Předsednictvo ČSSD odhlasovalo setrvání strany ve vládě. Pro odchod byla čtvrtina přítomných

Předsednictvo ČSSD odhlasovalo v pátek setrvání strany ve vládě. Pro odchod bylo 11 členů ze 42 přítomných členů tohoto širšího vedení sociální demokracie. Poslanecký klub strany se zároveň postavil za předsedu strany Jana Hamáčka. Části sociálních demokratů se postup vedení strany ve sporu s prezidentem Milošem Zemanem nelíbí. Ústecká ČSSD i kvůli tomu vyzvala Hamáčka k rezignaci, ten to ale odmítá a podle ohlasů má podporu i většiny regionů.

Pro odchod z koaliční vlády s hnutím ANO podle Hamáčka nehlasoval nikdo z užšího stranického vedení.

Usnesení o odchodu z vlády na jednání předložili zástupci jihomoravské sociální demokracie. O opuštění kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO) již dříve mluvila také ústecká ČSSD. Jejich zástupcům vadilo, že vedení strany neprosadilo do čela ministerstva kultury svého kandidáta Michala Šmardu. Ten na kandidaturu tento týden rezignoval.

Místopředseda strany Roman Onderka, který do jihomoravské organizace náleží, novinářům řekl, že se hlasování zdržel. Zdůraznil ale, že zdržení v tomto případě také znamená nesouhlas s usnesením tak, jak bylo navrženo.

Klub stojí za Hamáčkem

Pozice sociální demokracie ve vládní koalici a situace kolem ministerstva kultury byly hlavními tématy jednání poslaneckého klubu. Poslanci ČSSD se shodli, že celý klub stojí za Hamáčkem jako předsedou strany. Konání v rámci prázdninové vládní krize Hamáčkovi podle předsedy poslaneckého klubu Jana Chvojky nikdo nevytkl.

Po jednání má Hamáček jistotu, že členů klubu je nadále patnáct, zůstává v něm i místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna, který se v posledních týdnech dostal do sporu s vedením strany poté, co prohlásil, že by podpořil kabinet ANO i po případném odchodu sociální demokracie z koalice. Zkritizoval také některé členy nejužšího vedení strany, především ministry zahraničí Tomáše Petříčka a práce a sociálních věcí Janu Maláčovou.

Ohlasy po jednání poslaneckého klubu ČSSD (zdroj: ČT24)

„Pravda je, že panu poslanci někteří členové klubu napsali v rámci prázdnin, že se jim jeho výroky nelíbí. Ale nebudeme pana Foldynu vylučovat, tato věc nebyla vůbec v jednání,“ uvedl Chvojka.

Podle Chvojky navíc nedal žádný z přítomných poslanců ČSSD najevo, že by chtěl z vlády vystoupit. „Žádný poslanec, který byl dnes na jednání klubu, a byli tam bez dvou omluvených poslanců všichni, nedal najevo, že by nějakým způsobem chtěl vystupovat z vlády,“ přiblížil. Před zasedáním klubu přitom Václav Votava nastínil, že by se na odpoledním jednání předsednictva ČSSD mohlo o odchodu z kabinetu znovu hlasovat.

„Informoval jsem poslance o aktuálním vývoji a poslanecký klub mi vyjádřil podporu,“ konstatoval Hamáček při příchodu na zasedání stranického předsednictva v pražském Lidovém domě. „Po jednání mám jistotu, že je nás stále patnáct. Je evidentní, že i Jaroslav Foldyna zůstává členem poslaneckého klubu,“ dodal.

Poslanecký klub ČSSD se také podle předsedy klubu Chvojky usnesl, že nebude blokovat projednání ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana na půdě Poslanecké sněmovny. Dalšího zasedání klubu 10. září se pravděpodobně zúčastní senátoři Václav Láska a Tomáš Goláň (oba SEN 21), kteří se na textu žaloby podíleli. „Vyslechneme si jejich argumenty a pak se nějak rozhodneme,“ poznamenal šéf sociálnědemokratických
poslanců.

Politolog Bureš k situaci v ČSSD (zdroj: ČT24)

„Byli bychom rádi, aby se to projednalo, aby každý poslanec měl možnost hlasovat, případně vyjádřit svůj názor na mikrofon,“ dodal. Aby se senátní ústavní žaloba dostala k Ústavnímu soudu, musela by pro návrh hlasovat aspoň třípětinová většina, tedy nejméně 120 poslanců. Návrh žaloby je založen na tom, že Zeman podle jejích tvůrců svými skutky ústavu porušuje. Konkrétně se v návrhu prezidentovi vytýká osm případů jednání, od nečinnosti v případě jmenování či odvolání členů vlády po vystupování v rozporu s oficiální českou zahraniční politikou.

Změnu v čele sněmovního zahraničního výboru kvůli nominaci dosavadního předsedy Lubomíra Zaorálka na ministra kultury v pátek poslanci zásadně neřešili, podle Chvojky chtějí do dvou týdnů udělat rozhodnutí. „Ve finále to není jen o tom, že musíme nutně nominovat někoho znovu na místo předsedy zahraničního výboru. Může přijít v úvahu i to, že budeme chtít vyměnit vedení výboru za vedení jiného výboru. Je to věc dalšího jednání,“ doplnil.

Horké vládní léto

Kabinet podle Hamáčka zažil v souvislosti se sporem o výměnu ministra kultury i kvůli vyjednávání o rozpočtu horké léto. „Bylo by v zájmu sociální demokracie, abychom se soustředili na dotažení státního rozpočtu a na řízení jednotlivých ministerstev a neplánovali další horká léta,“ konstatoval. 

ČSSD řeší spor o ministra kultury (zdroj: ČT24)

Ústečtí sociální demokraté se tento týden usnesli, že by Hamáček měl kvůli potížím s výměnou ministra kultury i dalším pochybením odstoupit z čela strany. Navrhovat by podobné usnesení mohli na předsednictvu. „Je to setrvalý postoj Ústeckého kraje, oni byli vždy proti vládě a dělají vše pro to, abychom ji opustili,“ zopakoval Hamáček.

„Není to v tuto chvíli na stole. Myslím si, že bychom nyní měli debatovat o přípravě krajských voleb a o programu,“ uvedla na dotaz k případné rezignaci předsedy Hamáčka místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Místo Šmardy Zaorálek

Jednání předsednictva strany čeká sociální demokraty odpoledne. Vrátí se na něm ke sporu s prezidentem Milošem Zemanem kvůli výměně ministra kultury. Kauza trvající čtvrt roku podle části sociálních demokratů stranu poškodila. Podle kritiků Hamáčka není vládní angažmá ČSSD jako menšího partnera v koaličním kabinetu hnutí ANO úspěšné. 

Zeman odmítl jmenovat na post ministra kultury místopředsedu ČSSD Michala Šmardu. Hamáček ve středu představil jako nového kandidáta bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. S jeho nominací Zeman souhlasí. V pondělí ho přijme na zámku v Lánech a v úterý po poledni jmenuje ministrem, potvrdil Hrad.