Hlavní obsah

Maláčová po sedmi hodinách vytáhla ze Schillerové 5,9 miliardy navíc

Novinky, zpe
Praha

Celkem sedm hodin. Tak dlouho trvalo jednání šéfky státní kasy Aleny Schillerové (za ANO) s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD) o rozpočtu jejího resortu na příští rok. Maláčová původně požadovala 11,7 miliardy navíc, nakonec dostane 5,9 miliardy.

Foto: Novinky

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD, vlevo).

Článek

„Máme s paní ministryní dohodu na podobě rozpočtu na příští rok na tom, jak dofinancovat požadavky ministerstva práce a sociálních věcí,“ uvedla Maláčová.

Ministerstvo práce dostane 5,9 miliardy navíc do rozpočtu pro příští rok. Ještě letos ministryně financí Schillerová uvolní pro resort práce a sociálních věcí 800 milionů na IT systémy.

Maláčová uvedla, že její resort by potřeboval ještě 1,3 miliardy korun na navýšení platů, zajištění kybernetické bezpečnosti a realizaci investičních pobídek. O této částce budou ministryně jednat až příští rok.

„Potvrzuji, že rozpočet ministerstva práce a sociálních věcí bude navýšen přesně o 5 miliard a 901 milionů. Příští týden proběhne debata o IT, jsem připravena ještě v rozpočtu 2019 uvolnit z obsluhy státního dluhu 800 milionů korun,“ zhodnotila výsledky Schillerová.

Slušný kompromis, hodnotí to Maláčová

Původně chtěla Maláčová 11,7 miliardy. Takovou částku ale od začátku Schillerová označovala za nereálnou.

Kompromis na 5,9 miliardy prý Maláčové stačí. „Budeme muset velmi pečlivě hospodařit příští rok s každou korunou, nebude to pro nás jednoduché, ale tento výsledek považuji za slušný kompromis,“ uvedla.

Ministryně spolu jednaly už v úterý, ani po pětihodinové debatě se ale k ničemu nedobraly. V pátek jednání pokračovalo a trvalo zhruba dvě hodiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám