v současnosti je ÚZSI v pořádku. „Po mém nástupu došlo k výměně de facto všech klíčových vedoucích představitelů. Rozvědka má nového ředitele, jsou tam noví náměstci, nikdo, kdo je spojen s tou vyšetřovanou kauzou, už není ve vedení civilní rozvědky,“ dodal.

„Vrchní státní zastupitelství v Praze sděluje, že státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze zahájil dnešního dne pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Praze v souvislosti s trestním oznámením týkajícím se hospodaření ÚZSI trestní stíhání jedné osoby pro zločiny podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby,“ uvedl Marek Bodlák z VSZ. Státní zástupce dodal, že další informace nelze poskytnout kvůli utajení.

Případ možná souvisí s nákupem ‚Agát‘

V minulosti se Bodlák zabýval kauzou nákupu několika odposlouchávacích zařízení Agáta. Ty měly být nakoupeny za přemrštěnou částku, podle informací LN z důvěryhodného zdroje z bezpečnostní komunity se problematické finanční transakce týkaly výdajů za zhruba tři čtvrtě miliardy korun.

„Dříve Agáta dokázala zjistit informace o čísle telefonu a telefonních SIM kartách. Například policii sloužila k ustanovení anonymního čísla telefonu v určitém prostoru. Dnes tato zařízení umí provádět odposlechy, zachytávat a měnit SMS zprávy i rušit šifrované datové toky,“ upozornil loni na jaře Jiří Schmidt ze společnosti Probin, která se zabývá ochranou před odposlechy.

„Vidím protiprávní jednání ve schválení nákupu majetku za nepřiměřenou cenu. V rozhodnutí o realizaci činnosti, která nespadá do působnosti úřadu a je v rozporu s právními předpisy. V uzavření smlouvy o nákupu majetku bez oprávnění, přičemž doposud není zřejmé, jak byly tyto prostředky použity a zda vůbec byl tento majetek nakoupen,“ vypočetl zásadní nedostatky tehdejší ministr vnitra Lubomír Metnar.

Blahut byl náměstkem civilní rozvědky do loňského ledna. Šašek byl zproštěn výkonu služby loni v květnu, právě kvůli prověřování hospodaření úřadu. 

Pochybení se údajně týkala let 2015 až 2017. Metnar loni řekl, že vznikla škoda velkého rozsahu. Znaky protiprávního jednání mělo podle Metnara schválení nákupu majetku za nepřiměřenou cenu. Panují také podle něj pochybnosti, zda byl zaplacený majetek vůbec nakupován.

Úřad pro zahraniční styky a informace se zabývá informacemi, které pocházejí ze zahraničí. Může je ale sbírat i na českém území. Na rozdíl od Bezpečnostní informační služby (BIS) a Vojenského zpravodajství (VZ) například nesmí pořizovat odposlechy.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!