Umím vyjít i s čertem. Ale nejsem jen hodný, říká trenér Slunety

  13:46
Pořád je ve věku, kdy by mohl ligové palubovky brázdit v teniskách. Ovšem Antonín Pištecký má za sebou v basketbalovém Ústí první tři roky jako hlavní trenér a další tři sezony před sebou; novou smlouvu se Slunetou podepsal v březnu.

Antonín Pištěcký, trenér Ústí nad Labem | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

„Dělat tuhle práci, člověk nemůže být normální,“ pousmál se pětatřicetiletý kouč, který sám ligu hrál v Děčíně a doma v Ústí.

Jaké byly vaše první tři roky?
Upřímně - tušil jsem, že možnost vést mužstvo jako hlavní trenér v budoucnu dostanu, ale netušil jsem, že takhle brzo. Bral jsem ji před třemi lety, protože Martin Stavěl se rozhodl skončit. Já jsem tu šanci přijal, protože jsem si věřil, že budu schopný ligový tým vést. Kdybych si nevěřil, tak bych byl blázen, abych to vzal. Prostě jsem si věřil, že to zvládnu, byť mi dost lidí okolo i některých mých blízkých říkalo, že jsem na to moc hodný.

Rozmlouvali vám to?
Někteří se mi snažili říct, ať to nedělám. A vidíte, na jaře jsem dostal nabídku na další tři roky, pro mě to je důkaz minimálně toho, že si váží mé práce a počítají se mnou do budoucna. Samozřejmě, ze srandy můžu říct, že třeba nesehnali nikoho, kdo by to dělal. Ale doufám, že to takhle není. Jsem rád, že jsem zůstal v Ústí, přece jen jsem Ústečák a mám tu rodinu. Když jsme byli na 3. místě, někteří to brali jako automatické, ale tak to není, ty výsledky nejsou automatické. Velký dík patří klubu, že jsem dostal šanci.

Inspiruje vás trenérská dlouhověkost Pavla Budínského? V Děčíně vydržel patnáct let.
Já takhle fakt nepřemýšlím. Mám v kanceláři na nástěnce tabulku, abych viděl, s kým hrajeme. Takže nekoukám daleko, jen na příští zápasy. Je otázka, být takhle dlouho na jednom místě. Musíte umět vyhodnotit situaci. Jde o vzájemnou komunikaci mezi hráčem a týmem, a pokud tady budou někteří hráči se mnou šest let, asi si můžeme začít lézt na nervy. Ale já to nevím. Také si myslím, že tohle je potřeba řešit každý rok. I výsledky. Protože podepsat tříletou smlouvu neznamená, že tady příští Vánoce budu, to si řekněme upřímně. Příští rok můžu dělat úplně něco jiného.

Ústecký trenér Antonín Pištěcký se obrací na své hráče.
Ústecká lavička slaví, zleva generální manažer Tomáš Hrubý, kouč Antonín...
Ústecký trenér Antonín Pištěcký během zápasu s Děčínem

Jak na Budínského vzpomínáte?
Hrál jsem pod ním necelé čtyři roky. Jako basketbalového trenéra ho uznávám hodně. Trenéři vás ovlivňují. V pozitivním i negativním smyslu. Měl jsem představu, s jakou jsem to chtěl dělat. A bral jsem si z trenérů, pod kterými jsem hrál - ať už mládežnických, reprezentačních, nebo z profesionálních klubů -, věci, které se mi líbily a nelíbily. A já si udělal obrázek, jak chci fungovat já. Ale žádný trenérský mustr neexistuje. Kdyby byl, to by byla hrozná nuda, všichni by byli podle návodu dobří.

Jste tedy spíš cukr než bič?
Můžete mít natrénováno, jak chcete, mít hráče kvalitní, jak chcete. Ale pokud není pohoda v šatně, tak ani kluci v pohodě nebudou. Psychika podle mě dělá víc než fyzická připravenost. Můžete mít výborné atlety, výborné střelce, ale když nebudou psychicky srovnaní a nebude to v šatně fungovat týmově, tak to prostě dobré nebude. Nevadí mi prohrát, ale špatný přístup ano. To vždycky. Jsou situace, kdy na hráče umím vylítnout a být hnusný. Ale člověk musí být hrozně opatrný právě z důvodu té psychiky. Což rozhodně neznamená, že jsem hodnej a blbej.

Jste bez asistenta. Nebrzdí vás to, nebo vám to vyhovuje?
Já ho nikdy neměl, tak nevím. Všechno je o penězích. Přijít sem asistent, který by měl pomoct, bude muset být zaplacený. Bavíme se tedy už o rozpočtu. Pokud by měl přijít někdo mladý, pomáhat a růst, nebránili bychom se tomu. Ale profík asistent by dneska stál tolik peněz, že by víceméně asi bylo zbytečné, abych tady já byl. Jasně, na lavičkách Nymburku, Pardubic je okolo šesti sedmi lidí. Ale já nemám problém s tím, že jsem sám. Všechno, co zkazím, tak zkazím já, co udělám dobře, udělám dobře já.

Ústecký trenér Antonín Pištěcký

A když omarodíte?
To neexistuje! Já za ty tři roky chyběl asi jen na třech trénincích. Dvakrát, že jsem byl hodně nemocný. A jednou, když se mi narodil syn. Tak jsem si dovolil odskočit na oslavu. Kdyby k marodění došlo, mám takový vztah s kluky, že by ten trénink v pohodě zmákli. Jsou tady zkušení borci. Třeba Pavel Houška. Anebo loni Filip Šmíd a David Šteffel.

Jak fungujete s generálním manažerem Tomášem Hrubým?
No tak, že jsem podepsal smlouvu na další tři roky. Samozřejmě není všechno jen růžové, válčíme spolu, máme na spoustu věcí různé názory. Ale známe se dlouho a naučili jsme se spolu vycházet. Funguje to jako normální manželství, to je stejné. Vycházíme velice slušně, ale když spolu nesouhlasíme, jsme schopni problém řešit. My oba umíme vyjít i s čertem. Já jsem ten klidnější, on je ten čertík, to je jasné. Ale zvládáme to.

Vlastně už trénujete šestý rok, není to v pětatřiceti hodně?
Mám za sebou šestou sezonu, tři roky jsem pracoval po boku Martina Stavěla, čerpal jsem zkušenosti a nahlížel na basket z jiného úhlu. Když tam člověk sedí jako asistent, nehoní se mu věci v hlavě co hlavnímu trenérovi.

Umíte si představit, že budete trénovat ještě za dvacet let?
Uvidím, jestli to zvládnu zdravotně. Fakt to občas není sranda. Psychicky je to hodně náročné. S tím jsem do toho šel. Ale kdo ví, jak na tom budou týmové sporty finančně za pět deset let. Pere se s tím celá republika, s podporou týmových sportů. Kdoví, jak to bude v Ústí. Je tady majitel Petr Bína, nevím, jestli bude mít i za pět deset let chuť basketbal podporovat. Ale já si umím představit, že to budu dělat dál. Chci se tomu věnovat, nebude-li to na úkor rodiny nebo zdraví.

Čelíte tlaku, který na trenéra je velký, třeba tak, že si před zápasem dáte štamprle?
Všichni vědí, že já si jednou za čas rád zajdu na pivo. To lhát nebudu, můj vztah k tomu není vůbec špatný. A je to způsob, jak vypnout. Ale člověk musí vědět, že druhý den nemusíte dělat videa, chodit do práce. Možná to bude znít blbě, ale pro mě je basket fakt rodina. Večer ani nespím, a je jedno, jestli vyhrajete, nebo prohrajete. Člověk si pořád v hlavě přemílá ten zápas. Proto mi vyhovuje řídit, když jedeme z utkání. Já bych mohl odřídit tisíc kilometrů a nepotřeboval bych kafe ani energeťák, protože jak je člověk toho plný, jede a přemýšlí. To mají asi všichni trenéři stejné. Vážně obdivuju všechny trenéry, kteří to dělají dlouho, že se z toho nezbláznili. Dělat tuhle práci, člověk fakt nemůže být normální.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Adamuova show nestačila. Není čas na výmluvy, hlásí trenér Olomoucka

19. dubna 2024  8:30

Po dlouhých pěti letech nastoupili basketbalisté Olomoucka k zápasu extraligového play off. A ve...

Černá magie, gumová zeď, Batman Jedlička. Italská media Plzeň chválí

19. dubna 2024  8:29

Fotbalisté Plzně toho sice směrem dopředu moc nepředvedli, slov uznání se však dočkali. Italský...

Zatím to vypadá, že na tom jsme dobře, říká trenér hradeckých cyklistů Fiala

19. dubna 2024  8:15

Mají za sebou necelé dva měsíce závodění v hodně obměněném složení oproti minulým sezonám. A před...

Klapka slavil premiérový gól v NHL, Dostál vychytal výhru nad Vegas

19. dubna 2024  7:19,  aktualizováno  8:10

Finální hrací den základní části hokejové NHL se dočkal své premiérové trefy v soutěži z farmy...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...